ממל"ז

מהו מכשיר הדבורה ומכשיר ממל"ז ומה ההבדלים בניהם

שתף מאמר
author-photo
עו"ד אלון סער img-dot
05/05/21

כידוע, למשטרה קיימים אמצעים רבים על מנת לתפוס נהגים בכביש שרגלם קלה על הדוושה. כך למשל, למשטרה יש את מצלמות המהירות הנייחות המוצבות לאורך כל רחבי הארץ ואת מכשירי הממל"ז (מד מהירות לייזר), אשר באמצעותם אלפי נהגים מואשמים ומורשעים בעבירות מהירות מדי שנה.

מהו מד מהירות לייזר (ממל"ז)

הממל"ז הוא מד מהירות שפועל באמצעות קרן לייזר היוצאת מהמכשיר לכיוון הרכב וחוזרת למכשיר, ובכך מודדת את מהירות נסיעתו. מיד לאחר מכן השוטר שמפעיל את מכשיר הממל"ז מקבל על הצג של המכשיר את מהירות הנסיעה של הרכב הנבדק, ובנוסף, את המרחק מהמכשיר לבין הרכב הנבדק.

האם ממל"ז הוא מכשיר אמין?

באופן כללי ניתן לומר, כי מכשיר הממל"ז הוא אמין ועל-פי רוב המידע שהוא מציג אמין ונכון. בעניין זה נקבע לא פעם על-ידי בתי המשפט השונים, כי מדובר במכשיר אמין למדידת מהירות, שבאמצעותו ניתן להרשיע נהגים בעבירות של מהירות מופרזת לפי הדין הפלילי – ובלבד שמדידת המהירות באמצעות המכשיר תיעשה בהתאם לכללים.

אך עם זאת, כתבי אישום רבים שהוגשו על סמך נתונים של מכשיר הממל"ז נתקפו ובוטלו, וזאת על-ידי טענות שהופנו כלפי המיומנות של מפעיל המכשיר (השוטר), ולא טענות נגד המכשיר עצמו.

small-contact-img
לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים

    s2-arrow

    בהליך רע"פ 6048/97 שאלתיאל נ' מדינת ישראל, קבע בית המשפט העליון כי: "קיימת פסיקה מספקת של בתי המשפט השונים כדי לקבוע חזקה עובדתית בנידון זה שהמכשיר הוא מכשיר אמין.  במילים אחרות התביעה לא צריכה יותר להוכיח אלמנט זה אלא מי שמתנגד לכך הוא שיביא ראיות". כלומר, נקודת המוצא היא שהמכשיר הוא אמין. מי שטוען אחרת – מוטלת עליו חובת ההוכחה!

    לדוגמה: שוטר המפעיל את מכשיר הממל"ז חייב לעבור הסמכה מתאימה על המכשיר. לכן, אם את המכשיר הפעיל שוטר שאינו מיומן ומוסמך – אפשר יהיה לתקוף את תוצאות המדידה, וכך יוכל הנהג/הנאשם לצאת זכאי בדין בעבירה של נהיגה במהירות מופרזת שתועדה על-ידי ממל"ז.

    מתחם הענישה בעבירות מהירות – ממל"ז

    על מנת לענות על השאלה מהו העונש בעבירת נהיגה המהירות מופרזת? יש לשאול מספר שאלות מקדימות:

    • באיזו מהירות נתפסתם, וכמה היא עולה על המהירות המותרת בחוק?
    • מהו וותק הנהיגה שלכם במועד ביצוע העבירה?
    • האם הנסיעה הייתה בכביש עירוני? בין עירוני? מהיר?
    • האם האירוע התרחש בשעות היום או הלילה?
    • האם קיימות עבירות דומות בעבר (עבר תעבורתי)?

    אלו רק מקצת השאלות שיש לשאול על מנת לענות על השאלה, לאיזה עונש לצפות בעבירה של נהיגה במהירות מופרזת. באופן כללי ניתן לומר, כי מתחם הענישה בעבירת נהיגה במהירות מופרזת נע בין קנס כספי ונקודות תעבורה (למשל, נסיעה במהירות של 10 קמ"ש מעל המותר תגרור אחריה קנס כספי של 250 ₪ בלבד( ללא נקודות תעבורה), לבין קנס כספי, נקודות תעבורה, שלילת רישיון ואף מאסר על תנאי! (למשל, נסיעה במהירות של 80 קמ"ש מעל המותר בכביש עירוני). בכל מקרה, במידה וזימנו אתכם להישפט על עבירת נהיגה במהירות מופרזת – אתם צפויים לקבל שלילת רישיון בפועל למשך מספר חודשים! הדבר שונה כאשר אותו נהג מבקש בעצמו להישפט על דו"ח שקיבל, שאז לא צפוי לו לקבל שלילת רישיון נהיגה.

    מהו מכשיר ה"דבורה"?

    ה"דבורה" הוא מכשיר למדידת מהירות נסיעה באמצעות רדאר שמשדר גלים אלקטרו-מגנטיים, המודדים את מהירות הנסיעה לפי "עקרון דופלר". המכשיר מסוגל למדוד מהירויות נסיעה של מספר כלי רכב שנעים בכיוון אחד, וזאת כאשר הוא מתעלם מכלי רכב הנעים בכיוון הנגדי. נוסף על כך, מכשיר ה"דבורה" מוסתר מעיני הנהגים, והוא פועל בעזרתן של שתי אנטנות קטנות המותקנות על גג הניידת המשטרתית.

    השוטר יכול למדוד באמצעות מכשיר הדבורה את מהירות הנסיעה של מספר כלי רכב, וזאת במספר מצבים:

    • כאשר הניידת בזמן עצירה.
    • כאשר הניידת נוסעת בכיוון נסיעתו של כלי הרכב הנבדק.
    • כאשר הניידת נוסעת נגד כיוון נסיעתו של כלי הרכב הנבדק.

    עם זאת, למכשיר ה"דבורה" קיימות גם הגבלות, שמקצתן הן כדלקמן:

    • הרכב הנמדד צריך להיות מבודד לחלוטין בכיוון נסיעתו. כלומר, אם למשל יש שני רכבים הנוסעים אחד אחרי השני, והם צמודים יחסית, מכשיר ה"דבורה" לא יקלוט את מהירות נסיעתם בצורה אמינה.
    • טווח האכיפה מוגבל ל-1,219 מטרים, ותלוי בגודל הרכב ותנאי השטח. ככל שגודל הרכב קטן יותר, כך טווח האכיפה יקטן, ולהפך. כמו כן, תנאי שטח ומזג אוויר קיצוניים ישפיעו גם על רמת אמינות הבדיקה.
    • למכשיר הדבורה את היכולת למדוד את מרחק הרכב מהמכשיר (כפי שיכול מכשיר הממל"ז).
    • מכשיר הדבורה לא יוכל למדוד את מהירות כלי הרכב אם מהירותו תהיה זהה לזו של הניידת המשטרתית. עד 5 קמ"ש הבדל אין לה יכול למדוד את מהירות הנסיעה.

    ישנן מגבלות נוספות שקיימות למכשיר ה"דבורה", שבגללן נהגים שנתפסו במכשיר יצאו זכאים מכל אשמה, וחשוב מאוד להכיר כיצד מכשיר זה עובד ומופעל על מנת לייצג באופן ראוי נאשמים בתחום זה.

    מתחם הענישה בעבירות נהיגה במהירות מופרזת – מכשיר ה"דבורה"

    על מנת לענות על שאלה זו – מהו העונש בעבירת נהיגה במהירות מופרזת? יש להקדים ולשאול מספר שאלות, כגון:

    • באיזה מהירות נתפס הנהג?
    • כמה קמ"ש מעל המותר בחוק?
    • מהו וותק הנהיגה של הנהג?
    • האם הנסיעה הייתה בכביש עירוני? בין עירוני? מהיר?
    • האם האירוע התרחש בשעות היום או הלילה?
    • האם קיימות עבירות דומות בעבר (עבר תעבורתי)?

    ואלו רק מקצת השאלות שיש לשאול. באופן כללי ניתן לומר, כי מתחם הענישה בעבירות מהירות נע בין קנס כספי ונקודות תעבורה (למשל, נסיעה של 10 קמ"ש מעל המותר תגרור אחריה קנס כספי של 250 ₪ בלבד, ללא נקודות תעבורה), לבין קנס כספי, נקודות תעבורה, שלילת רישיון ואף מאסר על תנאי! (למשל, נסיעה במהירות של 80 קמ"ש מעל המותר בכביש עירוני).

    חשוב לזכור, כי במידה וזימנו אתכם להישפט על עבירת נהיגה במהירות מופרזת – אתם צפויים לקבל שלילת רישיון בפועל למשך מספר חודשים! והדבר שונה כאשר אותו נהג מבקש בעצמו להישפט על הדו"ח שקיבל, שאז ככלל הוא אינו צפוי לקבל שלילת רישיון נהיגה, אך עדיין יש לבית המשפט סמכות לפסול את רישיונו.

    משרדנו מתמחה בעבירות מהירות ובייצוג בבתי המשפט לתעבורה השונים בכל רחבי הארץ. עו"ד מיומן ומנוסה יוכל לנסות לבטל או להפחית את תקופת השלילה באופן משמעותי, ולכן, חשוב להיוועץ ולהיעזר בשירותיו של עורך דין תעבורה, אשר בעזרת מומחיותו יוכל להפחית או לבטל את עונשכם!

    [brb_collection id="1513"]