
מה חשוב שיהיה בהסכם זכיינות
כמו כל הסכם עסקי אחר – גם הסכם זכיינות הוא הסכם עסקי משפטי לכל דבר ועניין וככזה חשוב מאד לדעת איך להתייחס אליו ולמה לשים לב לפני שחותמים עליו. בשנים האחרונות אפשר לראות יותר ויותר עסקים אשר פועלים בהסכם זכיינות ובשל הביקוש הרב לשיטת עבודה זו יש המלצה גורפת של שכירת שירותים וליווי מטעם עורך דין שעוסק בתחום הזכיינות וילווה את הזכיין העתידי עד לחתימה על ההסכם, זאת על מנת לוודא שמופיעים בהסכם הסעיפים החשובים והדרושים, שמדובר בהסכם שהזכיין נכנס אליו מרצונו החופשי ושהוא מבין לעומק את המשמעויות של ההסכם מבחינתו וכמובן שחשוב לוודא שההסכם מבוצע ומנוסח על פי חוק. מכיוון שהזכיין לא יכול לדעת בעצמו את כל אלה – הרי שעורך הדין מטעמו יסייע לו בכך.
אילו סעיפים צריכים להימצא בהסכם זכיינות?
כיום יש מודלים שונים של הסכמי זכיינות וחשוב להכיר אותם. השוני ביניהם נובע מצורות עבודה שונות שהרשת המזכה והזכיין יעבדו על פיהן. כך למשל, הדבר החשוב ביותר בהסכם הזכיינות הוא דרך ההתחשבנות בין הרשת לבין הסניף המנוהל על ידי הזכיין – האם יהיה מדובר בסכום קבוע מדי חודש או שמא יבוצע חישוב של אחוז מסוים מהמכירות של הסניף? בנוסף, בהסכם צריך להיות מוגדר בצורה ברורה ומפורשת באילו סממנים חיצוניים או שיווקיים של הרשת הזכיין יכול לעשות שימוש ונושא חשוב לא פחות הוא תדירות הביקורים או הביקורות של נציגי הרשת בסניף של הזכיין. ההסכם גם יכול לכלול דרישות מצד הרשת כלפי הזכיין – עמידה ביעדי מכירות, לימוד שיטות עבודה או עסקים, קניית ציוד או רכוש או השתתפות בימי עיון או כנסים שהרשת תקיים עבור הזכיינים שלה. כל אלה הן נקודות כלליות מאד וכמובן שכל הסכם הוא אישי מול הזכיין וייתכן שלכל סניף יהיה הסכם אחר ושונה.
החשיבות של הסכם זכיינות אישי ומותאם
אמנם לרשת יהיו הקווים המנחים שלה של העבודה עם הזכיינים אך ללא ספק יכולים להיות שינויים בין ההסכמים של זכיינים שונים, זאת בשל אופי שוני של הסניף, ייחודיות של הזכיין עצמו או כל תכונה או מאפיין אחר אשר מייחד את ההסכם הספציפי הזה. כל זכיין, בין היא הוא בראשית דרכו העסקית ובין אם הוא כבר בקיא בתחום ו-ותיק בו – צריך לשכור את השירותים של עורך דין שעוסק בנושאי זכיינות על מנת שייצג אותו בתהליך שלפני חתימת ההסכם ועד לאחרי החתימה. עורך הדין יוודא ביחד עם הלקוח שלו שכל הסעיפים שסוכם עליהם אכן מופיעים בהסכם ויבקש לבצע שינויים על פי הצורך על מנת להגן על האינטרסים של הלקוח שלו. כך הזכיין ייצא לדרכו החדשה בראש שקט ובידיעה שההסכם שלו הוגן ומתאים לו.