שיעורי הנהיגה בהם מחויב מי שרוצה להוציא רישיון נהיגה נועדו כדי ללמד את אופני הנהיגה הנכונים, הן מבחינת שליטה טובה וקואורדינטיבית בכלי הרכב והן מבחינת הכרת חוקי התעבורה השונים.
עם זאת, עוד ועוד גורמים החלו להבין שהמעבר מנהיגה תחת ההוראות והפיקוח של מורה מוכשר לנהיגה, אשר יש לו את היכולת לשלוט באופן חלקי ברכב, אל נהיגה עצמאית לחלוטין ללא כל פיקוח עשויה להיות חדה מידי.
לפיכך נקווה החוק לנהיגה עם מלווה, אשר אינו משמש כמורה לנהיגה, אך יש ביכולתו לווסת את נהיגתו של הנהג הטרי ולהעביר לו עצות וטיפים אודות לנהיגה שגרתית נכונה.
באופן תואם, נהיגה ללא מלווה הפכה לעבירה על החוק, ורשויות החוק מקפידות לאכוף אותה.
נהג חדש? ביצעת עבירה? פנה אלינו לייעוץ והכוונה
מקרים רבים מספור מראים שגם במקרה של נהיגה ללא מלווה, אין צורך לספוג את כל חומרת הדין שבית המשפט רשאי לה, ואפשר בהחלט לצמצם ולהמתיק את העונש בהתאם לנסיבות האירוע.
כדי לעשות זאת, יש לקבל ייעוץ משפטי מקצועי, אשר מגיע מבעל התמחות בתחום שיש לו את הכלים לטפל במקרה לגופו לסייע לנהג הצעיר.
פנייה עבור ייעוץ והכוונה עשויה לסייע בשלל דרכים כדי לצמצם את הנזקים, להימנע ולקצר פסילות, לקבל את הרכב במקרה של החרמה, להמתיק את תנאי חידוש הרישיון ועוד.
חובת ליווי לנהגים חדשים צעירים
חובת הליווי לנהגים חדשים צעירים עברה שינויים ותהפוכות במשך השנים, והלכה וטפחה עד להיקפה הנוכחי.
החוקים הנוגעים לחובת הליווי מופיעים בסעיף 12(א1) בפקודת התעבורה, וביניהם ניתן למצוא את הנקודות הבאות:
- תקופת ליווי מלאה: במשך שלושה חודשים מיום קבלת הרישיון, הנהג החדש אינו רשאי לנהוג ללא מלווה.
- תקופת ליווי נוספת: במשך שלושת החודשים הבאים, הנהג החדש רשאי לנהוג ללא מלווה רק בשעות היום, כלומר, בין 6:00 ל- 21:00.
- מלווה מעל גיל 30: אדם שמלאו לו 30 ויש ברשותו רישיון נהיגה בעל וותק של שלוש שנים לפחות, יכול לשמש כמלווה עבור כלי רכב מאותו הסוג של רישיון הנהיגה שלו.
- מלווה מעל גיל 24: אדם שמלאו לו 24 ויש ברשותו רישיון נהיגה בעל וותק של חמש שנים לפחות, יכול לשמש כמלווה עבור כלי רכב מאותו הסוג של רישיון הנהיגה שלו.
- מלווה שהוא מורה לנהיגה: אדם שיש לו רישיון להוראת נהיגה יכול לשמש כמלווה עבור כלי רכב באותו הסוג שהוא מורשה ללמד נהיגה עליו, גם אם לא מלאו לו 24 שנים.
- שעות בתכנית הליווי: במסגרת תכנית הליווי, חייב הנהג הצעיר החדש לנהוג לפחות 50 שעות עם מלווה, בהן 20 שעות נהיגה בדרך עירונית, 15 שעות נהיגה בדרך שאינה עירונית ו-15 שעות נהיגה בלילה.
- הצהרת סיום תוכנית הליווי: בתום תוכנית הליווי, על הנהג להצהיר שהשלים אותה בטופס בו יציין את פרטיו ואת פרטי כל המלווים שליוו אותו במשך התקופה.
נהג חדש ונהג צעיר חדש
עניין חשוב מבחינת תכנית הליווי, הוא הסטטוס של הנהג כנהג צעיר.
תכנית הליווי במלואה מיועדת לנהגים צעירים, ולא לכל נהג, וכך יש עניין בחוקים הקובעים בדיוק מיהו הנהג הצעיר.
בנוסף לכך, כדאי לציין את הנקודות המגדירות את הנהג החדש, כיוון שבמקרה של עבירת תנועה, לרוב מתקבלת החמרה בענישה כאשר מדובר בנהג חדש:
- נהג חדש: הוא מי שלא מלאו שנתיים מיום קבלת הרישיון שלו.
- נהג חדש – מקרים חריגים: באם נפתחו הליכים משפטיים כתוצאה מעבירת תנועה אליה היה הנהג החדש שותף, הוא יישאר במעמד נהג חדש עד לתום ההליכים.
- נהג חדש לשנתיים נוספות: באם פקע תוקף הרישיון של הנהג החדש בעודו בעיצומם של הליכים משפטיים הנוגעים לעבירת תנועה בה היה שותף, במסגרת חידוש רישיונו הוא יוגדר כנהג חדש לשנתיים נוספות.
- נהג צעיר: מי שלא מלאו לו 24 שנה.
- חובת הליווי לנהג צעיר חדש: חובת הליווי חלה על נהגים צעירים חדשים – כלומר, מי שלא מלאו לו 24 שנה – והם רשאים להשלים את תכנית הליווי בתקופה שאינה קצרה משישה חודשים.
- תכנית הליווי כאשר סטטוס הנהג משתנה: באם מלאו לנהג החדש 24, הוא רשאי להשלים את חובת הליווי שלו בתקופה קצרה משישה חודשים.
הגבלת מספר הנוסעים שרשאי נהג צעיר להסיע
בנוסף לתכנית הליווי, מוטלת הגבלה נוספת על נהגים צעירים, אך במסגרתה גילם מוגבל ל-21.
על פי החוק, נהג צעיר אינו רשאי להסיע יותר משני נוסעים עד שמלאו לו 21, אלא באם יושב לצידו מלווה כפי שזה מוגדר עבור תוכנית הליווי.
העונשים על נסיעה ללא מלווה
תכנית הליווי פותחה כדי להילחם בתופעת תאונות הדרכים, בהן מעורבים צעירים רבים.
לפיכך, התוכנית פותחה במיוחד כדי להתחשב בתנאים בהם לרוב מתרחשות תאונות מסוג זה ונוצרה כדי להכשיר את הנהגים הצעירים לנהוג באופן נכון יותר.
בהתאם לחשיבות הגבוהה של תכנית הליווי, מתקבלת החמרה גדולה באי ציות לה, וכך העונשים על נסיעה ללא מלווה עשויים להיות חמורים במיוחד.
בין העונשים הנפוצים צפויים הבאים:
- פסילה מנהלית: נסיעה ללא מלווה תגרור לרוב שימוע מול קצין משטרה, אשר במסגרתה רשאי קצין המשטרה להטיל פסילה מנהלית על רישיון הנהיגה לתקופה של שלושים ימים.
- זימון לבית דין: החומרה של התעלמות מתכנית הליווי גוררת לרוב דיון גדול ומרתיע בבית הדין לתעבורה, שבמסגרתו נקבע עונש התואם בדיוק לנסיבות האירוע.
- פסילת רישיון לשלושה חודשים: לרוב, במסגרת השימוע בבית הדין, מוטלת פסילה ארוכה יותר על רישיון הנהיגה לתקופה של שלושה חודשים.
- תהליך הוצאת רישיון מחדש: פעמים רבות, מגדיל בית המשפט וקובע שקבלת הרישיון מחדש בתום תקופת הפסילה תותנה במעבר מחודש של מבחן מעשי ומבחן תיאוריה.
- החרמת רכב: בנוסף לכל אלו, כבר לקצין המשטרה יש את היכולת להחרים את הרכב בהתאם לשיקול דעתו – כך למנוע חזרה על העבירה במקרה שקצין המשטרה סבור שישנה אפשרות לכך.