
נסיעה בנתיב השמאלי
אחת מבעיות התחבורה הרבות שמשרד התחבורה עוסק בהן היא עומס התנועה הגבוה בכבישי הארץ ובכבישי המרכז במיוחד, כאשר העיסוק הרב נובע מן הנטייה של עומסים כאלה לפגוע בשגרת החיים של אזרחי המדינה, לפגוע בסביבה באמצעות זיהום אוויר ואף להוות סכנה כאשר מתפתחת שגרה של נהיגה מהירה ואיטית לסירוגין.
הסברה הכללית היא שחלק מן הבעיה היא תרבות הנהיגה ופריסת המכוניות על הכביש, וכך תוך התעלמות מחוקים זניחים המצויים בתקנות התעבורה.
לפיכך, משטרת התנועה החלה להגביר את האכיפה כנגד חוקים שכאלה, ובראשם חוק שמירת הימין, שאי ציות לו החל להוביל לחלוקה של 300 דוחות בממוצע בחודש.
עם זאת, כדאי להכיר את החוק ואת האכיפה הנוכחית לגביו, את האפשרויות לעשיית אי צדק במסגרתו וכמובן, את אפשרויות התיקון של אי צדק שכזה.
נרדמתם בשמאל? פנו אלינו לקבלת ייעוץ
כל נהג וותיק יודע שלפעמים, בהתאם לתנאי הדרך ומצב הכביש, אין מנוס מנסיעה בנתיב השמאלי, ודווקא שמירה על הימין עלולה להוביל לעומסי תנועה חריגים.
יש מקום לבחון באופן קפדני את נסיבות האירוע לגופו וכך לברר באופן מדויק האם יש הצדקה לענישה גבוהה שכזו, אשר מתבטאת הן בקנס הן בנקודות לרישיון.
היוועצות משפטית עם מומחים לחוקי התעבורה ולעבירת אי שמירה על הימין בפרט יכולה לעזור משמעותית בטיפול במקרה ופעמים רבות גוררת ביטול של הקנסות ושל הנקודות.
נסיעה בנתיב השמאלי – לשון החוק ומטרתו
הדרישה לנסיעה בנתיב השמאלי מובטאת בתקנות שונות ברשימת תקנות התעבורה הנוגעות לדרכי השימוש בכביש מבחינת נסיעה, פניות, אכיפות ועוד.
עם זאת, התקנה במבטאת באופן המובהק ביותר את האיסור על נסיעה בנתיב השמאלי היא תקנה 35, “נוהג רכב ישתמש ככל האפשר בצדו הימני הקיצוני של הכביש, אף בכביש חד-סטרי, או בצדו הימני הקיצוני של הנתיב המיועד לאותו סוג רכב, הכל בכפוף להוראות חלק זה".
הכוונה העיקרית בהקשר ל"סוג הרכב" היא ההבחנה בין נתיבי התחבורה הציבורית לשאר הנתיבים, והדרישה מהנהגים לשמור על נסיעה צדו הימני מבין הנתיבים שהם רשאים לנסוע בהם.
באופן הזה, התכלית של הנתיבים השמאליים היא למטרת עקיפות, וישנה איזו הבנה בסיסית שמצופה מנהגים לנסוע במהירות גבוהה יותר – במסגרת המהירות המותרת, כמובן – ככל שהם מצויים על נתיב שמאלי יותר.
בנוסף לכך, מצופה מהנהגים שברגע שהם עקפו את המכוניות מימין להם, ישתלבו חזרה בנתיב הימני ויפנו את צדו השמאלי של הכביש למען מכוניות אחרות שעשויות לרצות לעקוף אותם.
מהו העונש על נסיעה איטית בנתיב השמאלי?
נסיעה בנתיב השמאלי, ובמיוחד נסיעה איטית בנתיב השמאלי, אינה עבירה שמתקבל במסגרתה זימון לבית דין.
הענישה על העבירה מסתכמת בקבלת קנס ונקודות לרישיון.
כחלק מהגברת האכיפה הודיע אגף התנועה במשטרת ישראל, כי נהגים שלא ישמרו על נהיגה בנתיב הימני, וינהגו כבדרך קבע בנתיב השמאלי מבלי שכוונתם לבצע עקיפה דרך נתיב זה, יהיו צפויים לקנס של 250 ₪ ו-6 נקודות, כאשר בפירוט העבירות שגובהן שש נקודות מצוי סעיף מספר 11, “נהיגה שלא בימין הדרך".
אגף התנועה ציין וחידד, כי הנתיב השמאלי נועד לעקיפה בלבד, ונסיעה בו שלא לצורכי עקיפה מהווה הפרעה משמעותית לתנועה ועיכוב יתר הנהגים הנמצאים בכביש.
מזה מספר שנים שאגף התנועה מקשיח את עמדתו לגבי הפרות חוקי התעבורה, כאשר הפעם ברצונו להתמודד עם בעיית הנהיגה בנתיבים השמאליים שלא לצורכי עקיפה. לטענתו "מחובתו של נהג בכביש לשמור על הנתיב הימני במהלך נסיעתו", כאשר הוא מציין שוב ושוב שנהיגה בנתיב השמאלי שלא לצורכי עקיפה בלבד, מהווה הפרעה לתנועה ועיכוב יתר הנהגים.
לטענת אגף התנועה במשטרת ישראל, נקיטת צעד זה הוא חלק מפעולות אכיפה נגד עבירות בריונות בכביש ועבירות שעלולות לסכן חיים, וכן על מנת ליצור זרימה רציפה של התנועה בכבישים, וכדי לאפשר לציבור הנהגים לבצע עקיפות בטוחות בנתיב השמאלי, שזה כאמור ייעודו.
נתון נוסף שמספק אגף התנועה בהקשר זה: מבדיקה שנערכה על פני חודש עולה, כי עבירת "אי שמירה על הימין" ונהיגה בנתיב השמאלי, היא העבירה השכיחה ביותר, שחוזרת על עצמה הכי הרבה פעמים. לפיכך, מן הראוי להגביר את האכיפה גם בנושא זה, על מנת למגר את התופעה שעד היום לא קיבלה את היחס הראוי לה.