חובת דיווח של רופא למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
חובת הודעה על נהגים עם מצבי בריאות העלולים לסכן את עצמם וזולתם
חוזר מנכ"ל מס' 35/09
מטרתו של חוזר זה היא לספק הנחיות בנוגע לחובתו של רופא לדווח על מטופל שלו למכון הרפואי לבטיחות בדרכים, כאשר נודע לו על ליקוי רפואי הקיים אצל מטופלו ושעלול לפגוע בכושר הנהיגה שלו.
עקרונות חובת הדיווח למכון הרפואי לבטיחות בדרכים:
- סעיף 12ב(א) לפקודת התעבורה קובע: "רופא המטפל באדם שמלאו לו 16 שנים והוא מאבחן אצלו מחלה וסבור כי אותו אדם עלול בנהיגתו לסכן את עצמו או את זולתו מחמת אותה מחלה, ידווח על המחלה לרשות שקבע שר הבריאות"
- סעיף 12ב מתייחס לכל רופא אשר מטפל באדם כלשהו, ואין זה משנה אם מדובר בטיפול חד פעמי או אבחון כלשהו בנוגע לליקוי רפואי או רשלנות רפואית.
- חובתו של רופא למסור הודעה על ליקוי רפואי של מטופלו גוברת על חובתו של הרופא כלפי מטופלו לשמירת סודיות רפואית.
- תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא ליתן המלצות לרשות הרישוי בעניין מתן רישיונות נהיגה, התלייתם או ביטולם מסיבות רפואיות, נפשיות ואחרות.
- המכון הרפואי לבטיחות בדרכים פועל בתחום הרפואה, לרבות בתחומי הפסיכולוגיה של התעבורה.
- נהיגה נתפסת כפעולה מורכבת הדורשת קליטת מידע באופן שוטף, ועיבוד מהיר של המידע ליצירת תגובה במהירות נדרשת. ליקויים רפואיים, לרבות נפשיים, עלולים לפגוע ביכולת קליטת מידע, עיבודו ובכך למעשה לפגוע במהירות התגובה שדורשת פעולת הנהיגה. מצב זה כמובן מגדיל את הסיכון למעורבות בתאונת דרכים – ויש למנוע מצב זה בבחינת "להקדים רפואה למכה".
- ישנה התייחסות שונה לנהגים של רכב פרטי לעומת נהגי רכב ציבורי, רכב כבד, רכב מסחרי ורכב חירום. השוני בהתייחסות נוסע מכך, שכל סוגי הרכבים מלבד רכב פרטי צריכים להיות בעלי יכולת לבצע פעולות נוספות נוסף על היכולת לנהוג (כגון: הידוק מטען, תפעול הרכב, חילוץ נוסעים, בדיקת הרכב וכו'). כמו כן, ההתייחסות השונה נובעת גם מפוטנציאל הסיכון במקרה של תאונה, כך שכלל, תאונה עם רכב פרטי אינה שווה בהיקפה או בעוצמתה לתאונת עם רכב פרטי.
- חשוב לדעת: הודעה מטעם הרופא למכון הרפואי לבטיחות בדרכים אינה מחייבת פסילת רישיון באופן מידי. בדרך כלל, לאחר דיווח של רופא מטפל, יזמן המכון הרפואי לבטיחות בדרכים את הנהג לבדיקה רפואית מטעמו. לאחר הבדיקה, ימליץ המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לרשות הרישוי האם להותיר את רישיון הנהיגה של הנהג על כנו, או לפסול את רישיון הנהיגה, או להותירו על כנו תוך הטלת מגבלות והמלצה על אביזרי עזר לנהיגה.לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים
תנאים מקדימים לחובת הדיווח למכון הרפואי לבטיחות בדרכים:
- המטופל צריך להיות בגיל 16ומעלה. מתחת לגיל זה אין חובה לדווח.
- המטופל סובל ממחלה או ממצב בריאותי לקוי, ובשל אותה מחלה או מצב בריאותי לקוי סבור הרופא שאותו אדם עלול לסכן את עצמו את זולתו אם ינהג.
רשימת המחלות שרופא חייב לדווח עליהן למכון הרפואי לבטיחות בדרכים:
- אפילפסיה.
- היפוגליקמיה – רמת סוכר נמוכה בדם.
- הפרעות בלתי נשלטות בקצב הלב.
- שבץ מוחי.
- דמנציה מתקדמת עם פגיעה בכושר ההתמצאות ובכושר השיפוט.
- שימוש מופרז באלכוהול, בסמים או בתרופות.
- דום נשימה בשינה.
- מחלת נפש הפוגעת בכושר השיפוט.
- ליקוי ראייה שלא ניתן לתיקון על-ידי משקפיים, עדשות או אמצעי אחר.
- ליקוי שמיעה שלא ניתן לתיקון על-ידי מכשיר שמיעה או על-ידי אמצעי אחר.
- מחלות לב חמורות, לרבות אי ספיקת לב מתקדמת.
- הפרעות בשיווי משקל.
- סרטן המשפיע על כושר השיפוט או שגורם למצב בריאותי כללי לקוי.
- בעיות אורתופדיות שאינן מאפשרות תפעול תקין של הרכב.
- הפרעות מוטוריות שפוגעות באפשרות תפעול תקין של הרכב.
חובת הרופא להזהיר את המטופל:
על הרופא מוטלת חובה להזהיר את המטופל, כי מחלתו או מצבו הרפואי הכללי מהווים סכנה לנהיגתו, וכן על הרופא להמליץ על הפסקת נהיגה על לבדיקת המטופל במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. כמו כן, על הרופא להזהיר את המטופל לגבי תופעות לוואי אפשריות מנטילת תרופות מסוימות, אשר עלולות להשפיע על כושר הנהיגה של המטופל.
אם זומנתם לבדיקה אצל המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, פנו עוד היום למשרדנו על מנת שנוכל לסייע לכם בתהליך, ובכך להגדיל את הסיכויים לשמור על רישיון הנהיגה שלכם. לייעוץ משפטי ללא כל התחייבות פנו עוד היום.
סער – משרד עורכי דין לתעבורה