About

כמה נקודות זה שלילה: כל מה שצריך לדעת!

שתף מאמר
author-photo
עו"ד אלון סער img-dot
05/05/21

לא פעם שאנחנו שומעים על אנשים שקיבלו דו"ח שכולל "נקודות תעבורה". ובמקרה הפחות טוב אנחנו מבינים את הנושא לעומק כשאנחנו בעצמנו מקבלים דו"ח שכולל לא מעט נקודות תעבורה, כמו למשל דו"ח טלפון שמכיל 8 נקודות!

אז נכון, זה מבאס לקבל דו"ח עם נקודות היות וצבירה של נקודות עלולה להביא למצב של שלילת רישיון נהיגה, אבל חשוב לדעת שלא בכל המקרים צריך לקבל את רוע הגזירה, ובמקרים רבים רצוי לפנות לעורך דין לדיני תעבורה על מנת שיבחן את הדו"ח ואת נסיבותיו, ויחווה דעתו ביחס לאפשרות ביטול הדו"ח או המרתו בדו"ח אחר, קל יותר.

אז עוד לפני שאפרט כמה נקודות יביאו לשלילת רישיון הנהיגה שלכם, ומהן המדרגות בצבירת הנקודות ומה ה"עונש" שמוטל בכל מדרגה,  חשוב לדעת קודם כל למה בכלל צריך את שיטת הנקודות, למי היא מועילה ומה מטרתה.

שיטת הנקודות: למה בכלל צריך אותה? 

שיטת הנקודות היא למעשה כלי בידי משרד הרישוי במאפשר לעקוב אחר נהגים שביצעו והורשעו בעבירות תעבורה. למעשה, מדובר על מרשם של עבירות שמנהלת משטרת ישראל ומשרד הרישוי, כאשר למרבית העבירות נקבעו נקודות לצדן בטווח של בין 0 ל-10, תלוי בחומרת העבירה.

היות ושיטת הנקודות מטילה סנקציות על נהגים שצברו לחובתם מספר רב של נקודות, באופן שככל שיש יותר נקודות כך הסנקציה תהיה חמורה יותר, למעשה מכאן נלמדת המטרה העיקרית של שיטת הנקודות, והיא להעניש ו"לטפל" בעברייני תנועה סדרתיים, אשר מרבים לבצע עבירות תעבורה קלות או חמורות.

יש לציין, כי מטרתה של שיטת הנקודות היא לא רק להעניש את העבריינים הסדרתיים על הכביש, אלא בדיוק להפך. המטרה שלה היא לעקוב אחר נהגים עבריינים, וכאשר אותם נהגים צברו מספר מסוים של נקודות (לפי מדרגות שיפורטו בהמשך), אזי שהם יחויבו לבצע "אמצעי תיקון" שמטרתם לשפר את תפיסת הנהיגה שלהם, ולתת להם את הידע והכלים לנהיגה בטוחה וזהירה יותר בעתיד.

צבירת נקודות תעבורה – מדרגות חומרה

  • צבירה של 12-22 נקודות תעבורה – עפ"י דין, במצב שנהג צבר לחובתו 12-22 נקודות תעבורה, נקודות התעבורה יהיו תקפות למשך שנתיים ממועד ביצוע העבירה האחרונה, ולאחר תקופה זו הרישום שלהן יימחק, הן יהפכו ל"לא תקפות", ומעתה ואילך לא ייספרו עוד. המחיקה מתבצעת באופן אוטומטי על-ידי משרד הרישוי. כמו כן, יהיה על הנהג לבצע קורס נהיגה נכונה בסיסי (או בשמו השני "נהיגה מונעת"). בסוף הקורס יהיה עליו לעבור מבחן עם מספר שאלות, ואם לא יעבור ייאלץ לבצע את הקורס פעם נוספת. 
  • צבירת 24-34 נקודות תעבורה – במדרגה זו חלה תפנית. עד 22 נקודות אמרנו שהן יהיו תקפות למשך שנתיים ממועד ביצוע העבירה האחרונה. אם נהג הגיע ל-24 נקודות ומעלה, הנקודות יהיו תקפות למשך 4 שנים, ויימחקו רק לאחר תום 4 שנים ממועד ביצוע העבירה האחרונה. מי שצבר לחובתו 24-34 נקודות תעבורה, ייאלץ לעבור קורס נהיגה מתקדם, ובסוף הקורס יהיה עליו לעבור מבחן על החומר הנלמד.
  • צבירת 36 נקודות ומעלה – פסילת רישיון נהיגה למשך 3 חודשים. בסיום תקופת הפסילה יהיה על הנהג לעבור מבחן עיוני ("תיאוריה").
  • צבירת 36 נקודות פעם שניה בתוך 6 שנים או צבירת 72 נקודות – פסילת רישיון נהיגה למשך 9 חודשים. בסיום הפסילה יהיה על הנהג לעבור בדיקת כשירות לנהיגה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, וכן מבחן עיוני ומעשי ("טסט" ו-"תיאוריה").

small-contact-img
לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים

    s2-arrow

    מספר נקודות ואמצעי התיקון בכל שלב:

    12-22 – קורס נהיגה נכונה בסיסי + מבחן על הקורס

    24-34 – קורס נהיגה נכונה מתקדם + מבחן על הקורס

    36 ומעלה – פסילת רישיון נהיגה למשך 3 חודשים + מבחן עיוני "תיאוריה"

    36 נקודות פעם שניה בתוך 6 שנים – פסילת רישיון נהיגה למשך 9 חודשים + בדיקת כשירות לנהיגה במכון הרפואי + מבחן עיוני "תיאוריה" + מבחן מעשי "טסט".

    72 ומעלה – פסילת רישיון נהיגה למשך 9 חודשים + בדיקת כשירות לנהיגה במכון הרפואי + מבחן עיוני "תיאוריה" + מבחן מעשי "טסט".

    אמצעי התיקון הקיימים: 

    1. קורס נהיגה נכונה בסיסי + מבחן על הקורס.
    2. קורס נהיגה נכונה מתקדם + מבחן על הקורס.
    3. מבחן עיוני ("תיאוריה").
    4. מבחן מעשי ("טסט").
    5. פסילת רישיון נהיגה ל-3 חודשים (בהתאם לכמות הנקודות שנצברו).
    6. פסילת רישיון נהיגה ל-9 חודשים (בהתאם לכמות הנקודות שנצברו)
    7. בדיקת כשירות לנהיגה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

    כמה נקודות יש לכל עבירה? 

    הנקודות הקיימות לעבירות התעבורה הן בקפיצות של שתיים, כלומר ישנן עבירות שלצדן 2 נקודות תעבורה, ישנן כאלה עם 4 נקודות תעבורה, וכך הלאה: 6 נקודות, 8 נקודות ו-10 נקודות.

    כל עבירה ומספר הנקודות שנקבעו לה לפי חומרתה.

    על מנת לדעת כמה נקודות יש בכל עבירה, ניתן לעיין ב-"חוברת נוסחי אישום" (או בשמה המקוצר "חנ"א") אשר מונפקת אחת לכמה חודשים על-ידי משטרת ישראל, ובה מצוינות כל העבירות והעונש לצדן.

    מתוך רצון להקל על הקורא, לחצו כאן לטבלה ובה עבירות התעבורה ונקודות שלצדן.

    איך מבררים כמה נקודות צברתי? 

    בירור מספר נקודות יכול להיעשות בכמה דרכים, ואתם מוזמנים לבחור את הדרך הנוחה לכם.

    1. ניתן לפנות באופן מקוון לאגף הרישוי, באמצעות טופס פנייה מקוון בנוגע לנקודות תעבורה" ולבקש תדפיס של נקודות התעבורה שנצברו לחובתכם. בדרך כלל, ישלח התדפיס בדואר לכתובת המבקש הרשומה במשרד הפנים, וזאת תוך 10 ימי עסקים. השירות ללא עלות.
    2. מערכת "רישוי קול" אשר נותנת מענה בטלפון 5678* מרכז המידע הארצי. השירות מתאפשר לאחר זיהוי באמצעות מספר תעודת זהות ומספר רישיון נהיגה. בסיום תהליך הזיהוי, ישלח תדפיס מצב נקודות תעבורה בדואר לכתובת המבקש הרשומה במשרד הפנים. השירות ללא עלות.
    3. עמדות רשיומט המוצבות במשרדי הרישוי ובסניפי סופר פארם. זיהוי יתבצע באמצעות כרטיס אשראי של בעל רישיון הנהיגה. לאחר הזיהוי יונפק "תדפיס על מצב נקודות החובה של הנהג". השירות בעלות של 10 ₪.
    4. פנייה פיזית לסניף משרד הרישוי. זיהוי באמצעות הצגת תעודת זיהוי. לחצו כאן לרשימת משרדי הרישוי

    מה ניתן לעשות אם ביצעתי עבירת תעבורה עם נקודות? 

    באופן כללי ניתן לומר, כי בכל פעם שנהג מקבל דו"ח שלצדו נקודות תעבורה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין תעבורה, על מנת לדעת את האפשרויות הקיימות. במקרים מסוימים ניתן יהיה להילחם לביטול הדו"ח, במקרים אחרים ניתן יהיה להילחם בהמרת הדו"ח לדו"ח אחר, הכולל עבירה קלה יותר, וישנם מעט מקרים שבהם לא ניתן יהיה לתקוף את הדו"ח, ועל הנהג יהיה להשלים עם כך.

    אך הדבר החשוב ביותר הוא – לפנות ולהתייעץ עם עורך דין לדיני תעבורה המתמחה בתחום. 

    שלילת רישיון הנהיגה בשל צבירת נקודות תעבורה – מה אפשר לעשות?

    אם הגעתם למצב שרישיון הנהיגה שלכם נשלל בשל צבירת נקודות תעבורה, משמע שצברתם למעלה מ-36 נקודות, וייתכן אף שמעל 72 נקודות.

    במקרים שכאלה, אם ברצונכם לבטל את השלילה, הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא באמצעות תקיפת הדו"ח האחרון שקיבלתם, אשר העלה אתכם מדרגה אל מעל 36 או 72 נקודות.

    אסור להתמהמה במקרים שכאלה, ויש לפנות בהקדם ולהתייעץ עם עורך דין לדיני תעבורה. בעניין זה חשוב לדעת שישנם מועדים להגשת בקשה להישפט על הדו"ח, ולכן יש לפעול מהר ככל שניתן.

    אם הנהג לא ביקש להישפט על הדו"ח, וחלפו 90 ימים ממועד קבלת הדו"ח, יראו אותו כמורשע בעבירה, והנקודות יכנסו לתוקף.

    אם ירצה בכל זאת להישפט לאחר שחלפו 90 ימים, או אז יהיה הדבר קשה יותר, ויהיה עליו לבקש להאריך את המועד להישפט. על מנת שבית המשפט ייעתר לבקשה שכזו, יהיה על הנהג להביא נימוקים כבדי משקל מדוע לא הגיש בקשתו להישפט במועד (קרי תוך 90 ימים ממועד קבלת הדו"ח), ורבים הם המקרים שבתי המשפט לא נעתרים לבקשות שכאלה. חשוב לציין, שכדי להגדיל את סיכויי ההיעתרות לבקשה, יש להסתייע בשירותיו של עורך דין לדיני תעבורה, אשר מכיר היטב את החוק והפסיקה בנושא.

    לסיכום:

    אם קיבלתם דו"ח שכולל נקודות תעבורה, בין אם לחובתכם נקודות נוספות ובין אם לאו, פנו בהקדם למשרדנו וקבלו ייעוץ משפטי מקצועי כיצד לפעול במקרה שלכם.

    לעיתים, קבלת ייעוץ מוקדם עושה את ההבדל בין שלילת רישיון נהיגה לבין ביטול הסנקציה, ולכן הדבר מומלץ.

    משרדנו ישמח לסייע לכם בכל מקרה בו קיבלתם דו"ח שלצדו נקודות תעבורה, תהיה העבירה אשר תהיה, ובעניין זה למשרדנו יתרון בולט בניסיון עשיר בטיפול בכל קשת עבירות התעבורה בכוללות נקודות תעבורה לצדן.

    בברכת דרך צלחה ונהיגה בטוחה וזהירה.

    סער – משרד עורכי דין לתעבורה

    [brb_collection id="1513"]