נהיגה בשכרות

סירוב ביצוע בדיקת ינשוף – האם כדאי ומה ההשכלות של סירוב לבדיקת אלכוהול

שתף מאמר
author-photo
עו"ד אלון סער img-dot
05/05/21

עבירת נהיגה בשכרות הינה מן מהחמורות בספרי החוקים, ולא אחת קורה שנהגים ששתו אלכוהול מסרבים לבצע בדיקת אלכוהול במכשיר הינשוף, או לבצע כל בדיקה אחרת שבאמצעותה ניתן לבדוק את כמות האלכוהול בגופו של הנהג.

הסיבה שנהיגה בשכרות נחשבת לעבירה חמורה, היא משום שהנהג השיכור נתפס כמי שמהווה סכנה ממשית לציבור משתמשי הדרך, ולמרבה הצער, לא פעם שומעים אנו על תאונות קטלניות שמעורבים בהן נהגים שיכורים.

YouTube video

באילו דרכים ניתן לבדוק את כמות האלכוהול בגוף?

בדיקת ינשוף – הדרך הנפוצה ביותר לבדיקת כמות האלכוהול בגוף.
למידע נוסף אודות בדיקת הינשוף

בדיקת מאפיינים – בדיקה המצריכה מהנהג לבצע מספר פעולות כגון: הליכה על קו ישר, לגעת באף עם עיניים עצומות, לעמוד על רגל אחת ועוד. בדיקה נפוצה מאוד היות והיא מהירה, מתבצעת בשטח, וניתן אף להרשיע נהג בעבירת נהיגה בשכרות אם נכשל בבדיקה זו.

בדיקת דם – בדיקה לא נפוצה היות ואינה מתבצעת בשטח אלא בתחנת המשטרה על-ידי רופא. נטילת דגימת דם לצורך בדיקת אחוז האלכוהול בדם, ולרוב היא מתבצעת במקרים שבהם לא ניתן לבצע בדיקת ינשוף או בדיקת מאפיינים (לדוגמא: נהג ששתה יותר מדי).

למידע נוסף על בדיקת מאפיינים ובדיקת הינשוף 

מתי יכולה המשטרה לדרוש מנהג לבצע בדיקת אלכוהול?

לעיתים ישנה נטייה לחשוב, כי המשטרה רשאית לדרוש מנהג לבצע בדיקת אלכוהול רק כאשר קיים חשד שהנהג נוהג תחת השפעת אלכוהול (ריח אלכוהול שנודף ממנו, לא מדבר לעניין וכו'). אז זהו שלא…

שוטר רשאי לדרוש מכל נהג, בכל זמן ובכל מקום לבצע בדיקת אלכוהול, גם אם אין כל סימן או חשד שהנהג נוהג תחת השפעת אלכוהול. לעומת זאת, אם שוטר רוצה שנהג יבצע בדיקת דם לצורך גילוי רמת האלכוהול בגופו, צריך הוא להצביע על "יסוד סביר" (למשל: ריח חזק של אלכוהול מהנהג וכו').

small-contact-img
לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים

    s2-arrow

    סירוב לבצע בדיקת אלכוהול

    הכשלת בדיקת הינשוף:

    בדיקת הינשוף נעשית לאחר קבלת הנחיות ברורות ופשוטות מהשוטר, אשר מלווה את הנהג למכשיר הינשוף. ההנחיות הן: נשיפה חזקה ורציפה במשך מספר שניות. לא פעם נתקלים השוטרים בנהגים שבכוונה מנסים להכשיל את הבדיקה על ידי נשיפה חלשה, נשיפה מקוטעת, נשיפה חזקה וחלשה לסירוגין או בדרכים יצירתיות נוספות.

    סירוב לבצע בדיקת ינשוף:

    בדרך כלל, נהגים שמסרבים לבצע בדיקת אלכוהול במכשיר הינשוף – הם נהגים ששתו אלכוהול לפני שעלו על ההגה, והם חוששים שיכשלו בבדיקה. לכן, הם מקבלים החלטה (שגויה) שלא לבצע את הבדיקה, ולקוות שאי ביצוע הבדיקה תפטור אותם מעונש.

    חשוב לדעת: בשני המקרים הללו יראו את הנהג כמי שנהג בשכרות לכל דבר ועניין, ועל פי החוק – בית המשפט יוכל להטיל עליו עונשים כבדים ביותר, לרבות שלילת רישיונו לשנתיים (ולעיתים אף יותר), וקנסות גבוהים בנוסף לשלילת הרישיון.

    האם לבצע או לא לבצע בדיקת ינשוף?

    אדם יוצא לבלות, שותה כמות רבה של אלכוהול, ולאחר מכן עולה על ההגה. נהג זה מסתכן שאם יעצור אותו שוטר ויבקש ממנו לבצע בדיקת ינשוף – התוצאה תהיה שנהג שיכור.

    לרוב, סיטואציה זו מעוררת שאלה אצל הנהג "האם לבצע בדיקת ינשוף או עדיף שלא לבצע כדי שלא יתפסו ששתיתי?"
    התשובה לכך היא, שעדיף לאותו נהג לבצע בדיקה ינשוף, למרות שהוא יודע שבדיקת הינשוף עשויה להצביע על כך שנהג שיכור.

    בהתאם לסעיף 64ד(א) לפקודת התעבורה, המשמעות כשנהג מסרב לבצע בדיקת ינשוף היא, שאותו נהג נחשב כמי שנהג בהיותו שיכור. חשוב לדעת, כאשר מקרים של סירוב לבצע בדיקה מגיעים לבית המשפט, הנטייה היא להתייחס למקרים אלו כאל נהיגה בשכרות ברף הגבוה, ובהתאם – גם הענישה היא ברף הגבוה.

    אז אם יש ספק, אין ספק. אם התבקשתם לבצע בדיקת ינשוף – בצעו אותה.

    חשוב לזכור, אם החלטתם שלא לבצע, אין זה סוף פסוק. במסגרת ההליך המשפטי שיתנהל נגדכם, עורך דין תאונות דרכים ותעבורה מנוסה ומקצועי יוכל להעלות טענות רבות ומגוונות על מנת להקל בעונש שיוטל עליכם, ואף במקרים מסוימים להביא לזיכוי מוחלט.

    טיפ חשוב: אם יש באפשרותכם לתעד בזמן אמת את השתלשלות האירועים מרגע שהשוטר עצר אתכם לבדיקה ועד שחרורכם הביתה – עשו זאת. אם חבר נמצא אתכם באותו זמן, בקשו ממנו גם לתעד את השתלשלות האירועים. התיעוד עשוי לתמוך בטענותיכם בהמשך, ולדבר משמעות מכרעת לגבי ההליך המשפטי. במקרים רבים הדבר יסייע להפחית משמעותית בעונש, ואף ייתכנו מקרים שהדבר יוביל לזיכוי.

    על התוצאות של בדיקת הינשוף, וההשלכות לכמות האלכוהול שנמצא בגופכם, תוכלו לקרוא במאמר תוצאות והשלכות של בדיקת הינשוף.
    אם נתפסתם נוהגים בשכרות, בין אם ביצעת

    האם יש דבר כזה "סירוב מוצדק" לביצוע בדיקת אלכוהול?

    ברוב המקרים, נהג המסרב לבצע בדיקת אלכוהול יראו אותו כמי שרמת האלכוהול בגופו היא מעל הכמות המותרת בחוק, ולפיכך יצא הוא אשם בדין.

    אך עם זאת, במצב שבו בדיקת האלכוהול נכשלה מסיבות שאינן תלויות בנהג, או שאין הנהג יכול לבצע את בדיקת האלכוהול (למשל מסיבות רפואיות), אם יוגש נגדו כתב אישום בגין נהיגה בשכרות, ייתכן ותעמוד לנהג טענת הגנה חזקה, ויכול שיצא הוא זכאי בדין.

    כמו כן, מקרה נוסף של סירוב לבצע בדיקת אלכוהול, שככל הנראה יוביל לזיכוי הנהג, הוא המקרה שהשוטר שמלווה את הנהג לבדיקת אלכוהול לא יסביר לנהג את השלכות סירובו לבצע בדיקת אלכוהול.ל

    מצב זה דורש ערנות מהנהג הנבדק, שכן אם הוא מחליט לסרב לבצע בדיקת אלכוהול, עליו לזכור היטב האם השוטר יידע אותו לגבי ההשלכות המשפטיות של סירובו, ואם לא עשה כן – הדבר יהווה טענה משמעותית בהגנתו של הנהג בבית המשפט.

    מה ניתן לעשות אם יצאתי שיכור בבדיקת ינשוף?

    לכאורה, אם מכשיר הינשוף אמין בעיני בית המשפט, אז כל מי שיצא שיכור בבדיקת הינשוף צפוי להיענש בהתאם לקבוע בחוק, מינימום שנתיים פסילה בפועל. אלא שהניסיון מלמד אחרת, וברוב המקרים המשטרה מבצעת את הבדיקה תוך שאינה מקפידה על כל הכללים שהיא מחויבת להם.

    אי הקפדה על הכללים יוביל, ברוב המקרים, להפחתה משמעותית בענישה, כך שמי שנתפס והואשם בעבירה בשכרות יכול צאת עם פסילה בפועל למספר מועט מאוד של חודשים, ובמקרים מיוחדים ניתן אף לזכותו מעבירה זו.

    משרדנו ייצג ומייצג לקוחות רבים שנתפסו והואשמו בנהיגה בשכרות. אם נתפסת בנהיגה בכשרות, פנה/י עוד היום למשרדנו לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי ללא כל התחייבות.

    מה העונש על נהיגה בשכרות?

    נכון להיום, על פי חוק, העונש על נהיגה בשכרות הוא שלילת רישיון נהיגה למשך שנתיים מינימום, להוציא מקרים מיוחדים שבהם העונש המינימלי גבוה יותר. כך למשל, במידה ונהג הורשע בנהיגה בשכרות, ובשנה שלפני הרשעתו הורשע פעם נוספת באותה עבירה, שלילת רישיונו תהא לתקופה של 4 שנים לכל הפחות. ככל שמדובר בעבירה חוזרת מצד אותו נהג, בתי המשפט נוטים להחמיר בענישה ולהטיל על אותו נהג אף עונשי מאסר בפועל.

    חשוב לזכור, כי כל מקרה נבחן על פי נסיבותיו, ולכל נהג נסיבות אישיות שונות ועבר תעבורתי שונה. כל אלו בהחלט יכולים להשפיע על העונש שיוטל בסופו של יום על הנהג העומד לדין – להקל או להחמיר בענישה כלפיו.

    אם הוגש נגדכם כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בעקבות סירובכם לבצע בדיקת אלכוהול, פנו עוד היום למשרדנו על מנת שנוכל לסייע לכם בהתנהלות המשפטית בבית המשפט.

    ייעוץ בוואטסאפ ייעוץ בוואטסאפ
    Google ג גוגל
    5.0
    מבוסס על 246 ביקורות
    js_loader