ביטול דוח מצלמה – מהירות מופרזת
אחד הכלים לאכיפת עבירות תעבורה על ידי משטרת ישראל, ובפרט כאשר מדובר בעבירות מהירות, הוא מצלמת מהירות מסוג א'3 (המצלמות הכתומות שאנו רואים בצדי הדרך).
עבירה של נהיגה במהירות מופרזת נחשבת לאחת העבירות הנפוצות ביותר במדינת ישראל, ולכן המשטרה שמה לה למטרה למגר את תופעת הנהיגה הפרועה בכבישים.
במאמר זה נסקור את מצלמת המהירות מסוג א'3, נבין מה עלינו לעשות במידה וקיבלנו דוח ממצלמת מהירות, ונבחן את האפשרות של ביטול דוח מצלמת מהירות באמצעות עורך דין תעבורה.
מהי המהירות המותרת על פי חוק?
המהירות המותרת על פי חוק תלויה בסוג הכביש שאתם נוסעים, לדוגמה: כביש מהיר, כביש בין עירוני, כביש עירוני וכו'. סעיף 54(א) לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961, מסדיר את מהירות הנסיעה המותרת בכל אחד מסוגי הכבישים הנ"ל, ושם דגש על כבישים שבהם מוצבים תמרורי מהירות. חשוב לזכור, כי המהירות שקובעת בסופו של דבר היא על פי התמרור שיש בצד הדרך, ולכן חשוב לשים לב לתמרורי המהירות שישנם בכבישים, מאחר ובסופו של דבר הם אלו שקובעים את מהירות הנסיעה המותרת.
במידה ואין תמרורי מהירות כלשהם, אזי מהירות הנסיעה המותרת היא כמפורט להלן:
- בכביש עירוני, מהירות הנסיעה המותרת היא עד 50 קמ"ש.
- בכביש בין עירוני ללא שטח הפרדה בנוי, מהירות הנסיעה המותרת היא עד 80 קמ"ש.
- בכביש בין עירוני עם שטח הפרדה בנוי, מהירות הנסיעה המותרת היא עד 90 קמ"ש.
- בכביש מהיר, מהירות הנסיעה המותרת היא עד 110 קמ"ש.
הטבלה כמובן מתייחסת לרכבים "רגילים", ולא לרכבים "מיוחדים", כגון טרקטור, עגורנים, מכונות ניידות וכיוצ"ב.
כיצד עובדת מצלמת מהירות א'3?
ראשית נציין, שהמשטרה פרסה את המצלמות מהירות במקומות אסטרטגיים ברחבי הארץ, מקומות שבהם נוטים הנהגים במדינת ישראל לנסוע מהר עקב תנאי הכביש. כך למשל, ניתן לראות את המצלמות מהירות בעיקר בכבישים מהירים או בצמתים מרכזיים ברחבי הארץ שיש בהם פוטנציאל מצד הנהגים לנסיעה מהירה מהמותר.
המצלמות הכתומות מסוג א'3 עובדות על פי "אפקט דופלר", שהינו עיקרון מתחום הפיזיקה, אשר על פיו בודקת המצלמה את מהירות הנסיעה של כלי הרכב בכבישים. למעשה, ישנם חיישנים שנמצאים במרחקים שמסומנים אחד מהשני, וברגע שהרכב הנמדד עובר את החיישן הראשון, שעון הזמן מתחיל לפעול ומודד את הזמן שהמכונית נסעה עד לחיישן הבא. זאת הדרך שבה עובדות המצלמות מהירות מסוג א'3, דהיינו המצלמות הכתומות שאנחנו נתקלים בהם כמעט בכל נסיעה שגרתית שאנו עושים.
חשוב לציין, שהמצלמות הכתומות יכולות גם לאכוף עבירה של חציית צומת באור אדום, אולם במאמר זה אנו סוקרים אך ורק את המצלמות הכתומות ביחס למהירות מופרזת, ולא ביחס לעבירה של אור אדום. לעניין זה נוסיף, כי שיטת הפעולה של המצלמה בנוגע לכל אחת מן העבירות (מהירות מופרזת ומעבר באור אדום) עובדת באופן שונה, כך שיתכן שהמצלמה הייתה "תקינה" לצורך אכיפת עבירה של חציית צומת באור אדום, אולם לא הייתה תקינה לאכיפה של עבירת נהיגה במהירות מופרזת – על כך עוד נרחיב בהמשך מאמר זה.
לאחר שהמצלמה מתעדת את מהירות הנסיעה של הנהגים, ולאחר שהדבר נבדק ע"י שוטר מטעם משטרת ישראל שמוסמך להפעיל ולבקר את מצלמות המהירות, נשלח דוח לבעל הרכב שברכבו בוצעה עבירת מהירות על פי החוק.
הדוח נשלח על פי בדיקה של מספר הרכב במסופים המשטרתיים, ובכך למעשה מאתרים את בעל הרכב, ושולחים לביתו את הדוח לכתובת המעודכנת במשרד הפנים.
כיצד מגישים בקשה לביטול דוח מצלמת מהירות?
כל מי שקיבל פעם דוח מצלמת מהירות רואה במרכז הדוח את התאריך שעד אליו אפשר לבקש להישפט, שהוא בדרך כלל לאחר 90 יום ממועד קבלת הדוח. אלא שבעבירות מהירות, הדוחות נשלחים לבעלי הרכב לביתם או לכתובת הרשומה שלהם במשרד הפנים, ולכן לבעל הרכב יש יותר מ-90 יום לבקש להישפט על הדוח, וזאת להבדיל ממצב שבו נהג ספציפי נתפס בעבירות מהירות על ידי שוטר תנועה, שאז יש לאותו נהג 90 ימים בדיוק לבקש להישפט.
לגבי בקשה לביטול דוח מצלמת מהירות, יש להגיש את הבקשה בתוך 30 יום ממועד קבלת הדוח, כאשר את הבקשה ניתן להגיש באופן מקוון באתר האינטרנט הממשלתי של מרכז פניות נהגים ארצי (מפנ"א), או באמצעות דואר רשום בכתובת: "מרכז פניות נהגים ארצי", פתח תקווה, ת.ד 120, מיקוד 4910002.
את הבקשה יש להגיש עם טיעונים משכנעים ומוצדקים, כך שהגשת בקשה עם נימוקים שעיקרם נסיבות אישיות, כגון מצב כלכלי רע, מצב בריאותי לקוי וכו' – סביר כי משטרת ישראל לא תיעתר לבקשה. טיעונים מוצדקים לבקשה לביטול דוח מצלמת מהירות יכולים להיות סביב כיול מצלמת המהירות, העובדה כי העבירה התיישנה, טעות בזיהוי הרכב הנמדד ועוד, ויש לצרף לבקשה אסמכתאות שיתמכו בטענות שנטענו בבקשה.
שימו לב, במידה ותגישו בקשה לביטול דוח וזאת לאחר 30 יום מהמועד שקיבלתם את הדוח, אזי משטרת ישראל תשיב לכם כי המועד להגיש בקשה לביטול דוח חלף, ולכן הבקשה נדחית על הסף. בבקשה לביטול דוח מצלמת מהירות, ניתן ורצוי להסתייע בעורך דין תעבורה שמתמחה בעבירות מהירות, אשר יוכל לסייע לכם לנמק את הבקשה כמו שצריך ולתת לכם את הכלים ואת המידע שעל בסיסו סיכויי הבקשה לביטול דוח יהיו גבוהים ביותר.
רוצים להחזיר את הרישיון?
צוות משרדנו זמין עבורכם לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות ב- 072-3308588 או מלאו את הטופס למטה ↓
ביטול דוח מצלמת מהירות בשל טענת התיישנות:
אחת הדרכים לבטל דוח מצלמת מהירות היא לטעון כי העבירה התיישנה. טענת "התיישנות" היא טענה משפטית, ולכן בעת העלאת טענה זו רצוי להיוועץ בעורך דין תעבורה שמתמחה בעבירות מהירות.
טענת ההתיישנות מוסדרת בסעיף 225א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982, אשר קובע סדר דין מיוחד להתיישנות של עבירות מצלמת מהירות.
למעשה, על פי הסעיף הנ"ל, אם משטרת ישראל לא שלחה את דוח מצלמת מהירות לבעל הרכב בתוך 4 חודשים ממועד ביצוע העבירה, אז העבירה התיישנה ובעל הרכב שקיבל את הדוח יוכל להעלות בבקשתו לביטול דוח את טענת ההתיישנות. יש לשים לב, שהחובה המוטלת על משטרת ישראל היא לשליחת הדוח בלבד, כך שבמידה ובעל רכב התחמק מלקבל את הדוח על ידי כך שהוא פשוט לא אסף את הדואר משום שחשד כי מדובר בדוח מהירות – לא תישמע טענתו שלא קיבל את הדוח ולמעשה לא ידע על מה מדובר, ויראו אותו בפועל כאילו קיבל את הדוח.
עניין זה מוסדר בסעיף 44א לחוק סדר הדין הפלילי, תשל"ד-1974, אשר נקרא בעגה המשפטית "חזקת המסירה". חזקת המסירה למעשה באה להסדיר מצבים שבהם אנשים, ובענייננו – נהגים, מתחמקים מקבלת דברי דואר, כדוגמת דוחות מצלמת מהירות, דוח רמזור אדום, דוח נסיעה בתחבורה ציבורית, דוחות חנייה ועוד.
על פי חזקת המסירה, יראו את הנהג כאילו קיבל את הדוח אפילו אם לא חתם על קבלתו, וזאת לאחר 15 ימים ממועד משלוח הדוח בדואר רשום. יחד עם זאת חשוב לציין, כי חזקת המסירה ניתנת לסתירה, וזאת במידה ואותו נהג יטען כי הוא לא קיבל את הדוח מסיבות שלא היו תלויות בו – למשל אם הדוח נשלח לכתובת לא נכונה, אם ששמו אותו בתיבת דואר שגויה וכיוצ"ב.
על אף שנראה שטענת התיישנות היא טענה של "שחור או לבן", הרי שמדובר בטענה משפטית מהותית, ולכן המלצתנו היא להיוועץ בשירותיו של עורך דין תעבורה בטרם העלאת טענה זו, שכן העלאת טענת התיישנות מקום שבו אין לעשות בה שימוש, או לחילופין מקום שבו היא נטענת בצורה לא נכונה – עלולה לפגוע בסיכויי ההגנה של מקבל הדוח, ולגרום לדחיית הטענה.
ביטול דוח מצלמת מהירות על ידי הסבת הדוח לנהג אחר
אפשרות נוספת העומדת בפני מקבל דוח מצלמת מהירות, היא הסבת הדוח לנהג אחר. הסבת דוח לנהג אחר למעשה מבטלת את הדוח עבור בעל הרכב, ומעבירה את דוח המהירות למי שנהג בפועל.
כזכור, דוח מצלמת מהירות נשלח לבעל הרכב, שהרי לפי הדוח המצולם לא ניתן להבין מי היה הנהג/ת, ולכן החוק קבע כי דוח מצלמת מהירות יישלח לבעל הרכב על פי מספר הרכב, לכתובתו הרשומה של בעל הרכב במשרד הפנים. ככל ובעל הרכב טוען שלא הוא נהג ברכב בעת ביצוע העבירה, באפשרותו לבצע הסבה של דוח מצלמת מהירות למי שנהג בפועל במועד ביצוע העבירה, וזאת על ידי פנייה מקוונת באתר האינטרנט הממשלתי, "פנייה למרכז פניות נהגים ארצי". לפנייה זו יש לצרף מסמכים שונים, ביניהם:
- העתק מהדוח
- רישיון רכב המעיד על בעלות הרכב של מי שמבקש לבצע את ההסבה
- תצהיר של הנהג בפועל שהוא מודה שהוא זה שהחזיק ברכב במועד ביצוע העבירה.
במידה והנהג בפועל מסרב לתת תצהיר מטעמו ומכחיש את העובדה כי הוא החזיק ברכב במועד ביצוע העבירה, בעל הרכב יכול לבקש להישפט ולזמן את הנהג בפועל לחקירה בבית המשפט לתעבורה, אולם יהיה על בעל הרכב להוכיח כי לא הוא נהג במועד ביצוע העבירה, אלא אותו נהג שעליו הוא מבקש להסב את הדוח. זאת הסיבה שברכבי ליסינג למשל הנהגים חותמים על טופס שלפיו הם מתחייבים לקחת על עצמם כל עבירת תעבורה שהם יבצעו ברכב, שכן הרכב ליסינג רשום על שם החברה, וללא הסכמת הנהג בפועל לא ניתן לבצע את הסבת הדוח על שמו, ולכן חברות הליסינג נוהגות להחתים את הנהגים מראש על הסכמתם לביצוע הסבה ככל שיתקבל דוח תעבורה מצולם.
ונחזור לענייננו – במידה והסבת דוח מצלמת מהירות בוצע בהסכמת הנהג בפועל, ולאחר שנתן תצהיר שהוא זה שהחזיק ברכב במועד ביצוע העבירה, אזי משטרת ישראל תודיע לבעל הרכב (מי שביקש את ההסבה) שהדוח לא רשום על שמו יותר, וכי הוא פטור מכל דין ביחס לאותו דוח תעבורה.
משרדנו מספק שירות משפטי מקיף בעניין הסבת דוח תעבורה, ופועל להסבת דוחות מצלמה על נהגים אחרים, פעולה הכרוכה בלא מעט בירוקרטיה, ולעיתים אף בהליך משפטי של ממש, לדוגמה היעדר שיתוף פעולה מצד הנהג בפועל. לכן, בפעולות של הסבת דוח מצלמת מהירות ניתן ורצוי להיוועץ בעורך דין תעבורה על מנת לעשות זאת בצורה נכונה ויעילה.
ביטול דוח מצלמת מהירות על ידי בקשה להמרה באזהרה:
אחת מהאפשרויות הנוספות העומדת בפני מקבל הדוח לביטול דוח מצלמת מהירות, היא בקשה להמרת הדוח באזהרה. אלא, שבקשה להמרה באזהרה לא תקפה לכל סוגי דוחות התעבורה, וישנה רשימה מפורטת של דוחות תעבורה שניתן לבקש עליהם המרה באזהרה. בנוגע לדוחות שניתנו בגין עבירות מהירות מצלמה, ניתן לבקש להמיר את הדוח מהירות לאזהרה, בתנאי שמדובר בדוחות מהירות שהעונש עליהם הוא עד 8 נקודות וקנס כספי של 750 ₪.
עוד יצוין, כי המרה באזהרה היא למעשה סוג של "חנינה" שנותנת משטרת ישראל למקבל הדוח, בתנאי שצבר וותק נהיגה של לפחות 7 שנים, ורק בתנאי שעברו התעבורתי תקין. כך למשל, אדם שב-5 שנים האחרונות הורשע בעבירת מהירות מופרזת, לא יעמוד בתנאי הסף להמרת הדוח באזהרה, ולמעשה לא יהיה זכאי לקבלת אזהרה במקום הדוח.
עוד חשוב לציין, שבהמרת דוח מהירות באזהרה יש עניין נוסף, והוא שעל מקבל הדוח מוטלת החובה להודות בביצוע העבירה. הווה אומר, כי במידה ומקבל הדוח הודה בביצוע העבירה ולאחר מכן בקשתו להמרת הדוח מהירות באזהרה נדחתה, אזי כאשר ירצה להישפט על הדוח ולכפור בביצוע העבירה, משטרת ישראל "תנפנף" בפנייתו אליה לפיה הודה הנהג בביצוע העבירה וכי הוא הצטער עליה – וסביר כי לא תהיה לו ברירה אלא לשאת בעונשו של הדוח.
משרדנו מספק ייעוץ מקצועי בנוגע להמרת דוח תעבורה באזהרה. המלצתנו, היא להיוועץ בעורך דין תעבורה על מנת להגדיל את סיכויי הבקשה להמרת הדוח באזהרה, ובכך להביא לביטול הדוח.
ביטול דוח תעבורה באמצעות בקשה להישפט בבית משפט לתעבורה:
מי שקיבל דוח מצלמת מהירות, לפיו נהג במהירות מופרזת העולה על המותר בחוק, זכאי לבקש להישפט על הדוח בבית משפט לתעבורה, ובכך להוכיח את חפותו בכל הנוגע לביצוע העבירה. בהיסטוריית בתי המשפט לתעבורה קרו לא מעט מקרים בהם נהגים נלחמו על חפותם מול משטרת ישראל, ויצאו זכאים מכל אשמה ביחס לעבירות שיוחסו להם, ואף לאחר מכן הגישו בקשה לפסיקת הוצאות לטובתם בגין ניהול הליך משפטי על לא עוול בכפם – וזכו לפיצוי כספי ממשטרת ישראל!
ברור לגמרי, שניהול הליך משפטי רצוי לעשות באמצעות עורך דין תעבורה בלבד, דהיינו עורך דין שמתמחה בעבירות תעבורה, מכיר את חוקי התעבורה על שלל סעיפיהם, ויודע כיצד לנהל הליכים משפטיים בפני שופטי תעבורה בצורה אסטרטגית ונכונה.
בקשה להישפט צריכה להיות מוגשת בתוך 90 יום ממועד קבלת הדוח, ואולם בעבירות מצלמת מהירות יש פרק זמן נוסף, שכן הדוח לא נמסר במועד ביצוע העבירה למי שנהג בפועל, אלא נשלח לביתו של בעל הרכב, ומכאן שלא ניתן לספור 90 יום ממועד ביצוע העבירה לפני שבעל הרכב קיבל את הדוח.
בכל דוח תעבורה, ובפרט בדוח מצלמת מהירות, ניתן לראות את התאריך שעד אליו ניתן לבקש להישפט, אשר יופיע בדרך כלל במרכז הדוח. שימו לב, כי במידה ולא תגישו את הבקשה להישפט עד לתאריך הנקוב בדוח, תיחסם בפניכם האפשרות להישפט על הדוח, ולמעשה גם תורשעו בעבירות מהירות וגם הדוח יצבור ריביות על הקנס הכתוב בו (מתחיל מ-50% ריבית ומעלה).
משרדנו מתמחה בייצוג נהגים ונאשמים בעבירות תעבורה בכל בתי המשפט לתעבורה בארץ, וישמח לעמוד לשירותכם – צרו עמנו קשר לצורך קבלת ייעוץ ללא התחייבות! דעו לכם, כי למשרדנו יש אינספור הצלחות בתיקי תעבורה, וכן זיכויים וביטול כתבי אישום בדוחות תעבורה, ובדוח מצלמת מהירות בפרט.
עורך דין תעבורה שמתמחה בדוחות מהירות יוכל להגדיל לכם את הסיכויים לביטול דוח מצלמה:
סער – משרד עורכי דין לתעבורה הינו משרד בוטיק המתמחה בייצוג נאשמים ונהגים בכל קשת עבירות התעבורה, ובפרט בדוחות של מצלמת מהירות. למשרדנו ישנן הצלחות רבות בביטול דוחות מהירות, או לחילופין השגת תוצאות משפטיות מעולות!
המלצת משרדנו היא חד משמעית: בכל הנוגע לדוחות תעבורה, רצוי להסתייע בשירותיו של עורך דין מיומן ומקצועי, שתחום התמחותו העיקרי הוא בעבירות תעבורה, וזאת על מנת לשמור על רישיונכם ולהשיג עבורכם את התוצאה הרצויה.
צרו קשר עכשיו לקבלת ייעוץ ללא התחייבות!
נשמח לעמוד לשירותכם,
סער – משרד עורכי דין לתעבורה.
אין מאמר זה מהווה ייעוץ משפטי והוא אינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני שנדרש במקרים השונים. כל אדם הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור במאמר זה עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.