מכרתי רכב ולא העברתי בעלות – סיכונים והשלכות
פעמים רבות קורה שאדם מוכר רכב לאדם אחר או לחברה שמתעסקת עם רכבים, ובמעמד המכירה הקונה לא נרשם כבעלים על הרכב. המוכר ממשיך להיות רשום כבעלים במשרד הרישוי, וזאת למרות שהרכב נמכר לאדם אחר. מצב זה מסכן מאוד את המוכר, היות ואם הקונה יבצע עבירות תעבורה עם הרכב, עבירות שלא ניתן לזהות מי היה הנהג במועד ביצוע העבירה (מצלמות, חציית צומת באור אדום וכיוצ"ב), המוכר הרשום כבעלים ייחשב כמי שביצע את העבירות, למרות שבפועל הרכב מזמן לא אצלו אלא אצל הקונה.
כאשר מתבצעת עסקה של מכירת רכב, החובה להעביר את הבעלות על הרכב מוטלת על המוכר. אם המוכר לא העביר את הבעלות על הרכב במועד מכירת הרכב, הוא מסתכן בכך שהקונה יבצע עבירות תעבורה, ואלו יופנו כלפי המוכר, שהוא למעשה הבעלים הרשום על הרכב, למרות שבפועל הרכב מזמן לא בחזקתו. ייחוס עבירות לבעל הרכב נובע מסעיף 27ב לפקודת התעבורה – חזקת הבעלות, אשר קובע שבכל מקרה שלא ניתן לדעת מי נהג ברכב, מי שייתן על כך את הדין הוא בעל הרכב הרשום (ראו מאמר "חזקת הבעלות ברכב").
העברת בעלות עסקאות טרייד אין:
המציאות מלמדת שבעסקאות טרייד אין, החברה שקנתה את הרכב לא נרשמת כבעלים על הרכב. העברת הבעלות מתבצעת רק לאחר שהחברה מוכרת את הרכב לצד ג', ואז דואגת החברה שהבעלות על הרכב תועבר לצד ג' שרכש ממנה את הרכב. יתרה מכך, ישנם מצבים שאפילו לאחר שהחברה מוכרת את הרכב לצד ג', היא לא מעבירה ישר את הבעלות על שמו, לדוגמא אם צד ג' משלם על הרכב בתשלומים, אז העברת הבעלות על שמו תתבצע עם גמר התשלומים.
במצב שכזה, אותו אדם שביצע את עסקת הטרייד אין הראשונה עם החברה, הוא עדיין רשום כבעלים על הרכב, וזאת למרות שהחברה כבר מכרה את הרכב לצד ג'. כלומר, אם צד ג' יבצע עבירת תעבורה שלא ניתן לזהות מי נהג ברכב (לדוגמא מצלמה), הדו"ח או הזימון לדין יגיע לבעל הרכב הרשום, ולא למי שביצע את העבירה בפועל.
איך להימנע ממצבים כאלו?
על מנת להימנע ממצב שכזה, "שמפילים" על אדם שמכר את רכבו עבירות תעבורה מכוח בעלותו על הרכב, הדבר ראשון שעל מוכר הרכב לעשות זה לתעד במסמכים או בכל אמצעי אחר את העברת החזקה ברכב.
גם אם רישום הבעלות במשרד הרישוי לא שונה, יש לערוך זיכרון דברים או הסכם שבו יצוין שהרכב לא נמצא עוד בשימוש המוכר, וכל עבירה שתבוצע או חיוב שיוטל, יופנה אך ורק כלפי הקונה.
מומלץ מאוד לחתום על מסמך שבו תיכלל הוראה בלתי חוזרת למשטרת ישראל, כבישי אגרה, עיריות, וכל רשות אחרת להעביר את כל הדוחות, קנסות וחיובים על שם הקונה, וזאת ממועד מסירת החזקה ברכב.
משרדנו ייצג ומייצג לקוחות רבים שהואשמו בנושא זה מכוח בעלותם ברכב. הוגש נגדך כתב אישום, פנה/י עוד היום למשרדנו לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי ללא כל התחייבות.
סער I משרד עורכי דין לתעבורה