הדו"ח בוטל והנאשם קיבל הוצאות משפט מהמדינה
מאת: עו"ד אלון סער
אם הגעתם לפתחו של מאמר זה, כנראה שאתם נמנים עם אחת מהקבוצות הבאות:
- קיבלתם כתב אישום ואתם בוחנים אפשרות של ניהול ההליך. אלא מה? שלרוב, ניהול הליך משפטי מצריך מכם להכניס יד לכיס ולשלם לעו"ד תעבורה לא מעט כסף. לכן, אתם רוצים לוודא שאם תנצחו במשפט ובית המשפט יזכה אתכם מכל אשמה, תוכלו לדרוש את ההוצאות של ניהול ההליך, הכוללות בין היתר הפסד ימי עבודה, שכר טרחת עו"ד תעבורה ועוד.
- ניצחתם במשפט, השופט זיכה אתכם מכל אשמה, וכעת אתם מעוניינים לקבל את הכספים שהוצאתם לצורך ניהול ההליך, משום שהאשימו אתכם בעבירות שלא ביצעתם – ולראיה, יצאתם זכאים!
- כיצד ניתן לקבל החזר כספי בגין הוצאות משפט לאחר זיכוי בדין?
סעיף החוק הרלוונטי לענייננו הוא סעיף 80(א) לחוק העונשין, תשל"ז 1977, הקובע כדלקמן:
"משפט שנפתח שלא על דרך קובלנה וראה בית המשפט שלא היה יסוד לאשמה או שראה נסיבות אחרות המצדיקות זאת, רשאי הוא לצוות כי אוצר המדינה ישלם לנאשם הוצאות הגנתו ופיצוי על מעצרו או מאסרו בשל האשמה שממנה זוכה או בשל אישום שבוטל לפי סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי, בסכום שייראה לבית המשפט…"
*הסבר לגבי סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי:
באופן כללי, חזרת התביעה מאישום לאחר תשובת הנאשם לאישום (הליך הנקרא "הקראה", בו מקריאים לנאשם את כתב האישום, ולאחר מכן הוא נדרש להשיב האם הוא מודה באשמה, מודה בעובדות, או כופר באשמה ובעובדות) מחייבת את בית המשפט לזכות את הנאשם בעבירה שבה הואשם. לעומת זאת, ככל שהתביעה רוצה לחזור בה מכתב האישום לפני שהנאשם השיב לאישום, היא יכולה לעשות זאת, והמשמעות היא שכתב האישום יבוטל. ביטול כתב האישום הוא אינו זיכוי. המשמעות היא, כי התביעה תוכל להגיש כתב אישום חדש כנגד אותו נאשם, אם תחפוץ בכך ובאם יתגלו נתונים חדשים.
אלא שבפועל, רבים המקרים בהם לאחר שהתביעה הגישה כתב אישום כנגד נאשם היא תילחם ותעשה כל שביכולתה על מנת שהנאשם לא יזוכה, גם כאשר היא מבינה כי הסיכוי שלה להרשיע את הנאשם בסוף הוא קלוש, וזאת משום שזיכוי מבחינתה יפגע ב"סטטיסטיקת ההרשעות שלה".
המחוקק הבין את הבעיה שנוצרה, ולפיכך קבע סעיף מיוחד בחוק לפיו התביעה והנאשם רשאים בכל עת להסכים שכתב האישום יבוטל, ובכך, מצד אחד הנאשם נהנה מביטולו של פסק הדין ומהפסקת ההליכים נגדו, ואילו מצד שני, התביעה נהנית מכך שהיא לא הפסידה במשפט (כלומר, הנאשם לא זוכה), וכי שמורה לה האפשרות להגיש כתב אישום חדש אילו הראיות יהיו מוצקות יותר כנגד הנאשם. מעין מצב של WIN-WIN עבור הנאשם והתביעה כאחד.
מנגד, קבע המחוקק כי אילו התביעה תחזור בה מאישום לאחר שהנאשם כפר בעובדות או באשמה, אזי לנאשם תהיה אפשרות לבקש הוצאות משפט ופיצוי בשל כך שהוגש נגדו כתב אישום על לא עוול בכפו.
לסיכום: בית המשפט רשאי לפצות נאשם בגובה הוצאות שהוציא לצורך ניהול ההליך המשפטי, וזאת לאחר שזוכה במסגרת כתב האישום שהוגש נגדו, או שכתב האישום בוטל לאחר שהוא השיב לאשמה (כלומר, לאחר דיון ה"הקראה"), ולפסוק פיצוי כספי נוסף במידה והנאשם נעצר או נאסר לשווא.
- דוגמה מהפסיקה לקבלת הוצאות משפט לאחר זיכוי:
בהליך תת"ע 1757-11-17 מדינת ישראל נ' אלדר חיון, דובר על נאשם שזוכה מכל אשמה, זאת לאחר שיוחסה לו עבירה של "הפרעה לתנועה", לפי תקנה 71(1) לתקנות התעבורה.
ואלה העובדות:
ביום 28.4.17 נרשם לנאשם דו"ח בשל עבירת "הפרעה לתנועה", עבירה מסוג "ברירת משפט" המטילה סנקציה של קנס כספי ונקודות תעבורה. הסיווג "ברירת משפט" מאפשר למי שקיבל את הדו"ח לבחור באמת מ-2 אפשרויות:
- לשלם את הדו"ח – במקרה שכזה ייחשב הוא כמי שהודה בעבירה והורשע בדין.
- להגיש בקשה להישפט על הדו"ח בבית משפט לתעבורה – אם הוא סבור שאינו ביצע את העבירה או שהדו"ח אינו מוצדק כלפיו בנסיבות העניין.
במקרה הנ"ל הנאשם האמין בחפותו ובצדקת טענותיו, והחליט להיעזר בשירותיו של עו"ד תעבורה לצורך כך.
הנאשם הגיש בקשה להישפט, כפר בעובדות ובעבירה שיוחס לו בכתב האישום, ונקבע משפט הוכחות שאליו זומנו כל העדים הרלבנטיים. לאחר שהנאשם הוכיח כי האישום שיוחס לו אין בו ממש, החליט בית המשפט לתעבורה לזכות את הנאשם מכל אשמה.
לאחר שההליך הסתיים בזיכוי מוחלט, הגיש הנאשם בקשה לפסיקת הוצאות משפט. לטענתו, ההליך דרש ממנו הוצאת כספים לא מבוטלת, ובשל העובדה שלא היה כל יסוד לכתב האישום, ביקש מבית המשפט שישולמו לו הוצאותיו לצורך ניהול ההליך המשפטי, לרבות שכירת שירותיו של עו"ד תעבורה וימי עבודה שנעדר.
בית המשפט לתעבורה קיבל את בקשתו של הנאשם, ופסק כי על התביעה לפצות את הנאשם בסך כולל של 2,500 ₪ בגין הוצאות משפט.
לפסק הדין המלא: https://www.nevo.co.il/psika_html/taabura/ST-17-11-1757-952.htm
- קיבלתם דו"ח לא מוצדק?
- ננקטו נגדכם הליכים משפטיים מיותרים וחסרי בסיס?
- בית המשפט זיכה אתכם אך לא פסק לכם הוצאות משפט?
פנו למשרדנו בהקדם ונשמח לספק לכם ייעוץ משפטי מקצועי ללא כל התחייבות.
סער – משרד עורכי דין לתעבורה מתמחה בכל סוגי עבירות התעבורה, ומספק ליווי וייצוג משפטי מלא בכל בתי המשפט לתעבורה בארץ. חשוב להיוועץ ולהיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בדיני תעבורה, אשר בעזרת מומחיותו יוכל לבטל את הדו"ח וכתב האישום, ואף במקרים מסוימים להגיע למצב של זיכוי מלא וקבלת פיצוי כספי והחזר הוצאות משפט שהוצאו על-ידכם!
סער – משרד עורכי דין לתעבורה