תשלום קנס

ביטול הרשעה לאחר תשלום קנס (פסד חזן)

שתף מאמר
author-photo
עו"ד אלון סער img-dot
05/05/21

שילם את הקנס, לאחר מכן ערער, ויצא זכאי

סוג העבירה: חציית צומת באור אדום

מאת: עו"ד אלון סער

מה המשמעות של תשלום קנס או תשלום דו"ח:

רבים מכם ודאי קיבלו דו"חות כאלו או אחרים בדואר על ידי מצלמות שמוצבות בכל חלקי הארץ, שתיעדו לכאורה את העבירה שביצעתם. כך למשל, קיימות מצלמות שמתעדות נהיגה במהירות מופרזת, מצלמות שמתעדות עבירה של חציית צומת באור אדום, נסיעה בנתיבי תחבורה ציבוריים וכו'.

למעשה, בעת קבלת הדו"ח לידיכם, שמגיע בדרך כלל בדואר רשום, למקבל הדו"ח (הנאשם) יש  3 אפשרויות שעומדות לפניו, וזאת בהתאם לסעיף 229(א) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] התשמ"ב:

  • לשלם את הקנס בתוך 90 ימים מיום קבלת הדו"ח, ובכך בעצם להודות באשמה.
  • לפנות לתביעה בתוך 30 ימים מיום קבלת הדו"ח ולבקש לבטל את הדו"ח מטעמי צדק.
  • לבקש להישפט בתוך 90 ימים מיום קבלת הדו"ח, ובכך להישפט על העבירה ולנסות להתגונן מפני האישום שיוחס לו.

לא למותר לציין, כי רבים מהנאשמים שביקשו להישפט, ועשו זאת באמצעות ייצוג של עורך דין שמתמחה בדיני תעבורה, קיבלו עונש קל משמעותית ממה שהיו מקבלים אילו היו משלמים את הדו"ח! ולכן, בטרם תשלום הדו"ח שווה להיוועץ עם עו"ד תעבורה ולבחון אפשרות של הקלה בעונש, ואף בנסיבות מסוימות להביא לזיכוי מלא מכל אשמה!

small-contact-img
לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים

    s2-arrow

    כיצד יצא הנאשם זכאי לאחר ששילם את הקנס?!

    בפס"ד חזן נ' מדינת ישראל (ע"ח 5231-05-31) דובר על נאשם שקיבל דו"ח בגין חציית צומת בעת שהיה רמזור אדום. זה המקום להדגיש, כי הנאשם לא נהג ברכב אותה עת, אלא הוא השאיל את רכבו לנהג אחר.

    המצלמה, אשר זיהתה את מספר הרכב, שלחה את הדו"ח למי שהיה באותו הזמן הבעלים של הרכב – הוא הנאשם, וזאת למרות שמי שנהג ברכב בפועל, וכאמור ביצע את העבירה, הוא הנהג שהנאשם השאיל לו את הרכב!

    כאשר הנאשם קיבל את הדו"ח הוא החליט לשלם אותו עבור הנהג, אולם הוא לא ידע כי ייזקפו לחובתו 10 נקודות בגין אותה עבירה!!

    כמובן שלצבירת נקודות יש משמעות רבה, כך שמי שנזקפות לחובתו כמות נקודות מסוימת (החל מ-12 ואילך) יידרש לבצע אמצעי תיקון על מנת שרישיונו לא ייפסל, לדוגמא:

    1. קורס נהיגה נכונה בסיסי.
    2. קורס נהיגה נכונה מתקדם.
    3. מבחן נהיגה עיוני ("תאוריה").
    4. מבחן נהיגה מעשי ("טסט").

    כאשר הסנקציה החמורה ביותר שניתן להטיל על נהג שצבר מספר רב של נקודות (36 ואילך) היא פסילת רישיון נהיגה לתקופה של שלושה או תשעה חודשים!!!

    הנאשם ביקש להישפט לאחר תשלום הדו"ח:

    לאחר שנודע לנאשם שנזקפו לחובתו 10 נקודות תעבורה בגין העבירה הנ"ל, החליט הנאשם לבקש להישפט ולהסב את הדו"ח על מי שנהג בפועל (אותו נהג שהשאיל מהנאשם את הרכב, ומי שלמעשה ביצע את העבירה). הנאשם מצדו היה מוכן לספוג את הקנס הכספי, אולם לא את נקודות התעבורה שיש לצד העבירה.

    לפיכך, הנאשם פנה לבית המשפט לתעבורה וביקש להישפט על העבירה. כזכור, מרגע קבלת הדו"ח היה על הנאשם לבקש להישפט בתוך 90 ימים, ומשלא עשה זאת – נסגרה בפניו הזכות לקבל את יומו בבית המשפט.

    לאחר שבית המשפט לתעבורה שמע את נימוקי הנאשם, החליט הוא לדחות את בקשתו להישפט באיחור (כלומר, לאחר ה-90 ימים שעמדו לרשותו לבקש להישפט), ואף קבע כי ברגע ששילם הנאשם את הקנס, רואים אותו כמי שהודה בביצוע העבירה. בית המשפט לתעבורה הפנה את הנאשם לסעיף 229(ח) לחוק סדר הדין הפלילי, הקובע:

    "שילם אדם את הקנס רואים אותו כאילו הודה באשמה בפני בית המשפט, הורשע ונשא את עונשו.".

    בית המשפט בחר להחמיר עם הנאשם, שכן המשך סעיף החוק הנ"ל קובע: "…סעיף זה לא יחול על אדם שבית המשפט החליט לקיים את משפטו אף על פי שהודיע באיחור על רצונו להישפט…"

    כלומר, היה לבית המשפט את האפשרות לתת לנאשם את יומו בבית המשפט, אך הוא בחר שלא לתת.

    הנאשם לא הרים ידיים, והגיש ערעור על החלטת בית המשפט לתעבורה לבית המשפט המחוזי. לאחר שבית המשפט המחוזי  בחן את כל העובדות, את סעיפי החוק הרלבנטיים ואת הפסיקה הקיימת, ובעקבות ייצוג משפטי מקצועי של עו"ד תעבורה, קבע בית המשפט המחוזי כדלקמן:

    "משום כל הטעמים הללו הנני מקבל את הערעור, מבטל את ההרשעה ומתיר למבקש להישפט על העבירה מושא הודעת תשלום הקנס…"

    במילים אחרות: בית המשפט זיכה את הנאשם מהעבירה שיוחסה לו, וזאת על אף שהנאשם הודה באשמה על ידי כך ששילם את הקנס.

    שילמתם דו"ח או קנס ולא אתם ביצעתם את העבירה? פנו עכשיו למשרדנו לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי, ובכך תדעו האם ומה ניתן לעשות במקרה שלכם!

    חשוב להיוועץ ולהיעזר בשירותיו של עורך דין תעבורה, אשר בעזרת מומחיותו יוכל לשנות את רוע הגזרה, להפחית את עונשכם על ידי סגירת הסדר טיעון מקל, ואף במקרים מסוימים להגיע למצב של זיכוי מלא!

    משרדנו מתמחה בדיני תעבורה והסבת דו"חות תנועה, והצליח להביא תוצאות טובות ביותר ללקוחות המשרד!

               התקשרו עכשיו לקבלת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות.

    לפסק הדין המלא: https://www.nevo.co.il/psika_html/mechozi/ME-13-05-5231-476.htm

    סער – משרד עורכי דין לתעבורה

    [brb_collection id="1513"]