ביטול דוחות חניה – איך אפשר לבטל דו"חות חניה

שתף מאמר
author-photo
עו"ד אלון סער img-dot
05/05/21

כמות הרכבים על הכביש רק עולה ועולה, ואנחנו מרגישים את זה ביום יום כל פעם שאנחנו מנסים למצוא חניה, במיוחד בערים הגדולות במרכז הארץ, ותל אביב בראשן, שמציאת חניה כבר הפכה למשימה בלתי אפשרית. 

אין נהג אחד במדינת ישראל שלא קיבל איזה דו"ח מעצבן על חניה – כחול לבן בתשלום, עם תו אזורי או בלי תו אזורי, חניה במקום אסור, חניה על מדרכה, חניה במקום שמותרת פריקה וטעינה, חסימת כביש/מדרכה "רק לרגע", והדוגמאות עוד רבות ומגוונות. 

כל יום, אבל כל יום, נרשמים להמון נהגים דוחות חניה, והשאלה הנשאלת היא – אם קיבלתי דוח חניה – יש מה לעשות עם זה?!? ולשאלה זו התשובה היא חד משמעית – יש מה לעשות!

לא צריך להיות עורך דין מומחה לדיני תעבורה כדי לתקוף דוח חניה. מדובר בדוחות של עיריות, שניתנים מכוח פקודת העיריות, והם שונים לחלוטין מדוחות שניתנים על-ידי המשטרה (שאז הקנסות הן לפי חוק). ההבדל הזה בין דוחות עירייה לדוחות משטרה משמעותי ביותר. בעוד שדוח משטרה קשה מאוד לתקוף ולרוב לא ניתן לבטלו, דוח חנייה מעירייה קל יותר לתקוף ובמקרים רבים ניתן יהיה לבטלו. 

אם קיבלתם דוח חניה, רגע לפני שאתם מזיזים את רכבכם ועוזבים את המקום, כדאי מאוד למלא אחר הצעדים הבאים, שעשויים להגדיל משמעותית את הסיכוי לבטל את הדוח. 

small-contact-img
לקבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות השאירו פרטים

    s2-arrow

    1. בדקו היטב את התמרורים במקום בו חניתם – בחנו את האזור טוב טוב וודאו האם באמת חניתם במקום שאסור לחנות בו. אם קראתם את התמרור ולא כל כך הבנתם את האמור בו, צלמו את התמרור ואת הרכב שלכם (שחונה במקום בו קיבלתם את הדוח), ויחד עם צילומים אלו פנו לעורך דין תעבורה והתייעצו מה ניתן לעשות ומה התמרור אומר לגביכם. זכרו! אם יש ספק – הוא פועל לטובתכם.
    2. קראו היטב את הדוח שקיבלתם – בדקו בדוח את מספר הרכב וודאו שאכן המספר שנרשם תואם למספר של רכבכם. בדקו היטב גם את התאריך והשעה המצוינים על הדוח. קראו היטב את התקנה בה הואשמתם וודאו שאכן הפירוט תואם את "העבירה" (לכאורה) שביצעתם. לא פעם גילינו טעויות רבות כשבחנו את הדוחות לעומק.
    3. צלמו את מקום העבירה ואת המקום בו חנה רכבכם – לעיתים, צילום של מקום העבירה יגלה כי במקום לא היה כל איסור להחנות את הרכב. יש לצלם מכמה זוויות, היות וכל זווית יכולה להיות קריטית וניתן לראות בה דברים שהפקח לא צילם. 
    4. צלמו את התמרור המסדיר או האוסר את החניה במקום – לא פעם צוות משרדי נתקל בתמרורים בעלי מלל לא ברור, מלל שנתון לפרשנות, ובמקרים שכאלה ניתן יהיה להוכיח לגורמים הרלוונטים בעירייה כי לא נעברה עבירה, או שגם אם נעברה עבירה, לאור הנסיבות יש לבטל את הדוח. 
    5. בדקו היטב האם רכבים נוספים שחנו בסמוך לרכבכם קיבלו גם הם דוח – לא מעט פעמים אנו מגלים שמשורה ארוכה של רכבים שלכאורה חנו במקום אסור, בדיוק כמוכם, רק רכב אחד או מספר רכבים מצומצם קיבלו דוח. במקרה שכזה ניתן יהיה לטעון ל"אכיפה בררנית" ולהראות שכמו שיתר הרכבים שחנו בסמוך לא קיבלו דוח, כך גם לא היה מקום לתת דוח לרכב שלכם. זוהי טענה טובה שמרבים לעשות בה שימוש, וראיות מוצקות בנושא יחזקו את הטענה ויובילו לביטול דוח החניה. 
    6. צלמו את הרחוב – בעבירות מסוימות בהם מיוחסת עבירה של חסימת מעבר, חסימת רכב, איסור חניה, חניה על מדרכה וכו' מומלץ לצלם את הרכב ביחס לרחוב על מנת להראות שלא התבצעה חסימה. חשוב לזכור כי מי שנותן את הדוח זה הפקח, שהוא גם בנאדם והוא גם עשוי לטעות לפעמים, והמציאות מלמדת שזה קורה לא מעט. יש לצלם מכמה זוויות, היות וכל זווית יכולה להיות קריטית וניתן לראות בה דברים שהפקח לא צילם.  

    מהן האפשרויות העומדות לרשותי לאחר שקיבלתי דוח חניה?

    1. תשלום הדוח – אפשרות ראשונה היא לשלם את הסכום הנקוב בדוח. אפשר לעשות זאת עד 90 ימים לאחר קבלת הדוח. במידה ולא שילמתם את הדוח לאחר 90 ימים, ולא בחרתם באפשרות אחרת, עשויים להתווסף לקנס המקורי ריביות וקנסות נוספים. את הדוח ניתן לשלם בטלפון, באינטרנט ובבנק הדואר. 
    2. הגשת בקשה להישפט – את הבקשה יש להגיש תוך 90 ימים ממועד קבלת הדוח, בדיוק כמו הזמן שיש לתשלום הדוח. לאחר הגשת הבקשה תוזמנו למשפט ותוכלו לטעון טענותיכם ביחס לדוח, ומדוע לדעתכם יש לבטלו. הזימון למשפט יישלח לכתובת שצוינה בבקשה להישפט. ללא ייצוג משפטי של עורך דין תעבורה, קשה לשכנע את ביתה משפט להקל בעונש.

    את הבקשה להישפט ניתן להגיש בדרכים הבאות:

    1. פנייה מקוונת – באמצעות טופס מקוון ושליחתו באינטרנט. 
    2. פקס – למלא טופס בקשה לביטול דוח חניה ולשלוח אותו בפקס (כל עירייה והמספר פקס שלה במחלקת דוחות חניה) 
    3. דואר – למלא טופס בקשה לביטול דוח חניה ולשלוח בדואר למשרדי אגף החניה.
    1. הגשת בקשה לביטול הדוח – אפשרות זו עדיפה על האפשרויות האחרות! את הבקשה יש להגיש עד 30 ימים ממועד קבלת דוח החניה. מדוע תמיד אופציה זו עדיפה על האופציות האחרות? היות ואין מה להפסיד. מגישים את הבקשה לביטול דוח, במקרה הגרוע הבקשה נדחית ואז אפשר לשלם את הדוח, אך קיימת גם אפשרות לביטול הדוח!  וזה המקרה הטוב! לכן, אם יש לכם ספק אם להגיש בקשה לביטול דוח חניה או לא – אל תתלבטו. תגישו את הבקשה ותמתינו להחלטת העירייה שיכולה או לבטל את הדוח או להשאירו כמו שהיה.
    2. פנייה לבית משפט (גם לאחר חלוף 90 ימים) – מדובר בהגשת תביעה לבית משפט לעניינים מקומיים, בניסיון להביא לביטול דוח חנייה או דוחות חנייה רבים. הגשת תביעה שכזו תיעשה על פי רוב על-ידי עורך דין תעבורה מקצועי ומיומן, ואופציה זו גם כרוכה בעלויות לא מבוטלות היות ושכירת עורך דין תעבורה לצורך ניהול הליך משפטי היא לעיתים עסק לא זול.

    דברים שחובה לדעת לפני הגשת בקשה לביטול דוח חניה / דוח נסיעה בנתיב תחבורה ציבורית: 

    אז קיבלתם דוח חניה או דוח על נסיעה בנתיב תחבורה ציבורית, וכעת אתם מעוניינים להגיש בקשה לביטול הדוח. איך עושים את זה?

    • את הבקשה לביטול דוח חניה יכולים להגיש: 
    • הבעלים של הרכב הרשום במרשמי משרד הרישוי. 
    • הנהג ברכב במועד קבלת הדוח 
    • מי שהחזיק ברכב במועד קבלת הדוח. 
    • את הבקשה לביטול דוח חניה יש להגיש בכתב תוך 30 ימים ממועד קבלת הדוח.
    • בבקשה לביטול דוח יש לפרט את כל הנימוקים שעל בסיסם, לדעתכם, יש לבטל את הדוח. 
    • אם יש בידכם מסמכים שתומכים בטענות שלכם – יש לצרף את כולם לבקשה. 
    • הגשת בקשה לביטול דוח חניה או ביטול דוח נסיעה בנתיב תחבורה ציבורית מעכבת את כל הליכי הגבייה, ומונעת צבירת תוספת פיגורים שקבועה בחוק.  

    את הבקשה לביטול דוח ניתן להגיש בדרכים הבאות: 

    1. פנייה מקוונת – באמצעות טופס מקוון ושליחתו באינטרנט. 
    2. פקס – למלא טופס בקשה לביטול דוח חניה ולשלוח אותו בפקס (כל עירייה והמספר פקס שלה במחלקת דוחות חניה) 
    3. בדואר – למלא טופס בקשה לביטול דוח חניה ולשלוח בדואר למשרדי אגף החניה.
    4. אם התקבל דוח על חניה בכחול לבן, וב-60 ימים לפני קבלת הדוח הוצאתם תו חניה התואם את האזור בו חניתם – דוח זה ניתן לביטול. 

    בטופס בקשה לביטול דוח חניה ובטופס בקשה להישפט על דוח חניה או דוח נסיעה בנתיב תחבורה ציבורית, חובה למלא את הפרטים הבאים: 

    1. מספר הודעת תשלום קנס.
    2. פרטים מלאים של מגיש הבקשה, לרבות שם מלא, מס' ת.ז, טלפון, כתובת מגורים וכתובת מייל. חשוב מאוד, ללא מספר תעודת זהות מלא ונכון לא ניתן יהיה לטפל בבקשה. 
    3. מספר הרכב שקיבל את הדוח.
    4. לחתום על הבקשה בכל המקומות המסומנים.
    5. אם מגיש הבקשה הוא לא מי שרשום בדוח החניה או בדוח נסיעה בנתיב תחבורה ציבורית, יש לציין מה הקשר של מגיש הבקשה למי שרשום בדוח, ויש לציין גם את הפרטים, שם מלא ומספר ת.ז, של מקבל הדוח.
    6. מומלץ לצרף צילום ברור וקריא של הודעת תשלום קנס.

    בקשה להסבת דוח אפשר להגיש תוך 90 ימים ממועד קבלת הדוח, ולא יאוחר מהמועד האחרון לתשלום הדוח כפי שמצוין על גבי הודעת תשלום קנס. בבקשה להסבת דוח יש לציין את הפרטים הבאים: 

    1. מכתב חתום על ידי הנהג או המחזיק ברכב, ובמסגרתו לציין שהרכב היה ברשותו.
    2. אם יש חוזה השכרה, חוזה מכירה או זיכרון דברים, יש לצרפם לבקשה. 
    3. לציין את מספר ת.ז של הנהג או המחזיק ברכב, מס' רישוי של הרכב, תקופת השימוש שנעשה ברכב, לחתום על הבקשה.

    את הבקשה להסבת דוח ניתן להגיש בכמה אפשרויות: 

    1. פנייה מקוונת – באמצעות טופס מקוון ושליחתו באינטרנט. 
    2. פקס – למלא טופס בקשה לביטול דוח חניה ולשלוח אותו בפקס (כל עירייה והמספר פקס שלה במחלקת דוחות חניה) 
    3. בדואר – למלא טופס בקשה לביטול דוח חניה ולשלוח בדואר למשרדי אגף החניה.

    לסיכום: 

    במדריך זה, כפי ששמתם לב, מונגש לכם כל המידע הרלוונטי והפרקטי על מנת להתמודד עם דוחות חנייה או דוחות בגין נסיעה בנתיב תחבורה ציבורית. 

    אם יש לכם שאלות נוספות, אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו ונשמח לעמוד לשירותכם. 

    סער – משרד עורכי דין לתעבורה 

    ייעוץ בוואטסאפ ייעוץ בוואטסאפ
    Google ג גוגל
    5.0
    מבוסס על 246 ביקורות
    js_loader