אין למהר ולשלם דוח מהירות ללא בדיקה של הזכויות והאפשרויות המגיעות לנאשם, שכן תשלום הדוח הוא כהודאה באשמה אשר לא מאפשרת כל ערעור לאחריה.
קנס על מהירות מהווה ברירת משפט לכל דבר, וכך הוא כולל בו את כל הכלים להפחתת העונש ואף לביטולו לאלתר, ובהם – דרישה לביטול הקנס, הסבה של הדוח לאזהרה, בקשה להישפט ועוד.
באמצעות פנייה להתייעצות עם עורך דין תעבורה ובדוחות על מהירות מופרזת בפרט, ניתן לבדוק את האפשרויות בהתאם לפרטי המקרה לגופו ולגבש אסטרטגיה נכונה לפעולה.
פעמים רבות, יש לבחון את האפשרויות הבאות ולהשתמש בהן כדי להמתיק את העונש ואף לבטלו:
- איכות מדידת המהירות: יש לבדוק היטב את איכות אמצעי המדידה והאם היו כשרים, כפי שנדרש על פי חוק, לבצע את מדידת המהירות.
- ראיות המשטרה: ניתן לבדוק האם הראיות שנאספו על ידי מכשירי המדידה או על ידי השוטר אכן מעידות באופן חד משמעי על ביצוע העבירה.
- הטיה של המדידה: יש להתייחס בכובד ראש לאפשרות של מכשירי המדידה להיות מוטים, וכך להעניש נהג במסגרת מהירות גבוהה יותר מאשר החריגה שהוא ביצע בפועל, במיוחד לאור העובדה שהבדלי הענישה עשויים להיות גבוהים למדי – במקרים מסוימים, הבדל של קילומטר בודד לשעה עשוי להפחית קנס מ-750 ש”ח ל-250 ש”ח ולמחוק 8 נקודות רישיון.
- התייחסות לעברו התעבורתי של הנהג: מדידות מהירות, ובמיוחד אלו הנעשות על ידי מצלמות המהירות, אינן לוקחות בחשבון את עברו התעבורתי של הנהג, אך יש מקום לדרוש מן הרשויות להבדיל בין מקרים של התנהגות פרועה החוזרת על עצמה לבין חריגה חד פעמית שאינה משקפת את נהיגתו של הנאשם.
- התייחסות לנסיבות האירוע: תמרורים מוסווים, סימני דרך מחוקים למחצה, סכנות על הכביש, מקרי חירום למיניהם ושאר תנאים נוספים הנוגעים באופן פרטני לאירוע עשויים לספק סיבה טובה לחריגה מן המהירות המותרת, וכך להוות בסיס לביטול הדוח או לכל הפחות להפחתת הענישה כתוצאה ממנו.
דירוג עבירות המהירות
כאשר רכב חורג מן המהירות המותרת ונתפס כאשר הוא עושה זאת, הוא יכול לצפות לקבלת קנס מהירות.
עם זאת, החריגה מן המהירות המותרת יכולה ללבוש צורות שונות, והרשויות אינן מתייחסות לחריגות פעוטות באותה הצורה שהן מתייחסות לחריגות קיצוניות.
כך, נוצר דירוג עבור גובה דוח המהירות בהתאם לחריגה שנעשתה, וניתן לסכם את העונשים הסטנדרטיים בנקודות הבאות:
- חריגה של עד 10 קמ”ש: מבחינה חוקית, הדבר בר ענישה, אך מתוך הבנה על האפשרות של נסיבות האירוע להטות את תוצאות מכשירי המדידה, נהוג להתעלם ממהירויות מופרזות בסדר גודל שכזה – חשוב לציין שוב שמדובר בנוהג בלבד, וכך אין להיות מופתעים כאשר מקבלים קנס גם על חריגה שכזו.
- חריגה של עד 20 קמ”ש בדרך עירונית או עד 25 קמ”ש בדרך שאינה עירונית: קנס בגובה של 250 ש”ח.
- חריגה של 21 עד 30 קמ”ש בדרך עירונית או 25 עד 40 קמ”ש בדרך שאינה עירונית: קנס בגובה של 750 ש”ח ו-8 נקודות רישיון.
- חריגה של 31 עד 40 קמ”ש בדרך עירונית או 41 עד 50 קמ”ש בדרך שאינה עירונית: קנס בגובה של 1500 ש”ח -10 נקודות רישיון.
- חריגה של 41 קמ”ש ומעלה בדרך עירונית או 51 קמ”ש ומעלה בדרך שאינה עירונית: זימון לבית דין.
איך מקבלים דוח על מהירות מופרזת?
ישנם שני סוגי אמצעי מדידת מהירות שנמצאים בשימוש כיום, ואלו מתאימים באופן די ישיר לשתי הדרכים בהן ניתן הדוח על המהירות המופרזת.
שני סוגי המכשירים המשמשים למדידת המהירות הם הבאים:
- מכשירים מבוססים גלים אלקטרומגנטיים:
מכשירים אלה פולטים גלים אלקטרומגנטיים ומודדים את מהירות ההחזרה של גלים אלה אל המכשיר, פעמים רבות בעקרונות דומים לאלו המופעלים ברדאר.
זהו סוג המכשירים שמשמש לרוב את שוטרי משטרת התנועה, בין אם הם עומדים לצד הדרך ובין אם מודדים את מהירות הנסיעה של כלי רכב אחרים כאשר הם נוסעים לצידם.
המכשירים נבדלים זה מזה בטכנולוגיה שלהם וכך בצורך שלהם להימצא יציבים במיקום אחד או את האפשרות שלהם למדוד מהירויות גם בזמן נסיעה.
העיקריים שבין המכשירים הללו הם הממל”ז המסורתי והדבורה. - מכמונות מהירות:
מצלמות המהירות המוצבות בצד הכביש מבוססות טכנולוגיה שונה, ועיקר הגדולה הטכנולוגית שלהם מתרכזת בזיהוי כלי הרכב ולא במדידת מהירותו.
באמצעות זיהוי של כלי הרכב על פי לוחית הרישוי, ניתן למדוד את הפרשי הזמנים בין הופעתו אל מול מצלמות שונות, ותוך השוואה למרחקים בין המצלמות, ניתן לחשב את המהירות הממוצעת שלו.
מכיוון שמכמונות המהירות מזהות את כלי הרכב בעצמן, הן מאפשרות אוטומציה של התהליך כולו, לרבות מדידת המהירות, קביעת העונשים והעברת הדוחות.
בהתאם לכך, ישנן שתי דרכים עיקריות בהן דוח מהירות יכול להיות מועבר למבצע העבירה לכאורה:
- מתן קנס על ידי שוטר: במקרים בהם שוטר מודד את מהירות הרכב באופן עצמאי, הוא יכול לפקוד על הרכב לעצור וכך לתת לו את הדוח באופן ישיר – הדבר מאפשר וידוא מוחלט לקבלת הדוח וכן למנוע עמימות אודות זהות הנהג.
- שליחת קנס בדואר: במקרים בהם העבירה נקבעת על ידי מכמונות המהירות, ואף בפעמים בהם שוטר מדד את המהירות המופרזת אך לא היה בידו לעצור את הרכב, ניתן לשלוח את הקנס בדואר עם בעל הרכב כנמען – הדבר מאפשר אוטומציה יעילה לכל התהליך, אך עשויה להיות בה עמימות בנוגע לזהות הנהג.