ייעוץ בטרם חקירת בוחן תאונות דרכים
תאונות דרכים אשר מועברות לדיון משפטי בבית הדין לתעבורה, ובעיקרן תאונות עם נפגעים ותאונות קטלניות, עוברות חקירה על ידי בוחן תאונות דרכים.
בוחן תאונות הדרכים נוהג לזמן אליו אנשים שונים לחקירה, ובהם המעורבים בתאונת הדרכים, כדי לבדוק את רמת מעורבותם ולקבל מהם פרטים אודות נסיבות האירוע, וכך כדי להבין באופן מקיף את כל פרטי התאונה.
כך, אדם אשר היה מעורב בתאונת דרכים צריך להיזהר כאשר הוא מוצא את דרכו אל חקירה על ידי בוחן תאונות דרכים ומומלץ לו לעשות זאת רק לאחר התייעצות עם עורך דין המתמחה בדיני תעבורה.
מדוע חשוב להיעזר בעורך דין מומחה לתעבורה?
חקירה משטרתית מכל סוג מצריכה מענה נכון וברור מצד החשוד, אשר תשקף באופן יציב את עמדותיו.
כדי לעשות זאת באורח הטוב ביותר, יש להתייעץ עם מי שמכיר את דרכי ההתנהלות במקרים של תאונות דרכים, את שיטות החקירה ואת האישומים השונים.
אדם שכזה הוא עורך דין בעל התמחות בדיני תעבורה, אשר מכיר היטב את החוקים השונים ויש לו ניסיון ארוך עם תאונות דרכים ועם חקירות שנעשו כתוצאה מהן.
באופן הזה ניתן לקבל סיוע ישיר המתאים באופן ייעודי למקרה הספציפי בו מדובר, וכך לקבל הדרכה אודות אופי ההתנהלות הטוב ביותר במהלך החקירה.
זומנתי לחקירה בעבירת תנועה – מה לעשות ומה לענות?
לאחר תאונת דרכים, ובעיקר תאונת דרכים בהם היו נפגעים, יכולים המעורבים לצפות לזימון מן המשטרה לחקירה אודות תאונת הדרכים.
חקירה זו מסייעת לבוחן תאונות הדרכים לגבש את המסקנות שלו אודות התאונה, הגורמים לה, השתלשלות העניינים בה והטלת האחריות לתוצאותיה על המעורבים השונים בה.
לכן, יש חשיבות עליונה להתנהלות נכונה ואחראית של מי שמזומן לחקירה שכזו, ועליו לדעת כיצד לענות היטב לבוחן.
ניתן למנות מספר המלצות בסיסיות שעשויות לסייע ולהדריך את הנחקרים לקראת החקירה:
- האם אני עד או חשוד: יש לברר האם אני מוזמן לחקירה כעד לתאונת הדרכים או כחשוד בעבירת תעבורה כלשהי.
- במה אני חשוד: אם אני מוזמן לחקירה כחשוד בעבירה כלשהי, יש לנסות ולברר מהי העבירה בה אני נחשד.
- חתימה על אזהרה: במקרה של חקירת חשוד, החוקר חייב להסביר לנחקר במה הוא חשוד, ועל החשוד בתורו לחתום על מסמך שמאשר שהוא אכן הבין את מושא החשד – אם לא הבנתי במה אני חשוד, אני לא אחתום ואדרוש הסבר נוסף.
- מותר לשתוק: בעת החקירה, יש לי את זכות השתיקה והזכות להיוועץ עם עורך דין, וכך החוקר אינו יכול לחייב אותי לענות לשאלותיו – אם כי ניתן לצפות שהדבר ייזקף לזכותי בזמן משפט.
- חתימה על העדות: בתום החקירה, מתבקש החשוד לחתום על כל תיעוד החתימה, בו מפורט כל מה שאמר החשוד, כל מה שהסכים איתו וכל מה שחלק עליו – עליי לקרוא בקפדנות את כל מה שנרשם ולוודא שזה אכן עומד בקנה אחד עם מה שהתכוונתי לו, וכך לדרוש לתקן ולמחוק פרטים במידת הצורך.
שלבי ההתנהלות לאחר תאונת דרכים
תקנות התעבורה ופקודת התעבורה מחייבות את המעורב בתאונות דרכים, כמו גם את העוברים והשבים, בדרכי התנהלות ברורים כתוצאה מהתאונה.
באופן הזה, ניתן למנות את החובות של המעורב בתאונת דרכים ולסכמם בנקודות הבאות:
- עצירת הרכב: על המעורב בתאונת דרכים לעצור את רכבו מיד וקרוב ככל האפשר למקום האירוע – אסור לו להזיז את כלי הרכב אלא בהרשאת שוטר או אם הדבר נעשה במטרה לסייע לנפגעים.
- סיוע לנפגעים: על המעורב בתאונת דרכים להגן על הנפגעים בנזק נוסף ולהציע להם עזרה ראשונה בהתאם להכשרתו.
הזעקת כוחות ההצלה: המעורב בתאונת הדרכים חייב לפנות לכוחות ההצלה ולהזעיקם לאירוע במידת הצורך, בהם מד"א, המשטרה ומכבי האש. - חובת דיווח: על המעורב בתאונת דרכים לדווח מיד למשטרה אודות התאונה ולתת פרטים בסיסיים אודות התאונה ואודות מקום הימצאו.
- המתנה לכוחות ההצלה: על המעורב בתאונת הדרכים להישאר במקום האירוע לצד הנפגעים עד הגעת כוחות ההצלה.
- מסירת פרטים: המעורב בתאונת דרכים חייב למסור לכוחות ההצלה ובראשם למשטרה את פרטיו האישיים, לרבות פרטי זיהוי והתקשרות, ובנוסף לאלו את הפרטים המקבילים של הנפגעים מהתאונה, במידה ואלו ידועים לו.