שימוע בשל עבירת תעבורה

שתף מאמר
author-photo
עו"ד אלון סער img-dot
05/05/21

בעבירות מסוימות ישנה סמכות לקצין משטרה להטיל פסילה מנהלית על נהג שביצע עבירת תעבורה, או שיש חשד שביצע עבירת תעבורה. התנאי הבסיסי להטלת פסילה מנהלית על נהג הוא עריכת שימוע בטרם ההכרעה בעניין הטלת הפסילה המנהלית.

מי הגורם המוסמך לערוך שימוע מטעם המשטרה?

הסמכות לערוך שימוע נתונה אך ורק לקצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה. כלומר, שוטר שאינו קצין אינו מוסמך לערוך שימוע, ולכל היותר השוטר "בשטח" שתפס את הנהג שביצע עבירה, יכול לקחת לו את הרישיון באופן זמני, ולצייד את הנהג באישור על לקיחת הרישיון והזמנה לשימוע.

היכן נערך השימוע?

לרוב, השימוע ייערך בתחנת המשטרה בפני קצין משטרה, אך לעיתים יגיע קצין משטרה לזירת האירוע בה נעברה עבירת התעבורה, וייערך לנהג שימוע בשטח.

small-contact-img
לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים

    s2-arrow

    מהו המועד לעריכת שימוע?

    שימוע צריך להיערך תוך 3 ימים מיום ביצוע העבירה. עריכת שימוע לאחר תקופה זו יכולה להוות פגם בהליך השימוע, והדבר יכול להוביל, במקרים מסוימים, לביטול השלילה המנהלית שהוטלה על הנהג שלכאורה ביצע את עבירת התעבורה.

    זומנתי לשימוע ולא התייצבתי אליו. מה צפוי לי?

    קיימת חובה לאפשר לנהג שמואשם בביצוע עבירה להשמיע טענותיו במסגרת הליך שימוע, אך עם זאת, אין חובה לקיים את שיחת השימוע. במידה ונהג קיבל זימון כדין לשימוע ולא התייצב אליו, הוא מסתכן בפסילת רישיונו מבלי שיערך לו שימוע. מדובר על סמכות המוקנית לקצין משטרה העורך את השימוע, ומצב דברים זה נקרא "פסילה בהיעדר התייצבות".

    התייצבתי לשימוע. מה צפוי לי?

    אם הנהג התייצב לשימוע, על קצין המשטרה להסביר לנהג אילו חשדות מיוחסים לו, ולבקש את תגובת הנהג לחשדות. קצין המשטרה עשוי לבקש מהנהג החשוד שיתן לו הסברים וסיבות מדוע לא לפסול את רישיונו בפסילה מנהלית. כך למעשה ניתנת הזדמנות לנהג החשוד לשכנע את קצין המשטרה מדוע לא להטיל עליו פסילה מנהלית, ולכן, מומלץ להגיע לשימוע לאחר התייעצות עם עורך דין תעבורה. קיימות סיבות רבות שניתן למנות התומכות בשאלה "מדוע שלא תוטל עליי פסילה מנהלית?" ובכך ניתן להקטין משמעותית את הסיכוי להטלת פסילה מנהלית.

    מהם השיקולים המרכזיים שיכולים להכריע את הכף שלא להטיל פסילה מנהלית על נהג החשוד בביצוע עבירת תעבורה?

    השיקולים הנלקחים בחשבון בדרך כלל בהליך שימוע הם:

    1. וותק נהיגה – כמה זמן יש לנהג החשוד רישיון נהיגה.
    2. עבר תעבורתי – האם לנהג החשוד יש עבירות תעבורה? כמה עבירות? מה חומרתן?
    3. עיסוקו של הנהג החשוד – האם עיסוקו מחייב רישיון נהיגה (נהג מונית, משאית)?

    כל אלו הם חלק מהשיקולים האם להטיל פסילה מנהלית או לא, אך אלו לא השיקולים היחידים, וקיימים שיקולים נוספים שיכנסו למשוואה ואשר יכריעו את הכף.

    משרדנו ייצג ומייצג לקוחות רבים שנתפסו והואשמו בתחום זה. אם נתפסת, פנה/י עוד היום למשרדנו לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי ללא כל התחייבות.

    סער I משרד עורכי דין לתעבורה

    [brb_collection id="1513"]