שירות בנהיגה בשכרות

שתיית אלכוהול ועליה לכביש – שאלות ותשובות

שתף מאמר
author-photo
עו"ד אלון סער img-dot
05/05/21

1. מה ההשלכות אם סירבתי לעשות בדיקת שכרות?
– נהג שמסרב לעשות בדיקת שכרות יראו אותו כמי שנהג בשכרות. זה מה שקובע החוק. בהתאם לכך, העונש במקרה של סירוב יהיה זהה לעונש שמקבלים על נהיגה בשכרות, קרי שנתיים פסילת רישיון נהיגה מינימום. אך חשוב לדעת שיחד עם הדרישה לעשות בדיקת שכרות על המשטרה גם להסביר היטב שקיימת חובה להיבדק, ונהג שיסרב לבצע בדיקת שכרות יראו אותו כנהג שיכור. חשוב מאוד במקרה כזה שעו"ד תעבורה יעיין היטב בכל חומר החקירה על מנת לדעת כיצד לנווט את קו ההגנה.

2. אם תפסו אותי נוהג בשכרות. האם יקחו לי את הרכב?
– הסמכות לקחת את הרכב נתונה לקצין משטרה, וזאת רק לאחר שהוא עורך שימוע. לאחר השימוע הקצין יכול להוציא הודעה על איסור שימוש ברכב, ולדרוש להפקיד את הרכב ל-30 ימים במגרש חניה. כמובן שקצין המשטרה שעורך את השימוש יכול גם להורות שהרכב לא יילקח, ואין זה אומר דבר לגבי עבירת נהיגה בשכרות עצמה.

3. האם ניתן לבטל החלטה של קצין משטרה על איסור שימוש ברכב?
– לאחר שהמשטרה תופסת נהג נוהג בשכרות, היא תזמן אותו לשימוע בפני קצין משטרה. לקצין המשטרה יש סמכות להורות שהרכב שאיתו בוצעה העבירה יופקד לשלושים ימים בחניון. החלטה זו של קצין משטרה נקראת "איסור שימוש ברכב" וניתן לתקוף אותה באמצעות פניה לבית משפט. כמובן שהפניה מתבססת על טיעונים משפטיים ועובדתיים כאחד, ולצורך הגדלת הסיכויים בבקשות מהסוג הזה יש לפנות לעורך דין תעבורה המתמחה בעבירת נהיגה בשכרות.

4. אני נהג חדש ונתפסתי נוהג בשכרות. האם בגלל שאני נהג חדש אני צפוי לקבל עונש חמור יותר?
– ראשית, חשוב לדעת שהחוק ובתי המשפט פחות סלחניים עם נהגים חדשים, וישנן מגבלות שקיימות רק לנהגים חדשים ולא לנהגים "וותיקים". לדוגמא: אם רישיון הנהיגה של נהג חדש נפסל לתקופה העולה על 3 חודשים, אותו נהג חדש יצטרך לעשות פעם נוספת טסט ותיאוריה. בנהיגה בשכרות העונש המינימלי זה פסילת רישיון נהיגה לשנתיים. כלומר, אם נהג חדש נתפס נוהג בשכרות ומורשע בדין, לאחר תקופת השלילה (שהיא כאמור לכל הפחות שנתיים), יהיה עליו לעשות טסט ותיאוריה פעם נוספת. במקרה שבו נתפס נהג חדש נוהג בשכרות, חשוב מאוד לפנות לעורך דין תעבורה על מנת "לצמצם את הנזק" עד כמה שניתן.

5. כמה נקודות מקבלים על נהיגה בשכרות?
– 10 נקודות, ואם אין עורך דין מייצג, אותו נהג צפוי לקבל גם עונש שלילת רישיון נהיגה לתקופה של שנתיים מינימום. חשוב מאוד לפנות לעו"ד נהיגה בשכרות אם נתפסתם נוהגים בשכרות.

small-contact-img
לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים

    s2-arrow

    6. האם ניתן להגיש כתב אישום על סמך בדיקת מאפיינים בלבד?
    – בגדול, דרך המלך לצורך הרשעה בעבירת נהיגה בשכרות היא בדיקת ינשוף. היו מקרים שהרשיעו נאשמים על סמך בדיקת מאפיינים, אך מדובר במקרים מעטים מאוד. בדיקת שכרות באמצעות ינשוף היא מדויקת יותר, ולכן הנטייה תהיה להרשיע במקום שהינשוף הראה תוצאה גבוהה מהמותר, ומנגד, אם אין תוצאות של בדיקת ינשוף והוגש כתב אישום על סמך בדיקת מאפיינים בלבד, יש סיכוי גדול יותר שבאמצעות ייצוג משפטי טוב הנאשם יצא זכאי. אך כמובן יש לומר שכל מקרה לגופו ועל עורך דין תעבורה לבחון את כל חומר החקירה על מנת לדעת סיכויים וסיכונים.

    7. מה העונש על עבירת נהיגה בשכרות בפעם השנייה?
    – החוק קובע, שאם נהג עבר עבירה של נהיגה בשכרות הוא צפוי לקבל עונש פסילת רישיון נהיגה לתקופה של שנתיים מינימום. אם באותה שנה אותו נהג נתפס שוב נוהג בשכרות, אותו נהג צפוי לקבל עונש פסילת רישיון נהיגה לתקופה של 4 שנים מינימום. העונש של 4 שנים הוא רק במצב שאותו נהג נתפס פעמיים באותה שנה נוהג בשכרות. כלומר, אם אותו נהג נתפס נוהג בשכרות, ושנתיים לאחר מכן נתפס שוב נוהג בשכרות, הוא יהיה צפוי לשנתיים שלילה מינימום, אך בית המשפט לא יתעלם מהעבר התעבורתי של אותו נהג, וישית עליו עונש פסילת רישיון נהיגה לתקופה ארוכה יותר משנתיים. חשוב לזכור! בעבירת נהיגה בשכרות העונש המינימלי הוא שנתיים שלילה, וכמובן שבתי המשפט יכולים להשית עונשים כבדים יותר, תלוי בכל מקרה ונסיבותיו.

    8. אם העונש על נהיגה בשכרות הוא שנתיים מינימום, מדוע אני שומע על מקרים שבהם העונשים קלים יותר?
    – העונש שנתיים פסילת רישיון נהיגה מינימום הוא כאשר הנהג אינו מיוצג, או כאשר הוא מיוצג ובית המשפט נדרש לתת פסק דין. אך ברוב המקרים, עורך הדין המייצג את הנאשם מנהל מו"מ מול התביעה (מול המדינה / המאשימה) ובאמצעות כך שהוא מציג את כל הכשלים בהתנהלות המשטרה, הוא מצליח להשיג הסדר טיעון מקל, שבמסגרתו אותו נהג שנתפס נוהג בשכרות, רישיון הנהיגה שלו ייפסל לתקופה קצרה יותר משנתיים, לדוגמא 3 חודשים, 5 חודשים וכיוצ"ב.

    חשוב לזכור! ניתן להשיג עונש מקל רק באמצעות הגעה להסדר טיעון. אם בית המשפט נדרש להכריע ולגזור את דינו של הנאשם, הוא לא יוכל להשית על הנאשם עונש שהוא פחות משנתיים פסילת רישיון נהיגה בפועל, היות וזה מה שקובע החוק ולא ניתן לסטות מכך.

    9. האם מותר לסרב לבצע בדיקת שכרות בשל אסטמה?
    – ככלל, אם נתבקשת לבצע בדיקת שכרות ולנשוף למכשיר הינשוף, כל סירוב יוביל להגשת כתב אישום בגין נהיגה בשכרות. אך ישנם מקרים, כמו של חולי אסטמה קשים, שקשה להם לנשוף למכשיר הינשוף, והם לא מסוגלים לבצע את בדיקת האלכוהול. כמו כן, ישנם מקרים שבהם חולי אסטמה נטלו מנה של ונטולין והדבר עשוי לשבש את התוצאה במכשיר הינשוף. במקרים שכאלה על השוטרים בשטח להציע לנהג לעשות בדיקת אלכוהול באמצעות בדיקת דם, ואם אותו נהג יסרב לבצע בדיקת דם, אז ייחשב הוא כשיכור ויוגש נגדו כתב אישום בגין נהיגה בשכרות. מדובר במקרים מורכבים שעורך דין תעבורה מנוסה ומיומן יכול להתמודד איתם ולהשיג תוצאות משפטיות טובות.

    10. האם הרשעה בעבירת נהיגה בשכרות גוררת רישום פלילי?
    – הרשעה בעבירת נהיגה בשכרות אינה גוררת רישום פלילי, וכפועל יוצא היא אינה פוגעת באפשרות להוציא (או לקבל) תעודת יושר. לרוב, עבירות תעבורה אינן מכתימות את הרישום הפלילי, ומדובר על רישום מקביל.

    11. מה ניתן לעשות אם קצין משטרה הורה להשבית את הרכב?
    – במקרה של השבתת הרכב על-ידי קצין משטרה, ניתן להגיש בקשה לביטול השבתת הרכב לבית המשפט המוסמך.

    12. עשיתי בדיקת אלכוהול במכשיר הינשוף והתוצאה יצאה 350. האם ישללו את רישיון הנהיגה שלי?
    – בעבירת נהיגה בשכרות קיים עונש פסילת רישיון נהיגה לתקופה של שנתיים מינימום. אם תישפט ללא ייצוג משפטי, רישיון הנהיגה שלך בהחלט יישלל לתקופה שלא תפחת משנתיים. אך עם זאת, אם תבחר לשכור שירותיו של עו"ד תעבורה מקצועי, יוכל עורך דין לתעבורה להשיג עבורך הסדר טיעון שבמסגרתו יוטל עליך עונש מקל, פחות משנתיים שלילת רישיון נהיגה. ישנה חשיבות מכרעת בייצוג משפטי בעבירת נהיגה בשכרות, במיוחד לאור העובדה שקיים עונש מינימום של שנתיים פסילת רישיון נהיגה.

    13. עשיתי בדיקת אלכוהול במכשיר הינשוף והתוצאה יצאה 730. מה צפוי לי?
    – ראשית, אקדים ואומר כי מדובר על תוצאה גבוהה במיוחד, וללא ייצוג משפטי של עורך דין המתמחה בעבירת נהיגה בשכרות את צפויה לקבל עונש חמור שיכלול פסילת רישיון נהיגה לתקופה העולה על פסילת המינימום של שנתיים. כלומר, ללא ייצוג משפטי רישיון הנהיגה שלך צפוי להישלל לתקופה של יותר משנתיים. לכן, יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעו"ד תעבורה, על מנת שיבחן את כל חומר החקירה וינסה להשיג עבורך תוצאה משפטית אופטימלית. בהצלחה.

    14. הוגש נגדי כתב אישום בגין עבירת נהיגה בשכרות. מה אפשר לעשות כדי להפחית את העונש?
    – ראשית, חשוב לדעת שכדי להגיע למצב שהעונש יהיה פחות משנתיים שלילת רישיון נהיגה, יש לעשות זאת באמצעות הסדר טיעון מול התביעה. חשוב לדעת שאם הנהג הודה ששתה ונהג, ובית המשפט נתן פסק דין, בית המשפט לא יכול להשית על הנהג עונש שהוא פחות משנתיים שלילת רישיון נהיגה. לכן, חשוב מאוד לנהל משא ומתן עם התביעה ולהציג לה את כל הכשלים והליקויים בחומר הראיות. כמובן שזו עבודתו של עורך דין תעבורה, וחשוב להיעזר בשירותיו במקרים שכאלה. באופן כללי אומר, כי ניתן לדבר עם התביעה לפני המשפט, ואם אין נכונות מצד התביעה לנהל משא ומתן, יש לדחות את הדיון ולקבוע פגיעה עם ראש מדור במשטרה ולנהל שם משא ומתן. רק בדרך הזו ניתן להשיג ענישה מקלה בעבירת נהיגה בשכרות.

    15. האם אנטיביוטיקה יכולה להשפיע על התוצאה בבדיקת אלכוהול במכשיר הינשוף?
    – ככלל, אנטיביוטיקה אינה משפיעה על התוצאה בבדיקת אלכוהול במכשיר הינשוף. עם זאת, חשוב לדעת שישנן תרופות שבהחלט עלולות להשפיע על התוצאה, ולכן אם את או אתה נטלתם תרופות בזמן שעשו לכם בדיקת אלכוהול, פנו לעורך דין תעבורה על מנת לבחון את המקרה.

    16. עשיתי תאונת דרכים, שוטרים הגיעו למקום, עשו לי בדיקת אלכוהול ומצאו שנהגתי בשכרות. מה צפוי לי?
    – עבירת נהיגה בשכרות, כשלעצמה, גוררת עונש פסילת רישיון נהיגה לתקופה מינימלית של שנתיים. במקרים שנהיגה בשכרות גרמה נזק לרכוש או לגוף במסגרת תאונת דרכים, בית המשפט נוטה להחמיר בענישה ולהשית עונשים כבדים יותר. חשוב מאוד לפנות לעורך דין תעבורה על מנת שיסייע במקרים של נהיגה בשכרות שהובילה לתאונת דרכים עם נפגעים או עם נזק לרכוש.

    17. איך אפשר להוכיח שהתוצאה במכשיר הינשוף לא נכונה?
    – ניתן "להילחם" במכשיר הינשוף באמצעות בדיקת חומר הראיות והוכחה שהמשטרה לא ביצעה את תפקידה בהתאם לנהלים שנקבעו לה. חשוב לדעת, לשוטרים המבצעים בשטח בדיקות של נהיגה בשכרות יש נהלים קפדניים שעליהם לעבוד על פיהם. במידה והשוטרים סוטים מנהלי העבודה שנקבעו להם, הדבר מהווה בסיס משמעותי להשגת ענישה מקלה במיוחד, אך כמובן שכל מקרה ונסיבותיו ועל עורך דין תעבורה לבחון את מלוא חומר החקירה על מנת לראות אלו כשלים ואלו נהלים הפרו המשטרה בעת ביצוע בדיקת האלכוהול לנהג.

    18. אני נהג מונית, הרכב זו הפרנסה שלי ונתפסתי נוהג בשכרות. האם רישיון הנהיגה שלי יישלל?
    – העובדה שרישיון הנהיגה שלך הוא גם מקור הפרנסה שלך אינה מעלה ואינה מורידה מהעונש שצפוי בית המשפט להשית עליך. אמנם, במסגרת מו"מ עם התביעה ניתן לטעון זאת בניסיון להקל בעונש, אך ברוב המקרים מדובר בטענה שמשקלה נמוך מאוד. אם רישיון הנהיגה חשוב לך, רצוי שתפנה לעו"ד תעבורה מנוסה ומקצועי, המתמחה בייצוג נאשמים בעבירת נהיגה בשכרות, על מנת שיסייע לך להביא לתוצאה משפטית אופטימלית, ובשלילת רישיון נהיגה לתקופה קצרה עד כמה שניתן, ואולי גם זיכוי.

    19. האם ניתן לקבל עונש שלילת רישיון נהיגה לתקופה קצרה יותר משנתיים?
    – בהחלט כן. אמנם החוק קובע פסילת רישיון נהיגה לתקופה של שנתיים מינימום, אך ברוב המקרים ניתן לסיים את ההליך המשפטי באמצעות הסדר טיעון (סוג של פשרה) שבמסגרתה מסכימים הצדדים שהנהג יודה באשמה ו"תמורת" הודאתו הוא יקבל עונש מופחת, לדוגמא 3 חודשי שלילה וכיוצ"ב. חשוב לומר שכל מקרה ונסיבותיו, וייתכנו מקרים שיהיה אפשר להגיע לחודשיים שלילה בפועל, ויהיו מקרים שניתן יהיה לסייע ב-5 חודשי שלילה בפועל, וגם מקרים רבים נוספים עם עונשים אחרים.

    [brb_collection id="1513"]