
נהיגה ללא חגורת בטיחות
חגורת הבטיחות מהווה את אחד מן הכלים החשובים ביותר במלחמה בתאונות הדרכים, ומחקרים רבים מראים באופן חד משמעי שהשימוש בחגורות בטיחות אכן תורם להפחתה של התאונות.
לפיכך, חובת החגירה בחגורת בטיחות בעת נהיגה ברכב או בנסיעה בו מודגשת בתשומת לב יתרה על ידי רשויות החוק, ויש בהם להטיל קנסות ונקודות רישיון כתוצאה מאי ציות לחוק זה.
כל אדם צריך להכיר את התקנה הנוגעת לחגורת בטיחות, גם כדי שיוכל לדאוג היטב לשלומם של הנוסעים ברכב, וגם כדי שידע מה החוק מתיר לו לעשות ומה הוא אוסר עליו.
___________
רוצה לבטל את הקנס והנקודות?
צוות משרדנו זמין עבורכם לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות ב- 072-3308588 או מלאו את הטופס למטה ↓
נהגתם ללא חגורת בטיחות וקיבלתם דוח? פנו לעורך דין לתעבורה טרם תשלום הדוח
אין למהר לשלם את הקנס הכספי ולספוג את נקודות הרישיון כאשר נתפסת נוהג ללא חגורת בטיחות – באמצעות פנייה לייעוץ משפטי ניתן להקל על העונש ואף לבטלם קליל.
עניין חגורות הבטיחות אמנם ממוצה במשפט אחד בתקנות התעבורה, אך הוא טומן בחובו שלל פירוטים אודות פטורים שונים כתוצאה ממעמדם של הנוסעים, משנת ייצורו של כלי הרכב ועוד.
יש מקום לבדוק את המקרה באופן פרטני ולגלות כיצד ניתן לצמצם את הענישה, להפחית ואף לבטל את סכום הקנס, וכן להימנע מנקודות הרישיון שעשויות בתורן לגרור תוצאות לא נעימות.
באמצעות עורך דין בעל התמחות בדיני התעבורה, ניתן לעשות זאת ביעילות מרובה, וכך להתמודד עם מצבים רבים ולקבל הקלה משמעותית בעונש.
תקנות החוק בנוגע לחגירת חגורת בטיחות
הדרישה לחגור חגורת בטיחות מופיעה כתקנה 83ב לתקנות התעבורה, שם קבוע האיסור על נהיגה או נסיעה ברכב ללא חגורת בטיחות.
לשון החוק היא, “לא ינהג אדם ולא יסע ברכב מן הסוגים האמורים בתקנה 364א או בכל רכב שבו מותקנות חגורות בטיחות אלא אם כן הנוהג והנוסעים בו חגורים בחגורת בטיחות או רתומים במושב בטיחות או במושב מגביה כאמור בתקנה 83א, לפי העניין".
תקנה 364א, אליה מתייחס החוק, נוגעת לחובת התקנת חגורות הבטיחות בכלי רכב שונים על פי סוגם ועל פי שנת הייצור שלהם.
באופן הזה, החוק אודות חובת החגירה מבקש לפשט את העניינים – חובת התקנת החגורות היא בעלת פירוט כשלעצמה, ואילו בעניין החגירה, כל שיש לדעת הוא שחובת החגירה חלה כל עוד ישנן חגורות בנמצא.
לשון התקנה מתייחסת גם לתקנה 83א אשר מסדירה את תקנות הישיבה של ילדים בכלי רכב שונים בהתאם לגילם, וזאת תוך התייחסות למיקום המושבים ברכב, לגובה המושב ולכריות האוויר.
נהיגה ללא חגורת בטיחות – הענישה
הענישה על נסיעה ללא חגורת בטיחות מעוגנת בקנסות ובנקודות רישיון די קבועות על פי המקרה.
כך, ניתן לייצר רשימה מדויקת אשר מפרטת באופן כמעט קבוע לחלוטין אודות הענישה המתקבלת כתוצאה ממקרים שונים:
- נהג שאינו חגור: קנס בגובה 250 שקלים ו-6 נקודות רישיון.
- נוסע במושב הקדמי שאינו חגור: קנס בגובה 250 שקלים ו-2 נקודות רישיון.
- נוסע במושב האחורי שאינו חגור: קנס בגובה 100 שקלים ו-2 נקודות רישיון.
- ילד עד גיל שנה במושב הפונה לחזית: קנס בגובה 250 שקלים ו-6 נקודות רישיון.
- ילד עד גיל 14 ללא מושב בטיחות: קנס בגובה 250 שקלים ו-6 נקודות רישיון.
- ילד עד גיל שלוש שאינו חגור: קנס בגובה 1000 שקלים ו-6 נקודות רישיון.
- ילד עד גיל שמונה שאינו חגור: קנס בגובה 750 שקלים ו-6 נקודות רישיון.
- ילד עד גיל 14 שאינו חגור: קנס בגובה 500 שקלים ו-2 נקודות רישיון.
מי פטור מחגורת בטיחות?
ישנם מספר סייגים אודות החובה לחגירת חגורת בטיחות אשר מתירים במקרים שונים ובסוגי כלי רכב מסוימים את הפטור לחגורת בטיחות.
בין הסייגים הללו ניתן למצוא בעיקר את האירועים הבאים:
- כאשר אין חובת התקנת חגורת בטיחות על פי סוג הרכב: בכלי רכב מסוימים, בעיקר על פי שנת ייצורם, אין חובת התקנת חגורת בטיחות בכל המושבים – כך לדוגמא, רכב ששנת ייצורו קדמה ל-1987 חייב בחגורות בטיחות רק במושבים הקדמיים, ולפיכך לא מוטלת חובת חגירת חגורה על הנוסעים במושבים האחוריים.
- נהג מונית הנוסעת בדרך עירונית: כאשר נהג מונית נוהג בדרך עירונית, הוא אינו חייב לחגור את חגורת הבטיחות.
- נוסעי מושב אחורי של מונית בדרך עירונית: כאשר מונית נוסעת בדרך עירונית, הנוסעים במושבה האחורי אינם חייבים בחגירת חגורת בטיחות.
- בקבלת פטור ממשרד הרישוי: משרד הרישוי רשאי להעניק פטור מחגורת בטיחות מטעמים רפואיים, ובהם עבור אדם עם פגיעה בגפיו העליונות ואדם שמלאו לו 14 שנה, כאשר משקלו לא עולה על 35 ק"ג וגובהו אינו עולה על 150 סנטימטרים – יש להדגיש, תנאים אלו אינם מהווים עילה להימנע מחגירת חגורה כשלעצמם, אלא מהווים בסיס לקבלת פטור פרטני ממשרד הרישוי.
- נוסע או נהג ברכב בטחוני: נוסע או נהג פטור מחגורת בטיחות מטעמים בטחוניים, זאת בתנאי שהנוסע או הנהג הוא עובד בשירות הביטחון הכללי, שהוא מאבטח או שהוא שוטר, ובתנאי שקיבל פטור בכתב מראש שירות הביטחון הכללי, מקצין מוסמך או מהמפקח הכללי של המשטרה בהתאמה.
- חייל הנוסע ברכב מבצעי: לחייל הנוסע ברכב מבצעי יש פטור מחגורת בטיחות מטעמים מבצעיים.
- נהג בעת נסיעה לאחור: נהג המבצע נסיעה לאחור אינו חייב בחגירת חגורת בטיחות.
הצלחות שלנו
שאלות ותשובות
הענישה תלויה במי שלא חגר את חגורת הבטיחות, ואם מדובר בנוסע, אז היא תלויה גם במושב בו ישב, בסוג המושב ובגילו. כך, הענישה כוללת קנס ונקודות רישיון, כאשר בהתאם לתנאים הללו, הקנסות נעים בין 250 שקלים ועד ל-1000 שקלים, ומכסת נקודות הרישיון נעה בין 2 נקודות לבין 6 נקודות.
על פי החוק, השוטר רשאי – על פי שיקול דעתו – להטיל את הענישה על כל אחד מביניהם ואף על שניהם.
על פי שיטת הנקודות, מכסת הנקודות נקבעת על פי העבירה החמורה ביותר ואינה מתקבל כמצבור של כלל העבירות, כך שהנהג צפוי לקבל רק 2 נקודות או 6 נקודות, בהתאם למקרה החמור ביותר בין הנוסעים. גובה הקנס עשוי להיקבע באופן דומה, על אף שהדבר אינו מעוגן בחוק, וכך הנהג אכן עשוי לקבל קנס גבוה יותר מזה הקבוע עבור העבירה החמורה ביותר. עם זאת, בהתאם לנסיבות המקרה, הדבר עשוי להיחשב כנהיגה בקלות ראש, ואז העבירה תחשב לחמורה הרבה יותר, ואילו הענישה תוחמר בהתאם.
בהחלט, אלא אם שנת ייצורו של הרכב קדמה ל-1987 ולא הותקנו במושבים האחוריים חגורות בטיחות.
רק כאשר הוא נוהג בדרך בין עירונית.
רק הנוסע במושב הקדמי.
לא, בעת נסיעה לאחור הנהג אינו חייב בחגורת בטיחות.