שימוש בטלפון בזמן נהיגה
שימוש בטלפון בזמן נהיגה היא אחת מהעבירות הנפוצות ביותר שציבור הנהגים מבצע. אכיפת עבירה זו על ידי משטרת ישראל מכניסה לקופת המדינה מאות מיליוני שקלים בשנה, ובשל כך אגף התנועה מקפיד לפזר שוטרים רבים ברחבי הארץ על מנת לאכוף עבירה זו, וכן לאכוף עבירה זו באמצעים טכנולוגים חדשניים כגון מצלמות.
מלבד האינטרס הכלכלי הברור, קיים כמובן גם אינטרס בטיחותי מובהק, שכן ידוע ששימוש בטלפון בזמן נהיגה מגדיל משמעותית את הסיכוי להתרחשות תאונות דרכים קטלניות.
כיום (נכון לחודש אוגוסט 2019) עומד העונש על שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה על קנס כספי בגובה של 1,000 ₪, וכן 8 נקודות תעבורה. יובהר, כי מספר הנקודות המקסימלי שניתן לקבל בגין עבירת תנועה הוא 10, כך שקביעה של 8 נקודות לעבירת שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה מלמדת אותנו שעבירה זו נחשבת לעבירה בדרגת חומרה גבוהה מאוד.
הטלפון הסלולרי, על פרטיו הצבעוניים הרבים, על המידע הרב שהוא אוצר, על האפשרויות הרבות שיש בו לתקשורת – אך יותר מכל, על תשומת הלב שהוא דורש בעת השימוש – עשוי להסיח משמעותית את תשומת ליבו של הנהג וכך לסכן אותו ואת הסובבים האחרים בכביש.
מחקרים רבים כבר הראו קשר ישיר בין שימוש בטלפון סלולרי בזמן נהיגה לבין תאונות דרכים, ולכן נערמים עוד ועוד תיקונים אשר כיום מאיימים להעניש אף את מי שמסיט את עיניו מטה בעת הנסיעה.
כדאי להכיר היטב את לשון החוק ואת מה שמצופה מהנהגים, ולדעת כיצד יש לנהוג במקרה שאכן נענשנו על שימוש בטלפון בזמן נהיגה.
___________
נתפסת על שימוש בטלפון בזמן נהיגה ?
צוות משרדנו זמין עבורכם לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות ב- 072-3308588 או מלאו את הטופס למטה ↓
נתפסת מדבר בטלפון או שולח SMS בזמן נהיגה? אל יאוש
על אף שהאיסור המצוי בחוק הוא די קבוע, הוא עשוי לעורר שאלות רבות הנוגעות לנסיבותיהם של מקרים שונים.
שאלה פשוטה אחת, שאדם יכול לשאול את עצמו, היא מהו בדיוק הפירוש של היות הרכב בתנועה – האם ניתן להעניש אותי על שימוש בטלפון כאשר נכלאתי לפקק תנועה, והרכב שלי לא נע למספר רגעים?
שאלה אחרת שאדם עשוי לשאול, היא האם מקרים מסוימים אכן סובלים דיחוי – ומה אם הייתה זו שיחת חירום שהייתי חייב לקבל?
שאלות כאלה ואחרות דורשות מן הנהג שנתפס עושה שימוש בטלפון בזמן נהיגה להיוועץ עם גורמים משפטיים בעלי מומחיות בחוקי התעבורה, כדי לבדוק האם העונשים שהוטלו עליו אכן מוצדקים.
באמצעות פנייה לייעוץ שכזה, ניתן פעמים רבות להציע פתרונות שיש בהם להמתיק את הענישה ואף לעתים לבטל אותה באופן מוחלט.
שימוש בטלפון בזמן נהיגה – לשון החוק
האיסורים אודות שימוש בפלאפון בזמן נהיגה מבוטא בתקנה 28(ב) של תקנות התעבורה, וזהו לשון החוק:
"חובה להחזיק בהגה או בכידון…
28. (א) נוהג רכב חייב להחזיק בידיו את ההגה או הכידון כל עוד הרכב בתנועה; אולם רשאי הוא להסיר יד אחת מן ההגה או הכידון אם עליו לעשות בה דבר להבטחת פעולתו התקינה של הרכב או לקיום כללי התנועה.
…
(ב) (1) בעת שהרכב בתנועה, הנוהג ברכב –
(א) לא יאחז בטלפון קבוע או נייד, ולא ישתמש בהם ברכב אלא באמצעות דיבורית;
(ב) לא ישלח או יקרא מסרון (s.m.s);
(2) בתקנת משנה זו –
"דיבורית" – התקן המאפשר שימוש בטלפון בלא אחיזה בו ובלבד שאם ההתקן מצוי בטלפון, הטלפון יונח ברכב באופן יציב המונע את נפילתו;
"טלפון" – מכשיר המיועד לתקשורת אשר קיימים בו לחצנים לחיוג."
באופן הזה, יש לציין כמה נקודות חשובות אודות החוק שיש להכיר:
החוק נוגע למצב נסיעה: לשון החוק קובעת בבירור שהאיסור חל כאשר הרכב נמצא בתנועה בלבד.
החוק נוגע לנהג בלבד: האיסור חל על הנוהג ברכב, ואילו שאר הנוסעים רשאיים להשתמש בטלפונים הניידים שלהם.
למורי נהיגה אסור גם להשתמש בטלפון הנייד: סייג לסעיף הקודם הוא המקרה בו אחד הנוסעים משמש כמורה נהיגה בעת שיעור נהיגה, ואז החוק אוסר גם עליו בשימוש דומה בטלפון – כך על פי סעיף 16(ב) בפקודת התעבורה הנוגע למורי נהיגה, וכלשונו, “מי שבידו רישיון להוראת נהיגה לא ישתמש, בשעת הוראת הנהיגה, בטלפון קבוע או נייד, אלא באמצעות דיבורית".
החוק מגדיר מהי דיבורית: מבחינת החוק, ניתן לדבר בטלפון כאשר נעשה שימוש בדיבורית – זו יכולה לבוא בשתי צורות, דיבורית חיצונית אשר מחוברת למערכת מובנית ברכב (כזו שלרוב מתחברת אל הטלפון בטכנולוגיית בלוטות’), או דיבורית פנימית של הטלפון (“ספיקר"), אך במקרה זה ישנה דרישה שהטלפון יעוגן במתקן יציב שיימנע את נפילתו.
איסור על שימוש באוזניה: יש לציין שהחוק אינו רואה אוזניה כדיבורית, אדרבה – נהיגה עם אוזניות מכל סוג, לשימוש טלפוני או לשימוש אחר, אסורה על פי חוק.
תקנה 28 לתקנות התעבורה – אחיזה או שימוש בטלפון הנייד בזמן הנהיגה:
תקנה 28(א) לתקנות התעבורה: סעיף זה הינו ברור וקל להבנה, ולפיו על הנהגים בכביש לאחוז את ההגה/הכידון ב-2 ידיים, זאת כמובן לצורך יציבותם בעת נהיגתם על הכביש, וכפועל יוצא – הקטנת הסיכוי לתאונת דרכים. ואולם, נשים לב כי חובה זו הינה רק כאשר הרכב "בתנועה" – על כך יפורט בהמשך בתקנה 28(ב) שכל עניינה היא עבירה של אחיזה ושימוש בטלפון הנייד בזמן נהיגה.
מן הראוי לציין, שהמחוקק ראה לנכון להחריג את סעיף 28(א) ולאפשר הורדה של יד אחת מן ההגה במצבים מסוימים, ולפיכך קבע כי הורדת יד אחת מן ההגה מותרת רק כאשר הנהג צריך לבצע פעולה כלשהי לצורך מטרה חשובה יותר: הבטחת פעולתו התקינה של הרכב או קיום חוקי התנועה.
דוגמה: בעת הנסיעה החליט הנהג לפנות ימינה. על מנת לפנות, עליו לאותת, ולכן הוא רשאי, ואף מחובתו, להוריד יד אחת מן ההגה/הכידון על מנת לאותת, ומיד לאחר מכן להחזיר את ידו אל ההגה.
אחיזה ושימוש בטלפון הנייד בזמן נהיגה – תקנה 28(ב)(1) לתקנות התעבורה
שימוש בטלפון בזמן נהיגה הוא חוקי, מותר, ואין שום מניעה לדבר בטלפון הנייד בזמן הנהיגה. כך גם לפי תקנה 28(ב)(1) לעיל. העבירה מתבצעת רק כאשר השימוש בטלפון הנייד נעשה שלא באמצעות "דיבורית".
דיבורית מוגדרת כהתקן קבוע ברכב שממנו ניתן להשתמש בטלפון הנייד. כמו כן, על הדיבורית להיות יציבה ברכב, שכן, אם ההתקן אינו יציב, קיים חשש שהטלפון ייפול בזמן הנהיגה – והדבר יסכן את הנהג ואת יתר הנהגים בכביש.
אם רק נגעתי בטלפון בזמן הנהיגה וקיבלתי דו"ח – יש סיכוי לבטל את הדו"ח?
מתקנה 28(ב)(1) לתקנות התעבורה עולה באופן ברור, כי העבירה של שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה מתבצעת בשתי דרכים:
כאשר הנהג החזיק את הטלפון
כאשר הנהג השתמש בטלפון.
כלומר: נגיעה בטלפון הנייד בזמן נהיגה כמוה כשימוש בטלפון, וניתן על סמך זה להרשיע את אותו נהג לפי תקנה זו. אך עם זאת, ככל שהשוטר שנתן את הדו"ח לא מילא את הדו"ח כראוי ובהתאם להנחיות המשטרתיות, קמה עילה לביטול הדו"ח, וזאת גם אם ביצעתם את העבירה! שימו לב, כי עורך דין תעבורה מיומן יידע להבחין על ידי הסתכלות בדו"ח האם קיים סיכוי לבטלו או לא.
השתמשתי ב-WAZE (או באפליקציית ניווט אחרת) בזמן הנהיגה, והשוטר נתן לי דו"ח על שימוש בטלפון. האם ניתן לבטל את הדו"ח?
אם הדו"ח שקיבלתם הוא לפי תקנה 28(ב)(1) –אין הבדל אם אחזתם את הטלפון הנייד והשתמשתם באפליקציה הנ"ל, לבין אחיזה בטלפון הנייד לצורך שיחה עם חבר/אמא/אח וכו'. לכן, ניתן להרשיע בעבירה של שימוש בטלפון הנייד בזמן נהיגה גם כאשר מטרתכם הייתה לשים כתובת באפליקציית ניווט. אך עם זאת, כאמור, ככל שהשוטר שנתן את הדו"ח לא מילא את הדו"ח כראוי ובהתאם להנחיות המשטרתיות, קמה עילה לביטול הדו"ח.
שימוש בטלפון בזמן נהיגה מהן פעולות האכיפה הנפוצות
משטרת ישראל של היום היא לא משטרת ישראל של פעם: כיום עומדים לרשותה אמצעים טכנולוגיים מתקדמים, מצלמות טכנולוגיות בעלות רזולציות גבוהות, וכן אמצעים נוספים לתיעוד נהגים שביצעו עבירה של שימוש בטלפון בזמן נהיגה. כמובן, שהאמצעי הישן והמרתיע ביותר הוא אכיפה באמצעות שוטר שהבחין בכם באופן ישיר מדברים בטלפון הנייד, שאז סביר להניח שתידרשו להעמיד את רכבכם בצד הדרך ולהמתין בסבלנות עד קבלת הדו"ח.
מצלמת סטילס מתקדמת שמתעדת את ביצוע העבירה ממרחק של עד 100 מטרים:
לאחרונה, החלה משטרת ישראל להפעיל מצלמות מתקדמות שיכולות לתעד עבירה של שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה ממרחק של עד 100 מטרים. מדובר במצלמות אשר יכולות לתעד את ציבור הנהגים בזמן ביצוע העבירה, גם כאשר השימוש בטלפון הנייד נעשה כשהוא על מונח על הברכיים או כשהוא מוחזק ביד אחת בסמוך אוזן של אותו נהג.
יש לציין, כי המדובר במכשיר חדש של משטרת ישראל, אשר הוכנס לשימוש במהלך 2018 ובאופן חלקי בלבד, ואמינותו תעמוד במשך הזמן למבחנים הקיימים בפסיקה, בדומה למצלמות המתעדות עבירות מהירות מסוג א'3 (המצלמות הכתומות שמפוזרות בצידי הדרך בכל רחבי הארץ).
ואולם, סביר להניח כי ברגע שאותו שוטר יציג בפני הנהג את התמונה, לפיה הוא השתמש בטלפון הנייד בזמן הנהיגה, אותו נהג יביע התנצלות ויודה במעשה – הודאה שתגרום לאותו נהג להימנע מלהישפט על ביצוע העבירה, ולשאת בעונש המלא שחל על עבירה מסוג זה.
מהי הענישה הצפויה?
ככלל, נהג שקיבל דו"ח על שימוש בטלפון נייד בנהיגה ייאלץ לבחור האם ברצונו להישפט על העבירה בבית המשפט לתעבורה, או לחילופין לשלם את הקנס בסך 1,000 ₪ ולשאת ב-8 נקודות התעבורה שיש לצד עבירה זו, כאשר תשלום הדו"ח כמוהו כהודאה בביצוע העבירה.
ואולם, כפי שצוין לעיל, נהג שסבור כי אינו ביצע את העבירה, יש באפשרותו לבקש להישפט בבית המשפט לתעבורה ולנסות לבטל את הדו"ח, או לחילופין להגיע להסדר טיעון בשל כשלים ראייתיים המצויים בחומרי החקירה של המשטרה.
זה המקום להדגיש, כי ברגע שאותו נהג בחר לבקש להישפט, יכול השופט שדן בתיק לקבוע בסוף ההליך כי הנהג יישא בעונש חמור יותר מהעונש שנקבע בחוק, כלומר, עונש חמור יותר מקנס של 1,000 ₪ ו-8 נקודות.
כך למשל, לשופט בבית המשפט לתעבורה יש סמכות להשית על אותו נהג קנס גבוה יותר, עונש של פסילה על תנאי, ואף פסילת רישיון נהיגה בפועל.
בדר"כ, במידה ואותו נהג יורשע בביצוע העבירה של שימוש בטלפון בזמן נהיגה – בית המשפט לתעבורה יגזור את עונשו במתחם שבין 1,000 ₪ ו-8 נקודות לבין פסילה בפועל לתקופה של עד 30 ימים וקנס כספי בגובה של 2,000 ₪.
נקודות התעבורה יוותרו ללא שינוי, וזאת במידה ותורשעו רק בעבירה שיוחסה לכם (לפעמים, במהלכו של ניהול תיק עולה מעדותו של הנהג כי ביצע עבירה נוספת, ואז בית המשפט יכול להרשיע את הנהג גם בעבירה הנוספת רק בשל עדותו).
ביטול עונש של דוח/קנסות/נקודות על שימוש בטלפון
רוב הציבור אינו מודע לכך, אך עצם זה שנתפסתם משתמשים בטלפון בזמן נהיגה לא אומר בהכרח שתאלצו לשאת במלוא העונש הקבוע בחוק. במידה והשוטר שנתן את הדו"ח לא פעל בהתאם להנחיות המשטרה כאשר מילא את הדו"ח, ולא ביצע את הפעולות הנדרשות שהיה מחויב לבצע, יתכן ובית המשפט לתעבורה יבטל לכם את הדו"ח באופן מלא.
למשטרה קיימות הנחיות פנימיות שלאורן נדרש השוטר/ת לפעול. על פי רוב לא ניתן להשיג את ההנחיות הללו באמצעות חיפוש מהיר באינטרנט. מדובר בתוכן שאינו מסווג, אך עם זאת אינו מפורסם ואינו בהישג יד באמצעות חיפוש מהיר, והדרך להשיג הנחיות אלו היא באמצעות פנייה למשטרת ישראל ובקשה לקבלת ההנחיות מכוח חוק חופש המידע תשנ"ח 1988.
ביטול דו"ח על שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה אינו דבר פשוט, ובמידה ואין לכם את הידע והכלים הדרושים בשביל 'לתקוף' את עבודת המשטרה, הניסיון לבטל את הדו"ח מועד לכישלון. אם קיבלתם דוח על שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה, טוב תעשו אם תשכרו את שירותיו של עורך דין תעבורה מקצועי שיעשה זאת עבורכם. צעד זה ללא כל ספק יגדיל משמעותית את הסיכוי להצלחה.
ביטול עונש שימוש בטלפון בזמן נהיגה באמצעות עורך דין תעבורה:
עורך דין מיומן המתמחה בדיני תעבורה בהחלט יוכל לסייע לכם, לבדוק ולבחון את הדו"ח מכל כיוון אפשרי, וכך להעריך את הסיכוי לביטול הדו"ח. שימו לב, שבמקרים רבים הדו"ח לא יבוטל לכם באופן מלא, אך ניתן יהיה לבטל את הנקודות ע"י השגת הסדר טיעון מקל, שבו תורשעו בעבירה אחרת (למשל, במקום עבירה של שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה – תורשעו בעבירה של אי אחיזת ההגה בשתי ידיים).
השגת הסדר טיעון אינה דבר של מה בכך, והתביעה לא תגיע להסדר טיעון אלא אם ייתנו לה סיבות טובות לכך. הסיבה העיקרית שתוביל את התביעה להסכים להסדר טיעון מקל, היא עד כמה פעל השוטר שמילא את הדו"ח בהתאם להנחיות המשטרתיות, או עד כמה חרג השוטר מההנחיות הללו. ככל שהשטר מילא את הדו"ח בצורה רשלנית, תוך התעלמות מההנחיות, כך הסיכוי שיושג הסדר טיעון מקל גבוה יותר, ולהפך. וכן, עבודת השוטר שמילא את הדו"ח משפיעה גם באופן ישיר על הסיכוי שהדו"ח יבוטל לחלוטין.
איך עורך דין תעבורה יכול לסייע לך?
אם קיבלתם דו"ח על שימוש בטלפון בזמן נהיגה, ואתם מעוניינים לבטלו – מומלץ להתייעץ עם עורך דין תעבורה מיד לאחר קבלת הדו"ח. עו"ד תעבורה מיומן יבקש מכם לראות את הדו"ח, ישאל שאלות רלוונטיות הנוגעות לאופן קבלת הדו"ח, ובכך יבחן האם השוטר שנתן את הדו"ח פעל כראוי, או האם חרג מההנחיות המשטרתיות שעל פיהם חייב לפעול.
זכרו: כל חריגה מההנחיות המשטרתיות עלולה להביא לביטול הדו"ח, הפחתה בעונש ואף לזיכוי מוחלט! עו"ד תעבורה מיומן מכיר את ההנחיות המשטרתיות באופן מלא ויודע כיצד לתקוף את הדו"ח מבחינה חוקית – ובכך מגדיל לכם את הסיכוי משמעותית לכך שהדו"ח יבוטל, או שהעונש יופחת בצורה משמעותית!
סער משרד עורכי דין לתעבורה הינו משרד בוטיק, ותיק, ובעל ניסיון רב בעבירות של שימוש בטלפון הנייד בזמן נהיגה, והצלחות בתחום זה לא חסר. אם קיבלתם דו"ח על שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה – פנו עוד היום למשרדנו ונשמח לסייע לכם בנושא.
הצלחות שלנו
שאלות ותשובות
הנהג יכול להשתמש בטלפון רק באמצעות דיבורית, ואסור לו להחזיק את הטלפון, וודאי שלא לכתוב או לקרוא מסרונים.
כן, אך רק בתנאי שהטלפון מעוגן במתקן יציב שמונע את נפילתו – חל איסור על החזקת כל טלפון.
לא – שימוש באוזניה מפריע לערנות הנהג לרחשי הכביש וכך גם הוא אסור על פי חוק.
כל נוסע שאינו הנהג רשאי להשתמש בטלפון, וזאת בתנאי שהנוסע אינו מורה לנהיגה בעת שיעור נהיגה.
על פי רוב, הדבר נתפס כאפשרי, שכן לשון החוק קובעת שההגבלות חלות "בעת שהרכב בתנועה". כך, על פניו, ניתן להשתמש בטלפון גם כאשר הרכב עומד ברמזור אדום, לדוגמה. אך עם זאת, החוק פתוח לפרשנות, כאשר ישנו תקדים בו שופט האשים נהג על שימוש בטלפון גם כאשר הרכב לא נע. זאת מפני שלשון החוק אינה מנוקדת, והביטוי "בעת שהרכב בתנועה" יכול להיקרא עם פתח באות ב’ של המילה "בתנועה", וכך אין מדובר במושג "תנועה" שמורה על כך שהרכב נע, אלא במושג "התנועה", כלומר האזור בו כלי הרכב נעים. על פי פרשנות זו, האיסור חל גם על רכב עומד, כל עוד הוא נמצא בסביבה בה כלי רכב נעים. לכן מומלץ להימנע לחלוטין משימוש בטלפון, ולעשות בו שימוש רק כאשר הרכב מצוי במקום חניה כלשהו.