נהיגה בשכרות

נהיגה במצב שכרות – "מכת מדינה"

שתף מאמר
author-photo
עו"ד אלון סער img-dot
05/05/21

מדוע העונשים בעבירת נהיגה בשכרות כל כך חמורים?

כאשר נהג נוהג בזמן שהוא שיכור, בהתאם לקבוע בדין, קרי כאשר בגופו מצוי סם מסוכן או כאשר כמות האלכוהול בגופו גבוהה מהמותר, פירוש הדבר שאותו נהג מהווה סכנה ממשית לעצמו ולמשתמשי הדרך האחרים.

המחוקק אסר על נהיגה במצב של שכרות, וזאת ללא תלות בשאלה האם הנהג השיכור מצוי תחת השפעה אקטיבית של הסם המסוכן או של האלכוהול מעל הכמות המותרת. למעשה, אמר המחוקק כי עצם זה שהנהג נמצא במצב של שכרות, הוא לא כשיר לנהיגה ואין בודקים את מצב הכרתו או מצבו בפועל. די שבבדיקת השכרות נמצא הנהג שיכור, וניתן יהיה להשית עליו את העונשים הקבועים בחוק, ואין כל צורך בהוכחה שהנהג היה תחת השפעה של הסן המסוכן או של הכוהל שבגופו.

עוד קבע המחוקק, בשורה של חוקים ובדברי הסבר לחוק, כי פעולת הנהיגה כשלעצמה, כאשר בדמו של הנהג מצוי סם מסוכן, טומנת בתוכה סיכון ממשי לציבור. סיכון זה בא לידי ביטוי בכמה מישורים:

  1. אופן הנהיגה של הנהג – ייתכן ונהג שיכור יהיה מועד יותר לפורענות, לא יציית לחוקי התעבורה, וינהג שלא בהתאם למותר.
  2. נכונות של נהג שיכור ליטול על עצמו סיכונים מיותרים – היות ועל פי רוב, הכרתו של הנהג השיכור אינה מלאה ולעיתים מעורפלת, ייתכן ונהג כזה יטול על עצמו סיכונים נוספים ומיותרים, הן במודע והן שלא במודע, וזאת בנוסף לסיכונים הרגילים הטמונים בנהיגה כשלעצמה.
  3. אדישות לתוצאות נהיגתו – נהג שיכור לא חושב ולא יכול לחשוב על התוצאות הקטלניות והקשות שנהיגתו עלולה לגרום. לו היה יכול לחשוב, וודאי לא היה נוהג במצב שכרות. מחקרים מראים, כי נהיגה תחת השפעת סן מסוכן או תחת השפעת אלכוהול מעלה פי כמה את רמת הסיכון בנהיגה ואת המעורבות של נהגים שיכורים בתאונות דרכים קטלניות.

small-contact-img
לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים

    s2-arrow

    בשורה של פסקי דין נקבע, כי יש להמיר בעונשים לגבי נהגים הנוהגים בשכרות. בפסק דין עמית כהן נ' מדינת ישראל נקבע:

    "נהיגה בשכרות היא עבירה המסכנת לא רק את הנהג פורע החוק אלא את הנוסעים עימו ואת המכוניות שבקרבתן הוא נוסע. נהג אשר מוכן לנהוג במצב של שכרות צריך לדעת, כי באם ייתפס, צפוי הוא להיענש בחומרה רבה."

    למלחמה שהוביל המחוקק בנהגים הנוהגים בשכרות הצטרפו גם שופטי המדינה, כאשר בשורה של פסקי דין ניתן לראות החמרה משמעותית בענישה, לרבות הרחקה מהכביש של נהגים שהורשעו בנהיגה בשכרות לתקופות ארוכות וממושכות. נקבע, כי נהגים שהורשעו בעבירת נהיגה בשכרות הם "נהגים מסוכנים" ויש להרחיקם מהכביש בכל דרך אפשרית.

    חשוב לזכור, כי נהיגה בשכרות מסכנת מספר גורמים, וביניהם:

    1. את הנהג השיכור עצמו.
    2. את הנוסעים שברכב שבו נוהג הנהג השיכור.
    3. את אוכלוסיית הנהגים האחרים בכביש.
    4. את הולכי הרגל החוצים את הכבישים במעברי החצייה, ואף את הולכי הרגל על המדרכות (לא פעם קרה שרכב דרס הולכי רגל שהלכו על מדרכה).

    ישנם בתי משפט שאף כינו את עבירת נהיגה בשכרות "מכת מדינה", ובהתאם גם ננקטה מדיניות של ענישה מחמירה ומרתיעה.

    אם נתפסתם נוהגים בשכרות והוגש נגדכם כתב אישום בגין עבירת נהיגה בשכרות, דעו כי בית המשפט לתעבורה צפוי להטיל עליכם עונשים כבדים ביותר. לכן, כדי לנסות להימנע מהטלת עונשים כבדים ולא מוצדקים, חשוב מאוד להיעזר בשירותיו של עורך דין תעבורה, אשר יידע לייצגכם נאמנה מול רשויות החוק.

    במקרים רבים, ייצוג של עו"ד תעבורה מנוסה ומקצועי יכול להביא להפחתה משמעותית בענישה כלפיכם, ולעיתים אף להביא לזיכוי מוחלט (בשל כשלים ותקלות בעבודת המשטרה וכיוצ"ב).

    לייעוץ משפטי בנושא ללא כל התחייבות, הנכם מוזמנים לפנות לצוות משרדנו ונשמח לסייע לכם בכל שאלה ועניין.

    ייעוץ בוואטסאפ ייעוץ בוואטסאפ
    Google ג גוגל
    5.0
    מבוסס על 246 ביקורות
    js_loader