עורך דין נהיגה בשכרות – המדריך המקיף ביותר [מעודכן 2024]

שתף מאמר
author-photo
עו"ד אלון סער img-dot
04/12/23

אם הגעתם לדף זה, כנראה שנתפסתם על ידי שוטר בגין עבירה של נהיגה בשכרות. חשוב לדעת, שעבירה של נהיגה בשכרות נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בפקודת התעבורה, ובתי המשפט נוטים להחמיר מאוד עם נהגים שנתפסו נוהגים בשכרות, לרבות באמצעות מתן עונשים של פסילת רישיון נהיגה ועונשי מאסר. יחד עם זאת, באמצעות עורך דין תעבורה מיומן ומקצועי שמתמחה בעבירות של נהיגה בשכרות, ניתן להפחית את העונש בצורה משמעותית, ובמקרים מסוימים גם לצאת בלא כלום, כלומר עם זיכוי מלא!

  • האם מותר לשתות בזמן נהיגה? ואם כן – כמה מותר לשתות?

רבים מהנהגים שואלים: האם מותר לשתות בזמן נהיגה? אז נקדים ונאמר שהתשובה היא כן, שתיית אלכוהול בזמן נהיגה היא מותרת על פי חוק! אולי זה נשמע לכם מוזר, אבל החוק קובע שמותר לשתות ולנהוג, אך יש לשים לב לכמות השתייה. שימו לב, שעבירת נהיגה בשכרות – כשמה כן היא, מדברת על נהג שהוא שיכור בזמן הנהיגה! כלומרֿ, אם נהג החליט ללגום מעט אלכוהול לפני שהוא עלה להגה, הרי שהדבר הוא חוקי, כל עוד הוא אינו נמצא תחת השפעת אלכוהול, או גרוע מכך – הוא אינו שיכור כשהוא על ההגה.

הבעיה היא, שאף אחד לא יודע מהי הכמות המדויקת שאם הוא ישתה אותה, הוא יהיה תחת השפעת אלכוהול או שהוא ייחשב כמי שנוהג שיכור. כידוע, כולנו בנויים שונה, כך שיש אנשים שמשקלם גבוה יותר מאחרים, או שגובהם הוא מעל אחרים, והדבר בהחלט משפיע על הכמות שמותרת לנו לשתות על פי חוק. יש פרמטרים שונים שיכולים להשפיע על גופנו בעת שתיית אלכוהול ועל ההשפעה שלו עלינו – כמו לדוגמה אם שתינו על בטן ריקה או מלאה, כמה מים שתינו באותו היום, איזה סוג משקה שתינו וכיוצ״ב.

לכן נסכם ונאמר, שהחוק אינו אוסר על שתיית אלכוהול לפני שעולים על ההגה, אך מאחר ואף אחד לא יודע מהי הכמות שתביא אותו למצב שבו הוא ייחשב "שיכור" או "תחת השפעת אלכוהול", הרי שהמלצתנו היא להימנע משתיית אלכוהול לפני עלייה להגה, ובוודאי בזמן הנהיגה עצמה.

מהו "רף האכיפה" בעבירת נהיגה בשכרות?

הכמות המותרת מוגדרת בחוק בערכים של ״ליטר אויר נשוף״, כלומר מכשיר הינשוף הידוע בודק למעשה כמה אדי אלכוהול אנו נושפים בכמות של מיקרוגרמים, וזו הדרך המובילה כיום של משטרת ישראל לבדיקת נהיגה בשכרות. החוק מבדיל בין ״אוכלוסיה מיוחדת״ (נהגים צעירים, נהגים חדשים, ובעלי רישיון לרכב ציבורי כמו מונית, אוטובוס וכו׳) לבין ״נהגים רגילים״, שהם למעשה כל השאר. האבחנה בין קבוצות הנהגים היא לגיטימית ומתיישבת עם ההיגיון, שהרי ברור שנהג שאינו מנוסה כדוגמת 'נהג חדש' הוא מסוכן יותר מאשר נהג שיש לו וותק נהיגה רב על הכביש, ולכן החוק מתיר לנהגים ׳רגילים׳ לשתות כמות גבוהה יותר לפני עלייתם על ההגה, מאשר לנהגים ב'אוכלוסייה מיוחדת', ביניהם נהגים חדשים וצעירים. כך גם כאשר אנו מדברים על נהג מונית, אשר מתפרנס מהסעת נוסעים יום ביומו, וברור שלא היינו רוצים לדמיין מצב, שבו נעלה על מונית והנהג יהיה תחת השפעת אלכוהול.

  • רף האכיפה כאשר מדובר על ׳אוכלוסייה מיוחדת׳ (נהגים חדשים, נהגים צעירים ונהגים ברכב ציבורי):

כפי שצוין למעלה, אצל נהגים שנמצאים תחת הקטגוריה של אוכלוסייה מיוחדת, החוק קבע שרף האכיפה, כלומר הכמות שממנה ייחשב הנהג כשהוא נוהג בשכרות, היא 50 מיקרוגרם בליטר אויר נשוף בלבד! מדובר בדרך כלל בכמות קטנה שמקבילה לכמה לגימות מכוס בירה, ולכן המלצתנו לנהגים חדשים ולנהגים צעירים היא שלא לשתות כלום לפני עלייתם על ההגה! הרישיון שלכם יהיה בסיכון כבד, וחבל.

יצוין, כי בפועל ועל פי פסיקת בתי המשפט לתעבורה, וכן לפי הנהלים המשטרתיים, רף האכיפה לנהגים חדשים / נהגים צעירים / נהגים ברכב ציבורי, עומד על 100 מיקרוגרם בליטר אויר נשוף, דהיינו נהג צעיר, נהג חדש ונהג ברכב ציבורי שייצא לו בבדיקת ינשוף כמות של 100 מיקרוגרם ומעלה, ייחשב כנהג שיכור על פי חוק, ויקבל הזמנה לדין על כל המשתמע מכך.

 

  • רף האכיפה כאשר מדובר על נהגים "רגילים":

נהגים בקטגוריה זו הם נהגים שאינם מנויים על נהגים ב'אוכלוסייה מיוחדת' שציינו לעיל, כלומר נהגים שאינם נהגים צעירים או נהגים חדשים או נהגים ברכב ציבורי. אצל נהגים אלו, החוק קובע כי רף האכיפה הוא החל מ-240 מיקרוגרם בליטר אויר נשוף, כלומר שאילו אותו נהג יבצע בדיקת ינשוף וייצא לו בבדיקה כמות של 240  מיקרוגרם ומעלה, אזי הוא ייחשב כמי שנוהג בשכרות על פי חוק. על אף האמור, ועל פי פסיקת בתי המשפט לתעבורה, וכן על פי הנהלים המשטרתיים, האכיפה מתבצעת כלפי נהגים שנתפסו בכמות של 290 מיקרוגרם ומעלה.

כך למשל, נהג שנתפס בכמות של 260 מיקרוגרם ייחשב כשיכור על פי החוק, אולם לאור פסיקת בתי המשפט לתעבורה ועל פי הנחיות המשטרה, אשר קובעים כי האכיפה תהיה על נהגים שנתפסו בכמות של 290 ומעלה בלבד – אותו נהג לא יקבל הזמנה לדין בגין עבירה של נהיגה בשכרות, ולמעשה, סביר להניח ששוטר התנועה בשטח יגיד לאותו נהג לעלות לרכבו ולנסוע מהמקום ללא כל סנקציה.

 

מהו העונש על עבירת נהיגה בשכרות?

עבירת נהיגה בשכרות נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בקשת עבירות התעבורה, ולפיכך גם העונש על עבירת נהיגה בשכרות נחשב לאחר מהחמורים ביותר, ויכול במקרים מסוימים אף להגיע לעונשי מאסר בפועל!

 

החוק על עבירת נהיגה בשכרות קבוע בסעיף 39א לפקודת התעבורה [נוסח חדש], שם נקבע כי חובה על בית המשפט לתעבורה שהרשיע נהג בעבירת נהיגה בשכרות לגזור על הנהג עונש של פסילת רישיון מינימאלית למשך שנתיים, וזאת בנוסף לעונשים נוספים כדוגמת: קנס כספי, פסילת רישיון על תנאי, עבודות שירות למען הציבור (של"צ), מאסר על תנאי ומאסר בפועל (מאסר בפועל כולל מאסר בדרך של ריצוי עבודות שירות או מאסר שיבוצע מאחורי סורג ובריח – כל מקרה לגופו).

 

האם יש משמעות לכמות האלכוהול שיצאה לי במכשיר הינשוף?

חשוב לציין, כי על פי החוק אין הבדל בין נהג שנתפס בכמות של 300 מיקרוגרם לבין נהג שנתפס בכמות של 1000 מיקרוגרם, כך שלכאורה שני הנהגים הנ"ל יקבלו עונש זהה. ואולם, על פי פסיקת בתי המשפט לתעבורה ובית המשפט העליון, ישנה חשיבות מירבית לכמות שנתפס הנהג, ובתי המשפט לתעבורה נוטים להחמיר בצורה משמעותית עם נהגים שנתפסו בכמויות אלכוהול גבוהות!

אך בד בבד יש לזכור, כי שופט תעבורה שהרשיע נהג בעבירת נהיגה בשכרות מחויב לגזור עליו לפחות את הענישה המינימלית, שהיא שנתיים פסילת רישיון נהיגה, כך שמדובר בעונש חמור כשלעצמו.

הסדרי טיעון בענישה של עבירת נהיגה בשכרות:

כפי שרובכם ודאי יודעים, במרבית המקרים בעבירת נהיגה בשכרות בפרט, ובעבירות תעבורה בכלל, נוטים להגיע להסדר טיעון עם התובעים באולם בית המשפט, וזאת על מנת לסיים את ההליך המשפטי בו במקום, לחסוך זמן שיפוטי יקר ולקבל וודאות בעניין העונש. בדרך כלל הסדר טיעון בעבירת נהיגה בשכרות יכלול תיקון כתב אישום לעבירה של "נהיגה תחת השפעת אלכוהול" (שהינה עבירה קלה יותר מעבירת "נהיגה בשכרות", ובעלת פסילת מינימום בחוק של 3 חודשים בלבד), ומנגד – הודאה באשמה מצד הנהג שהוא אכן נהג תחת השפעת אלכוהול. בתוך הסדר הטיעון, שמתבצע בין התובעים המשטרתיים לבין הנהג שהואשם בעבירת נהיגה בשכרות, וכמובן מבלי שהשופט מודע לשיח שהתנהל בין הצדדים, כלולים כל העונשים שמסכימים עליו הצדדים.

 

מה קורה לאחר שיש הסכמה עם התובעים על הסדר טיעון?

התובע/ת יסבירו לבית המשפט שהצדדים הגיעו להסדר טיעון, ולאחר מכן יציגו אותו בפני בית המשפט. השופט יפנה לנהג, שהוא בעצם הנאשם בעבירה של נהיגה בשכרות, וישאל אותו האם הוא מודה בכתב האישום המתוקן, ועל הנהג להגיד שכן. מיד לאחר הודאת הנהג באישום, בית המשפט ירשיע את הנהג בעבירה שיוחסה לו, והצדדים יוכלו להציג בפני בית המשפט את הסדר הטיעון שהגיעו אליו, כלומר, להציג לבית המשפט את העונשים שהם הסכימו עליהם במסגרת ההסדר.

חשוב לדעת, שבית המשפט אינו מחויב להסדר הטיעון שבין הצדדים, כך שיתכן מצב שהנהג והתובע הגיעו להסדר טיעון, אולם בית המשפט יגזור על הנהג עונש אחר – בדרך כלל חמור יותר מהעונש שניתן בהסדר.

לרוב, בתי המשפט לתעבורה נוטים לכבד את הסדרי הטיעון שבין הצדדים, אך יתכן מצב שההסדר גם לא יכובד, כפי שפורט לעיל.

האם הסדר טיעון בעבירה של נהיגה בשכרות זה דבר טוב?

התשובה לכך היא – תלוי. כמו בכל דבר בחיים – תלוי מה ההסדר, וכמובן תלוי בחומר הראיות. אין ספק, שלהגיע להסדר טיעון מול התביעות בעבירת נהיגה בשכרות ללא ליווי צמוד של עורך דין תעבורה – לרוב זו תהיה טעות מרה, שאחר כך יהיה קשה מאוד לתקן אותה. הסיבה לכך, היא משום שאין לאותו נהג/נאשם שהגיע להסדר טיעון מול התביעות את הכלים להבין האם ההסדר שהוא הגיע אליו הוא טוב או לא, שכן לנהג אין את הידע הדרוש על מנת לשקול מבחינה מקצועית את טיב הסדר הטיעון שהוצע לו. בדרך כלל, רק עורך דין תעבורה מיומן ומקצועי, שמתמחה בעבירות של נהיגה בשכרות, יכול להגיע להסדר טיעון מצוין.

במקרים מסוימים, מומלץ שלא להגיע להסדר טיעון מאחר וישנם כל כך הרבה כשלים בחומר הראיות, עד כי ישנו סיכוי גבוה שאם ינוהל ההליך עד תומו, ייצא הנהג בלא כלום, ועם זיכוי מלא מכל אשמה!! משמעות קבלת זיכוי במשפט תעבורה, היא כי העבירה שיוחסה לנהג תיעלם אפילו מהמרשם התעבורתי שלו, והוא לא יקבל עונש בכלל, אפילו לא קנס כספי מינימאלי.

אבל בואו נשים את הדברים על השולחן: זיכוי בעבירת נהיגה בשכרות אפשרי רק באמצעות עורך דין תעבורה מקצועי, ולא סביר שאדם מן הישוב שאינו עורך דין יוכל להשיג תוצאה של זיכוי במשפט שמתנהל על עבירת נהיגה בשכרות.

נהיגה בשכרות פעם שנייה – מה העונש הצפוי לי?

כל מי שנתפס בשכרות פעם ראשונה, ודאי שמע מעורך הדין שייצג אותו שמוטב לו שלא ייתפס פעם שנייה נוהג בשכרות, מאחר ומבחינת בתי המשפט לתעבורה והתביעות – מדובר בנהג שלא לומד לקח, ולמעשה הוא סוג של "פצצה מתקתקת" על הכביש. זו גם הסיבה שהעונשים שמטילים על נהגים שנתפסו נוהגים בשכרות פעם שנייה, הם חמורים בהרבה מהעונשים שמטילים על נהגים שנתפסו בנהיגה בשכרות בפעם הראשונה, עד כי העונשים הצפויים בעבירה זו כוללים כמעט תמיד עונשי מאסר!

במידה וקיבלתם כתב אישום על נהיגה בשכרות פעם שנייה – מומלץ לפנות בדחיפות לייעוץ מקצועי של עורך דין תעבורה שמתמחה בעבירות נהיגה בשכרות.

למה צריך ייצוג של עורך דין תעבורה בעבירת נהיגה בשכרות?

רק עורך דין תעבורה שמתמחה בעבירות של נהיגה בשכרות יוכל להוציא את חומר החקירה מהמשטרה, לעבור עליו בקפדנות ודקדקנות, למצוא כשלים בחומר הראיות שיש נגדכם, ובכך לייצג אתכם בצורה הטובה ביותר. בדרך כלל, ככל שעורך הדין מיומן ומקצועי יותר, כך הוא ימצא כשלים רבים יותר בעבודת המשטרה. עובדה זו חשובה ביותר לצורך קבלת עונש מופחת בעבירה של נהיגה בשכרות, מאחר וכמות הכשלים בחומר הראיות היא זו שתגרום לתובע המשטרתי להציע לכם הסדר טיעון טוב, ולפעמים אפילו לרדת מהתיק באופן מוחלט ולבטל את כתב האישום נגדכם!

בנוסף, במידה ובמסגרת הסדר טיעון הציעו לכם עונש חמור יחסית, עורך דין תעבורה מיומן יוכל לבחור שלא לקבל את הסדר הטיעון שהוצע, ולנהל את ההליך המשפטי עד תומו, ובמקרים מסוימים תוכלו לצאת עם זיכוי מכל אשמה!

חשוב להבין, שרק לעורך דין תעבורה שמתמחה בעבירות של נהיגה בשכרות יש את הידע והכלים לבחון את התיק המשפטי, להעריך לכם את הסיכוי לזיכוי, וכמובן לנהל עבורכם משא ומתן מול התביעות במטרה להגיע להסדר טיעון מצוין!

איך משרדנו יוכל לסייע לכם?

סער – משרד עורכי דין לתעבורה הינו משרד שמתמחה בעבירות נהיגה בשכרות. למשרדנו ניסיון עשיר בניהול תיקי נהיגה בשכרות בבתי המשפט לתעבורה בכל רחבי הארץ, הכולל בין היתר הוצאת חומרי חקירה מהמשטרה ומעבר פרטני ודקדקני במטרה למצוא כשלים רבים ככל הניתן, ניהול ההליך המשפטי תוך חקירת עדים מומחים וחקירת השוטרים שהיו בשטח וכתבו את הדו"חות, אסטרטגיות שונות לניהול התיק עד לקבלת התוצאה הרצויה ועוד. בכך למעשה, משרדנו מחזיק בכל הכלים הדרושים על מנת לתת את הייצוג הטוב ביותר עבור לקוחותינו – והלקוחות המרוצים והתוצאות המעולות מדברות בעד עצמן!

מלבד הניסיון העשיר שיש למשרד בניהול תיקי נהיגה בשכרות, למשרדנו יש הצלחות מרובות, הכוללות ביטול כתב אישום נהיגה בשכרות, זיכוי בעבירת נהיגה בשכרות והשגת הסדרי טיעון בעבירות נהיגה בשכרות עם עונשים מופחתים וקלים ביחס לאישום החמור של נהיגה בשכרות.

סער – משרד עורכי דין לתעבורה הינו משרד בוטיק המתמחה בייצוג נאשמים ונהגים בכל קשת עבירות התעבורה, ובפרט בדוחות של נהיגה בשכרות, ולמשרדנו ישנן הצלחות רבות בתחום זה.

 

המלצת משרדנו היא חד משמעית: בכל הנוגע לדוחות תעבורה, רצוי להסתייע בשירותיו של עורך דין מיומן ומקצועי, שתחום התמחותו העיקרי הוא בעבירות תעבורה, וזאת על מנת לשמור על רישיונכם ולהשיג עבורכם את התוצאה הרצויה.

 

צרו קשר עכשיו לקבלת ייעוץ ללא התחייבות! 

נשמח לעמוד לשירותכם,

סער – משרד עורכי דין לתעבורה.

אין מאמר זה מהווה ייעוץ משפטי והוא אינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני שנדרש במקרים השונים. כל אדם הנוקט פעולה או נמנע מנקיטת פעולה לאור האמור במאמר זה עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.

[brb_collection id="1513"]