נסיעה נגד כיוון התנועה בכביש חד סטרי
גם לנהג הצעיר ביותר במדינה ידוע בבירור, שנהיגה תקינה צריכה להיות בהתאם לכיוון התנועה שמסמנים התמרורים, הרמזורים, והסימונים שמצויים על הכביש. למרבה הצער, נראה כי חלק נכבד מן הנהגים נוטים לעיתים שלא להתייחס לסימונים הנ"ל, ובכל זאת נוהגים בצורה אסורה ומסוכנת – נגד כיוון התנועה.
קיימים מספר הגדרות של 'נהיגה נגד כיוון התנועה'. מאמר זה יפרט על העבירה שעניינה נסיעה נגד כיוון התנועה בכביש חד סטרי – תקנה 37 לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961.
תקנה 37 לתקנות התעבורה: "כיוון התנועה בכביש חד סטרי"
"כיוון התנועה בכביש חד סטרי
37. לא ינהג אדם רכב בכל קטע של כביש חד-סטרי בכיוון הפוך לכיוון המותר באותו כביש."
על מנת להבין את משמעות התקנה על כל חלקיה, נשים לב כי תקנה 37 מדברת על שלושה תנאים מצטברים:
תנאי ראשון: "כביש"
התנאי הראשון על מנת שנהג יואשם בעבירה על בסיס תקנה 37 לתקנות התעבורה, הוא כי המדובר בכביש, ולא בדרך עפר, שוליים וכיוצ"ב.
סעיף 1 לתקנות התעבורה מגדיר את המונח "כביש" בזו הלשון:
"כביש" – חלק הדרך המיועד לתנועת כלי רכב, או שנסלל או שופר לשם כך, או שתנועת כלי רכב נוהגת לעבור בו, למעט שולי הדרך;"
עינינו רואות, כי אם נעצר נהג על ידי שוטר בשל כך שנסע בשולי הכביש, נגד כיוון הנסיעה המותר, הרי שככל הנראה לא ניתן יהיה להאשים אותו בכך שהפר את תקנה 37 לקנות התעבורה. ואולם, אין זה אומר שמותר לנסוע בשולי הכביש נגד כיוון התנועה.
תנאי שני: "כביש חד סטרי"
סעיף 1 לתקנות התעבורה מגדיר את המונח "כביש חד סטרי" באופן הבא:
"כביש חד-סטרי" – כל כביש שתנועת כלי רכב מותרת בו בכיוון אחד בלבד;"
אין צורך להכביר במילים על משמעות המונח כביש חד-סטרי, וברור לכל מי שמחזיק רישיון נהיגה מכל סוג שהוא, כי המדובר בכביש שכיוון הנסיעה בו מותר בכיוון אחד בלבד.
תנאי שלישי: נסיעה נגד כיוון התנועה
העובדה שנהג כלשהו נסע נגד כיוון התנועה אינה מהווה בהכרח הפרה של תקנה 37 לתקנות התעבורה, אך לרוב, כל תנועה של רכב בניגוד לכיוון הנסיעה המותר, תגרור הגשת כתב אישום מכוח תקנה 37 לתקנות התעבורה.
המקרה השכיח ביותר הוא נסיעה בכביש נגד כיוון התנועה, בהתאם לתקנה 37, ולהלן יפורט מתחם הענישה בשל אי ציות לתקנה זו:
באופן כללי, ניתן לומר שנהג שהורשע בגין עבירה זו בלבד, מבלי שהורשע באותו כתב אישום בעבירות נוספות – יהיה צפוי לקבל סנקציה של קנס כספי + 6 נקודות תעבורה.
אולם, כאשר נהג הורשע במספר עבירות, כשאחת מהן היא נסיעה בכביש חד סטרי בניגוד לכיוון התנועה (תקנה 37) – אותו נהג יהיה צפוי לקבל עונש כבד יותר (מן הסתם), שכמובן יהיה תלוי בעבירות שהתלוו לעבירה של נסיעה נגד כיוון התנועה בכביש חד סטרי.
כך למשל, אם הורשע נהג על בסיס תקנה 37 לתקנות התעבורה, ובנוסף גם בעבירה של נהיגה בשכרות – המשמעות תהיה שעבירה אחת מעצימה את השנייה – והדבר יקבל ביטוי בעונש שאותו נהג יהיה צפוי לקבל: משלילת רישיונו לתקופה ממושכת ועד מאסר בפועל.
נשים לב גם, כי למספר נקודות התעבורה שאותו נהג יצבור במידה ויורשע יש משמעות רבה, שכן נהג שחצה את רף ה-12 נקודות תעבורה, יאלץ לעבור אמצעי תיקון כפי שהחוק דורש, כדוגמת קורס נהיגה בסיסי ("נהיגה מונעת"), קורס נהיגה מתקדם, תיאוריה, טסט, בדיקה ע"י המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד) ואף שלילת רישיון מנהלתית ע"י משרד הרישוי לתקופה שיכולה להגיע ל-9 חודשים(!)
לכן, חשוב להיוועץ ולשכור את שירותי של עורך דין תעבורה, וזאת על מנת שיוכל לחתור להשגת הסדר טיעון מקל עבור הנאשם.
לקבלת ייעוץ משפטי ללא כל התחייבות, פנו למשרדנו עוד היום!