עבירות תנועה

ההבדלים בין נהיגה בקלות ראש לנהיגה בחוסר זהירות

שתף מאמר
author-photo
עו"ד אלון סער img-dot
05/05/21

עבירת נהיגה בחוסר זהירות מוסדרת בתקנות התעבורה, תשכ"א-1961, תחת תקנה 21(ג), וזו לשון התקנה:

"לא ינהג אדם רכב בקלות ראש או בלא זהירות, או ללא תשומת לב מספקת בהתחשב בכל הנסיבות ובין השאר בסוג הרכב, במטענו, בשיטת בלמיו ומצבם, באפשרות של עצירה נוחה ובטוחה והבחנה בתמרורים, באותות שוטרים, בתנועת עוברי דרך ובכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ובמצב הדרך."

מלשון התקנה ניתן ללמוד, כי היא מדברת בעיקר על נהיגה תוך הפגנת חוסר תשומת לב של הנהג בהתאם לנסיבות הקיימות, חוסר זהירות של נהג בהתאם לסוג הרכב והמטען שרכבו נושא, חוסר זהירות בנוגע לבלמים המותקנים ברכב ומצב הבלמים ברכב, חוסר הבחנה בתמרורים שבדרך, בסימני שוטרים מכווינים, ובתנועות המבצעים עוברי הדרך, חוסר זהירות ואדישות ביחס למצב הכביש, וכן חוסר זהירות ביחס לכל דבר אחר המצוי בדרכים או בסמוך להן.

נהוג לכנות את עבירת נהיגה בחוסר זהירות כ-"האחות הקטנה" של עבירת נהיגה בקלות ראש, וזאת לאור הדמיון הקיים בין שני המונחים הללו. אך מלבד הדמיון במונחים, ישנו שוני רב בין ההשלכות של כל עבירה.

באילו מקרים יוגש כתב אישום בגין נהיגה בחוסר זהירות?

אין הגדרות חד משמעיות שקובעות מתי יוגש כתב אישום בגין נהיגה קלות ראש ומתי יוגש כתב אישום בגין נהיגה בחוסר זהירות. המונחים המשפטיים אמנם דומים, אך ההשלכות העונשיות הן משמעותיות ביותר, ולכן ראוי היה ליצור כללים ברורים המהווים בסיס של כל אחת מן העבירות הנ"ל.

הדמיון המדומה בין העבירות יצר מציאות, שבגין אירועים דומים מוגשים נגד נהגים כתבי אישום בעבירות שונות, פעם בעבירת נהיגה בקלות ראש ופעם בעבירת נהיגה בחוסר זהירות. כלומר, על אותו מקרה יכול שנגד נהג מסוים יוגש כתב אישום בגין נהיגה בקלות ראש, ונגד נהג אחר יוגש כתב אישום בגין נהיגה בחוסר זהירות. אין אחידות בנושא הזה.

חשוב לזכור, כי ההבדל בין העבירות הוא מהותי ביותר, היות והבדלי הענישה בגין כל עבירה הוא עצום. בעוד שבגין עבירת נהיגה בקלות ראש ניתן יהיה להטיל על נאשם שהורשע מאסר בפועל, קנסות מוגדלים ופסילת רישיון ממושכת, על נאשם שהורשע בעבירת נהיגה בחוסר זהירות יוטל קנס כספי בלבד, וגם הוא לא גבוה במיוחד.

עם כך, חשוב מאוד לדעת מתי ניתן יהיה להגיש כתב אישום בגין נהיגה בקלות ראש ומתי ניתן יהיה להגיש כתב אישום בגין נהיגה בחוסר זהירות.

small-contact-img
לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים

    s2-arrow

    כללים המלמדים מתי מדובר בנהיגה בקלות ראש ומתי מדובר בנהיגה בחוסר זהירות:

    1. לרוב, הכלל שלאורו מחליטה התביעה איזה כתב אישום יוגש, נהיגה בקלות ראש או נהיגה בחוסר זהירות, הוא האם ניתן לייחס לנאשם "התנהגות רשלנית חמורה" והאם התנהגות זו גרמה לתאונת דרכים (עם נפגעים או עם נזק רכוש). כאשר ניתן לייחס לנהג התנהגות חמורה ורשלנית, תוך הפגנת זלזול בחוקי תנועה, אזי שהתביעה תרצה להחמיר עם אותו נהג ולהגיש נגדו כתב אישום בגין נהיגה בקלות ראש. לעומת זאת, אם לא ניתן לייחס התנהגות חמורה (ויסוד נפשי לביצוע העבירות), אזי שהתביעה תגיש כנגד אותו נהג כתב אישום מקל בגין נהיגה בחוסר זהירות.

    2. עוד נקודה שהתביעה בוחנת, היא האם מדובר על עבריין תנועה סדרתי בעל עבר פלילי תעבורתי, או שמדובר על אדם עם עבר תעבורתי נקי (יחסית) שמעד בשל חוסר זהירות קל. כאשר מדובר על עבריין תנועה סדרתי, לרוב תרצה התביעה להגיש נגדו כתב אישום בגין נהיגה בקלות ראש, וזאת בין היתר על מנת להרתיעו. כאשר מדובר על אדם עם עבר פלילי תעבורתי נקי, התביעה לרוב תתחשב בנתון זה ותגיש נגדו כתב אישום מקל בגין נהיגה בחוסר זהירות.

    חשוב לדעת!

    בעבירת נהיגה בחוסר זהירות אין הזמנה לדין, וזה ייעשה אך ורק אם הנאשם מבקש להישפט בבית משפט לתעבורה. לעומת זאת, עבירת נהיגה בקלות ראש היא עבירה שבגינה הנאשם מוזמן להתייצב בפני שופט בבית משפט לתעבורה, ועורך דין מקצועי ומנוסה ינסה בכל דרך להמיר עבירה זאת לעבירת נהיגה בחוסר זהירות.

    משרדנו ייצג ומייצג לקוחות רבים שנתפסו והואשמו בתחום זה. אם נתפסת, פנה/י עוד היום למשרדנו לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי ללא כל התחייבות.

    סער – משרד עורכי דין לתעבורה

    ייעוץ בוואטסאפ ייעוץ בוואטסאפ
    Google ג גוגל
    5.0
    מבוסס על 246 ביקורות
    js_loader