
מה חשוב לדעת על ביצוע עבירות תנועה ברכב צבאי
בתור אזרחים, אנחנו יודעים שאם נבצע עבירת תנועה והמשטרה תתפוס אותנו, אזי שנצטרך להתמודד מול השוטרים ויתכן שנצטרך להגיע גם אל בית המשפט, להציג את הטיעונים שלנו ולהתמודד עם הסיכוי לקבל עונש, אשר יכול לנוע בין נקודות שליליות, פסילת רישיון לתקופה מסוימת, קנס כספי, וייתכן גם עונשים כבדים יותר תלוי בעבר שלנו ובהיבטים אחרים.
חיילים המשרתים בסדיר או בקבע מתמודדים עם מערכת חוקים שונה. כידוע, לצבא יש מערכת חוקים ומשפט משלו ולכן גם כל מה שקשור לנושא של עבירות תנועה בצבא, בפרט כשמדובר על עבירות חמורות כגון, נהיגה בשכרות, נהיגה תחת השפעת אלכוהול, הוא שונה לגמרי. בתור חיילים בסדיר או בקבע, אנחנו יכולים להאמין שהענישה תהיה הרבה יותר חמורה.
כיצד הצבא מתייחס לנושא של עבירות תנועה?
לפני שנסביר איך הצבא מתייחס לנושא של עבירות תנועה, חשוב לציין, מאחר ומערכת המשפט הצבאית עובדת מאשר המערכת האזרחית, הרי שאנחנו צריכים גם להיעזר בשירותיו של עורך דין צבאי ולא עורך דין "אזרחי" גם אם הוא מהתחום הפלילי. כלומר, בתור חיילים בסדיר או בקבע, אנחנו לא יכולים לשכור עורך דין פלילי רגיל אלא חייבים לשכור עורך דין צבאי שייצג אותנו מול הצבא.
צה"ל, כארגון גדול בעל משמעויות שאינן רק צבאיות גרידא אלא גם חברתיות ואחרות, מפעיל יד קשה מאוד כנגד חיילים בסדיר ובקבע, אשר נתפסים מבצעים עבירות תנועה ברכב צבאי. יש לכך כמה הסברים.
ההסבר הראשון הוא שהצבא רוצה להפחית למינימום את כמות העבירות, וזו הדרך הטובה ביותר לעשות זאת. ההסבר השני הוא, שהצבא מתייחס לכל חייל כאל פריט ששייך לו, כל עוד הוא נמצא בשירות הצבאי שלו. לכן, אסור לחיילים לסכן את עצמם. ההסבר השלישי הוא, הצבא רואה את עצמו כגוף חברתי שהמסר שלו איננו רק כלפי החיילים פנימה, אלא גם כלפי האזרחים החוצה.
איך מתמודדים עם ענישה צבאית?
כאמור, כל חייל אשר מתמודד עם טענה שביצע עבירה במהלך שירותו הצבאי, בפרט עבירת תנועה, דוגמא נהיגה בשכרות, נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים וכדומה, חייב לשכור עורך דין צבאי שייצג אותו אל מול משטרה צבאית או בבית המשפט הצבאי, אם וכאשר יועמד לדין. בעזרתו הוא יוכל להוכיח את טיעוניו ולנסות להמתיק את עונשו.
מאחר והצבא נוקט יד מאוד קשה נגד חיילים שנמצאים מבצעים עבירות תנועה, אז ייתכן מאוד שגם עורך דין צבאי יתקשה מאוד להביא לזיכוי או לעונש קל. מצד שני, אפשר להשתמש בשירותיו בשביל להוכיח את ההיסטוריה הנקייה של החייל או את העובדה שהוא מפרנס את משפחתו לצד שירותו הצבא ולכן אסור לתת לו עונש חמור מדי. זה תלוי בנסיבות, במקרה ובמאפיינים של החייל.