העונש הצפוי למי שנתפס נוהג ללא רישיון נהיגה
חשוב לדעת, כי נהיגה ללא רישיון נהיגה היא אחת מהעבירות החמורות ביותר, ובמרבית המקרים הענישה בעבירה זו תהיה חמורה בהתאם.
האיסור לנהוג ללא רישיון נהיגה מעוגן בסעיף 10(א) לפקודת התעבורה, וזו לשון הסעיף:
"10(א) לא ינהג אדם רכב מנועי אלא אם הוא בעל רשיון נהיגה תקף לרכב מאותו סוג, שניתן על פי פקודה זו, ולא ינהג אדם אלא בהתאם לתנאי הרשיון זולת אם פוטר מחובת רשיון נהיגה ובמידה שפוטר."
אדם שנוהג ללא רישיון נהיגה הוגדר על ידי בית המשפט העליון כ'איום ממשי לסובבים אותו', משום שנהיגתו מהווה סכנה ממשית ומוחשית לציבור. המדובר בנהג שלא הוסמך ולא הוכשר מעולם לנהיגה, ועל אף זאת הוא עושה דין לעצמו ונוהג ברכב שעלול ברגע להפוך לנשק של ממש כנגד כל הסובבים אותו. הפסיקה סיווגה את מי שנוהג ללא רישיון נהיגה "כמי שמורא הדין אינו חל עליו", כלומר, מי שאין בליבו כל מחשבה או פחד מהחוק.
מתחם הענישה למי שנתפס נוהג ללא רישיון נהיגה נע בין מאסר על תנאי למאסר בפועל, שיכול להגיע למספר רב של חודשים – תלוי בנסיבות המקרה, עברו התעבורתי של הנאשם, תדירות ביצוע העבירה, נסיבותיו האישיות של הנאשם ועוד.
זאת ועוד, נהג שנתפס מבצע פעם שנייה עבירה מסוג נהיגה ללא רישיון נהיגה, מתחם הענישה שיעמוד לנגד עיני בית המשפט יהיה בין מאסר בפועל למשך 6 חודשים ועד למאסר ממושך של 24 חודשים!! לכך כמובן יתווספו עונשים נוספים כדוגמת קנס כספי, הארכת מאסר על תנאי, פסילת רישיון נהיגה למשך שנים רבות ועוד.
זה המקום לציין, כי לפי תיקון 113 לחוק העונשין, התשל"ז 1977, בית המשפט רשאי לחרוג ממתחם הענישה במידה והנאשם מראה סימני שיקום, או אם יש סיכוי של ממש שישתקם בעתיד. במקרה כזה, בית המשפט יגזור את עונשו של הנאשם בהתחשב גם בשיקולי שיקומו של הנאשם, והוא אף יכול להורות על נקיטת צעדי שיקום כראות עיניו.
- בפ"ל (ת"א) 9092-11-12מדינת ישראל נ' גהן, נדון בהרחבה ההיבט השיקומי ביחס להארכת תקופת התנאי. בהליך זה נאשם הורשע בשלל עבירות תעבורה וביניהן נהיגה בזמן פסילה, כאשר בעת ההרשעה היה לנאשם עונש בר תוקף של מאסר על תנאי. בית המשפט החליט ליתן ביטוי הולם לשיקול השיקומי, וקבע שהוא בעל חשיבות לחברה כולה ולא רק לנאשם, וכך נקבע:
"הרציונל העומד ביסוד פסיקה זו, הוא רציונל פשוט, שהשכל הישר וטובת הציבור בבסיסו. נאשם אשר חוזר ומבצע עבירות קשות, אך מבקש לשנות מדרכיו, לעלות על דרך הישר, ומבטא רצון כן ואמיתי אשר מתבטא לא רק בהבל פיו, אלא נתמך בראיות מוחשיות, בחוות דעת טיפוליות מקצועיות, נאשם כזה, מן הראוי לסטות מהעונש שראוי למדוד לו, ולבכר תחת זאת, ענישה שיהיה בה דגש על היבטים שיקומיים.
אין ספק, אם יצליח שיקומו של העבריין במקרה כזה, יטיב הדבר עם החברה כולה. לכן, במקרה המתאים, יעדיף ביהמ"ש להקל בעונשו של העבריין כדי לאפשר לו להתמיד בדרך הישר, מתוך ראיית טובת הציבור."
- זאת ועוד, בהליך ע"פ 8092/04חביב נ' מדינת ישראל, נקבע כי
"מבחינת האינטרס הציבורי בהגנה על שלום הציבור ובטחונו, שיקומו של עבריין מועד תורם לקיומה של ציפייה כי לא יחזור לעולם הפשע. ציפייה זו מקדמת את טובת הציבור ומתיישבת עם אינטרס חברתי רחב"
החשיבות בייצוג משפטי בעבירת נהיגה ללא רישיון נהיגה:
אם קיבלת כתב אישום והזמנה למשפט בגין נהיגה ללא רישיון נהיגה, פנה לעו"ד תעבורה לקבלת יעוץ משפטי מקיף. המדובר בעבירה חמורה ביותר, אשר דורשת ייצוג משפטי הולם. כזכור, מתחם הענישה בעבירה זו כולל כמעט תמיד עונש מאסר, ולכן ישנה חשיבות מכרעת לייצוג עורך דין תעבורה שמתמחה בעבירות שכאלה.
לייעוץ משפטי ללא התחייבות פנו לצוות משרדנו ונשמח לסייע לכם.
סער – משרד עורכי דין לתעבורה