עבירות תנועה

כל המידע על נשיפון, מכשיר ינשוף ובדיקת מאפיינים בנהיגה בשכרות

שתף מאמר
author-photo
עו"ד אלון סער img-dot
05/05/21

אם עצר אותכם שוטר לבדיקה רנדומלית לנהיגה בשכרות, אלו הן הבדיקות העיקריות לבדיקת נוכחות אלכוהול בגוף:

נשיפון

נשיפון הוא מכשיר להערכת כמות אלכוהול מעל המותר בחוק בגופו של הנבדק. זה מכשיר המיועד לשימוש חד פעמי עשוי משקית ופייה מפלסטיק.

בדיקת ינשוף

הדרך הנפוצה ביותר שניתן להוכיח שנהג נוהג בהיותו שיכור, זו דרך בדיקת נשיפה במכשיר הינשוף. מכשיר הינשוף משמש את משטרת ישראל מזה מספר שנים לצורך תפיסת נהגים שיכורים. תפעול המכשיר הוא יחסית פשוט, והבדיקה לרוב היא קצרה ופשוטה. הנהג נושם כמות אויר אל תוך המכשיר, ולאחר מספר שניות מתקבלת תוצאה שמלמדת האם הנהג שתה ומה כמות האלכוהול שמצויה אצלו בגוף.
מכשיר הינשוף רכש את אמינותו במרוצת השנים, וכיום הוא המכשיר הכי קל לתפעול בידי השוטרים בשטח על מנת לבדוק האם נהג שיכור או לא. נוסף על כך, תוצאותיו של מכשיר הינשוף מקובלות על בתי המשפט, וזו מהווה סיבה נוספת מדוע מעדיפים השוטרים בשטח להשתמש במכשיר זה.

הפרקטיקה מלמדת, כי הפעולה הראשונה ששוטר מבצע בתחילת ביצוע בדיקת שכרות לנהג, היא בדיקת נשיפה במכשיר "הנשיפון". מדובר על מכשיר קטן עם פיה מפלסטיק, שהשוטר "דוחף" לתוך הרכב של הנהג הנבדק. אם הנהג נכשל בבדיקה זו, השוטר לוקח את הנהג לבצע בדיקת נשיפה במכשיר הינשוף, שנמצא לרוב בתוך הרכב המשטרתי שנמצא בסמוך.

אם הנהג הנבדק נכשל גם במכשיר הינשוף, ניתן יהיה להגיש נגדו כתב אישום בגין נהיגה בשכרות – עבירה שגוררת פסילת רישיון נהיגה לתקופה מינימלית של שנתיים (עפ"י החוק היבש).

זו הדרך המקובלת לבדיקת שכרות אצל נהגים, אך חשוב לדעת שקיימות בדיקות נוספות לבדיקה האם נהג הוא שיכור.

מהי רמת אמינות של מכשיר הינשוף?

במהלך השנים עלו שאלות רבות בנוגע לאמינותו של מכשיר הינשוף, והאם התוצאות שהוא מציג באמת משקפות את כמות האלכוהול המצויה אצל הנבדק בגוף. בחודש אוקטובר 2010 ניתנה תשובה לשאלה זו.

פסק דינו המנחה של בית המשפט המחוזי בירושלים, אשר התבסס על חוות דעת של מספר מומחים, דן באמינותו של מכשיר "הינשוף", וקבע כך:

"בהיבט הכולל, לפי טיבו של המכשיר ובהתאם לתורת הפעלתו ותחזוקתו, המכשיר אמין, חוקי וראוי לשמש לאכיפה בפלילים בתחום שאליו נועד"

עוד קבע בית המשפט, כי למכשיר הינשוף עומדת חזקת אמינות, וזאת על סמך ההלכה הפסוקה, ועל סמך הדין הקיים, אשר מסדיר את השימוש במכשיר לבדיקת רמת האלכוהול בגופו של הנבדק.
יש לציין, כי אמינותו של מכשיר הינשוף נבחן במדינות רבות נוספות (צרפת, ספרד, הולנד, גרמניה ועוד), ונכון להיום הוא נמצא בשימוש של כ-29 מדינות שונות. מכשיר הינשוף עמד למבחן גם בפני ערכאות שיפוטיות בחו"ל, וגם שם נמצא אמין וראוי לשימוש בתחום שאליו הוא נועד.

small-contact-img
לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים

    s2-arrow

    בדיקת מאפיינים

    בדיקת מאפיינים היא בדיקה שנועדה לקבוע אם אדם שיכור על פי מאפיינים בהתנהגותו. הבדיקה מוכרעת על סמך התרשמותו הסובייקטיבית של השוטר ממאפייני התנהגותו של החשוד במצב של שכרות.

    • הופעה מרושלת
    • עמידה לא יציבה
    • התנדנדות בזמן הליכה על קו ישר (הליכה בזיג-זג)
    • החטאת אצבע לאף
    • ריח אלכוהול שנודף מהפה
    • נהג שנוטה להירדם (ישנוניות)
      חשוב לדעת, שניתן להרשיע נהג בעבירה של נהיגה בשכרות אך ורק על סמך כישלון בבדיקת המאפיינים, וזאת גם אם בדיקת הנשיפה במכשיר הינשוף יצאה תקינה. 
      לכן, אם קיים חשש שלא לעבור בהצלחה את בדיקת המאפיינים – מומלץ לשקול אם לבצעה.

    התרשמות סובייקטיבית של השוטר בשטח:

    כאשר שוטר עוצר נהג לבדיקת שכרות, מעבר לבדיקות הנשיפה המקובלות במכשירי ה"נשיפון" וה"ינשוף", הוא מתרשם מהתנהגותו של הנהג באופן כללי. אם השוטר שם לב שהתנהגותו של הנהג מתאימה להתנהגות של שיכור, הוא בהחלט יכול לקבוע שהנהג ביצע עבירה של נהיגה בשכרות, וזאת ללא בדיקה מדעית במכשירי הנשיפה הנ"ל.
    במקרה שכזה מאשימים את הנהג בנהג שהיותו שיכור, מבלי שיש "ראיה חותכת" שאכן הוא היה במצב שכזה בזמן שנהג. לכן, במקרים כאלה יש לנהוג במשנה זהירות, שכן בהחלט יכול להיות שהסתמכותו של השוטר מבוססת על טעות וחוסר הבנה.

    שאלות ותשובות בנושא בדיקת מאפיינים:

    האם ניתן להרשיע אותי בנהיגה בשכרות רק על סמך בדיקת המאפיינים, וזאת למרות שלא יצאתי שיכור במכשיר ה"ינשוף"?

    התשובה היא כן! הפסיקה קבעה שניתן להרשיע נהג בנהיגה בשכרות רק על סמך בדיקת מאפיינים שיצאה לא תקינה, וזאת גם אם לפי הבדיקה שבוצעה במכשיר הינשוף לא נמצאת שיכור.

    פעמים רבות קרה וקורה ששוטרים מתרשלים במילוי תפקידם, ומבצעים את בדיקת הינשוף לא לפי ההנחיות וההוראות. ואולם, גם אם בדיקת שכרות על-ידי מכשיר הינשוף לא הייתה תקינה, ניתן להרשיע נהג בנהיגה בשכרות רק בשל תוצאה לא תקינה של בדיקת מאפיינים, ובתי המשפט גזרו לא פעם על נהגים פסילות ממושכות בפועל בשל כך.

    חשוב לזכור! ביצוע בדיקת ינשוף באופן לקוי ולא עפ"י הנהלים, יכולה להביא להפחתה משמעותית בעונשו של המואשם בנהיגה בשכרות, ואף במקרים מסוימים לזיכוי מלא!
    אם קיים חשש שלא תעבור בהצלחה את בדיקת המאפיינים – מומלץ לשקול אם לבצעה.

    האם חובה לבצע בדיקת מאפיינים?

    בדיקת המאפיינים לא נולדה מחקיקה או מתקנות כלשהן, אלא מדובר על פרקטיקה שהתפתחה במשטרת ישראל, ותפסה תאוצה ולגיטימיות עם השנים. כיום אין מקור כלשהו המטיל חובה על הנהג לבצע בדיקת מאפיינים, ועל כן – נהג יכול לסרב לביצועה.
    לכן, חשוב מאוד להיוועץ עם עו"ד על מנת שיוכל לייעץ ולהדריך כיצד להתנהל מול השוטר בשטח וגם לאחר מכן.

    מדוע מומלץ לא לבצע בדיקת מאפיינים?

    אם שוטר עוצר נהג ומבקש ממנו לבצע בדיקת מאפיינים, הנהג יכול לסרב לבצע את הבדיקה, שכן, כמצוין לעיל, בדיקת המאפיינים אינה מופיעה בחוקים ובתקנות, ואינה מחויבת על-פי דין. חשוב לזכור, שאם נהג בכל זאת מחליט לבצע בדיקת מאפיינים, ולא מבצע אותה בהצלחה, ניתן להרשיע אותו אך ורק על סמך בדיקת המאפיינים! לפסק דין שהוכרע לרעת הנאשם על סמך בדיקת מאפיינים. 
    לפיכך, אם נהג יבצע את בדיקת המאפיינים, הוא למעשה מגדיל את הסיכוי להרשעתו (באמצעות בדיקה נוספת), ולכן מומלץ להימנע מביצועה אם יש ספק שלא תעברו אותה בהצלחה.

     

     חשוב לדעת! בגין העבירה של נהיגה בשכרות לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה, מומלץ להגיע לבית המשפט לתעבורה מיוצגים ע"י עורך דין מיומן המתמחה בדיני תעבורה, ובכך לנסות להפחית באופן משמעותי את העונש הצפוי!. לכן, חשוב להיוועץ ולהיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בדיני תעבורה, אשר בעזרת מומחיותו יוכל להשיג לכם הסדר טיעון מקל מול התביעה, ואף במקרים מסוימים להגיע למצב של זיכוי מלא!

    משרדנו ייצג ומייצג לקוחות רבים שנתפסו והואשמו בנהיגה בשכרות. אם נתפסת, פנה/י עוד היום למשרדנו לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי ללא כל התחייבות.

    סער I משרד עורכי דין לתעבורה

    [brb_collection id="1513"]