
נהיגה תחת השפעת סמים
החוק היבש אינו מבחין בין נהיגה תחת השפעת סמים לבין נהיגה תחת השפעת אלכוהול מבחינת הענישה, אך למרות זאת, כאשר מגיע כתב אישום בגין נהיגה תחת השפעת סמים, בתי המשפט לתעבורה נוטים להחמיר בענישה לעומת נהיגה תחת השפעת אלכוהול. ייתכן שההבדל נעוץ בעובדה, שצריכת אלכוהול, כשלעצמה, אינה מהווה עבירה פלילית. לעומת זאת, צריכת סמים מהווה כשלעצמה עבירה פלילית חמורה, וייתכן שזהו היסוד להחמרה מצד בתי המשפט לתעבורה.
חשוב לזכור: אלכוהול אסור אך ורק כאשר נתפס בגופו של "נהג". סמים אסורים גם אם לא מדובר ב"נהג".
נהיגה בהשפעת סמים: מעינו של בית המשפט לתעבורה
בשורה של פסקי דין, קבעו בתי המשפט לתעבורה ברחבי הארץ, כי נהג הנוהג תחת השפעת סמים ואלכוהול מעיד על עצמו כמי שמסתכן ומסכן, ואף כמי שאדיש לתוצאות מעשיו (שיכולות להיות הרסניות ביותר).
בתי המשפט אט אט מבינים, כי לעבירות נהיגה תחת השפעת סמים ונהיגה בשכרות יש תרומה משמעותית לכמות תאונות הדרכים הקטלניות המתרחשות מידי שנה, ואשר גובות מחיר רב של חיי אדם. מזווית ראיה זו, בהחלט ניתן להבין מדוע נוטים בתי המשפט לתעבורה להחמיר עם עברייני תנועה המואשמים בעבירות נהיגה תחת השפעת סמים ונהיגה בשכרות.
מתי תיחשב נהיגה ל"נהיגה תחת השפעת סמים"?
סעיף 64(ב)(א)(2) קובע: "מי שבגופו מצוי סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן"
כלומר, אין התייחסות לכמות הסם בדם, או לכמות תוצרי חילוף החומרים, אלא די בהימצאות סם מסוכן בדם כדי להאשים נהג בעבירת "נהיגה בהשפעת סמים".
מהו "סם מסוכן"?
סם מסוכן הוא סם בהתאם להגדרה בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג-1973, וזאת למעט סם שלגביו נקבעו קביעות ספציפיות ותנאים ספציפיים על-ידי שר הבריאות.
סמכויות שוטר לעכב חשוד ולערוך ברכבו חיפוש:
שוטר החושד כי הנהג שלפניו נוהג תחת השפעת סמים, רשאי לעכב את הנהג למשך מספר שעות, ולערוך ברכבו חיפוש לצורך מציאת ראיות לביסוס עבירת נהיגה תחת השפעת סמים. החיפוש ברכב נעשה בדרך כלל באופן מקיף ביותר, בתוך הרכב ועל גופו של החשוד, ולא פעם נמצאים ראיות הקושרות את הנהג לביצוע עבירת נהיגה בהשפעת סמים.
בדיקת מאפיינים
בדיקה המתבצעת על ידי השוטר במקום, ומטרתה לדייק את התרשמות השוטר באמצעות מספר מבדקים כמו: בחינת רמת היכולת של הנהג להבין את ההנחיות של השוטר, התנהגות הנבדק, הריח שלו, מבחן יציבות הדורש מהנהג עמידה בעיניים עצומות במשך 30 שניות כשראשו מוטה, הליכה קצרה כשכף רגל אחת עוקבת אחרי השנייה (הצמדת עקב לבוהן), ובחינת האצבע – על הנהג לקרב את האצבע לעין שלו בעיניים עצומות.
בדיקות למציאת שרידי סם:
הבדיקות הרלוונטיות לצורך מציאת שרידי סם מסוכן הם:
- בדיקת שתן
- בדיקת דם.
נהג שביצע בדיקת שתן ונמצא בשתן שלו שרידים של סם מסוכן – חזקה כי נהג תחת השפעת סמים! חשוב לדעת, כי מועד צריכת הסם אינו מעלה ואינו מוריד לגבי האפשרות להגיש נגד אותו נהג כתב אישום בגין עבירה זו. אך עם זאת, גם במקרים של הימצאות סם מסוכן בבדיקת שתן או דם, ניתן בהחלט להפריך את חזקת הנהיגה תחת השפעת סמים, וזאת על-ידי הבאת ראיות המעידות על מקרים מיוחדים של צריכת סם, מידת השפעת הסם על הנהג (שולית או משמעותית), נטילת הסם לא הייתה ביום הנהיגה וכיוצ"ב.
נהיגה תחת השפעת סמים – העונש:
אדם הנוהג תחת השפעת סמים נחשב ל אדם "שיכור" לכל דבר ועניין, ונהיגתו, לעניין העונש הצפוי, נחשבת כנהיגה בשכרות. השוני בין שתי העבירות הוא לעניין סוג הבדיקה שיש לבצע לצורך גילוי העבירה, הוכחת השפעה של הסם המסוכן על נהיגתו של הנאשם, וכן אפשרויות ההתגוננות מצד הנאשם.
אז מה העונש?
על פי החוק היבש – שלילת רישיון הנהיגה למשך שנתיים מינימום, ואם מדובר על עבירת נהיגה בשכרות שנייה בתוך שנה – שלילת רישיון נהיגה למשך 4 שנים מינימום. עם זאת, קיימות נסיבות שבעטיין שלילת רישיון נהיגה תהא קצרה יותר משמעותית, לדוגמא אם נמצאו כשלים בחומר הראיות וכיוצ"ב.
בעבירת נהיגה בהשפעת סמים ניתנת חשיבות גם לשאלות:
- האם מדובר בעבירה חוזרת או עבירה ראשונה?
- באיזה סוג סם מדובר?
- מתי הנהג צרך את הסם?
- נסיבות אישיות של הנהג?
מענה לכל השאלות הללו יביא להחמרה או להקלה בענישה מצד בתי המשפט השונים, כאשר המגמה הרווחת של בתי המשפט בלא מעט מקרים, היא להטיל על נהגים המואשמים בעבירה זו עונשי מאסר בפועל, נוסף על כל עונש אחר (קנס, שלילה מנהלית, שלילה בפועל, מאסר על תנאי ועוד).
יש לי רישיון לקנאביס רפואי, האם אני יכול לנהוג ולעשן?
ממש לא. "סמים קלים" כדוגמת הקנאביס הרפואי עדיין נתפסים כסמים המהווים סכנה לנהג ולציבור הנהגים, ולכן, אדם שיש ברשותו רישיון לעשן קנאביס רפואי, אין זה אומר שיש לו רישיון לעשן ולנהוג. יש לציין, כי נושא זה טרם קיבל התייחסות מצד המחוקק, וקיימת בעייתיות רבה, שכן מחד גיסא לאותו אדם מותר לעשן קנאביס, ומאידך גיסא, העישון שולל ממנו את האפשרות לנהוג, שכן לאותו אדם כמעט תמיד יהיו שרידי סם בגופו. לכן, אותו נהג מסתכן שאם ייתפס יוטלו עליו עונשים חמורים וכבדים כפי שצוינו לעיל, עד כדי מאסר בפועל!
סער I משרד עו"ד תעבורה