כל המידע על פסילת רישיון נהיגה [מעודכן לשנים 2023-2024]
פסילת רישיון נהיגה היא אחת הסנקציות שמטילות רשויות המדינה על נהגים שמוגדרים כ"בעייתיים", כאשר פסילת הרישיון יכולה להיות לפרק זמן קצר יחסית של מספר חודשים, או לפרק זמן ארוך של שנים, ואף במקרים נדירים גם פסילת רישיון נהיגה לצמיתות!
אילו גורמים רשאים להורות על פסילת רישיון נהיגה?
- פסילת רישיון על ידי משרד הרישוי: במידה וצברתם 36 נקודות או יותר, משרד הרישוי יפסול את רישיונכם לתקופה של 3 חודשים, ואילו בצבירה של 72 נקודות או יותר, משרד הרישוי יפסול את רישיונכם לתקופה של 9 חודשים, וזאת בנוסף לסנקציות נוספות שיוטלו עליכם, כגון: מבחן מעשי ("טסט"), מבחן עיוני ("תאוריה"), קורסי נהיגה ובדיקת כשירות לנהיגה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד).
- פסילת רישיון נהיגה על ידי קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה: קצין משטרה רשאי להורות על פסילת רישיון נהיגה לתקופות שונות, ולכל היותר עד 90 ימים, והכל כפי שיפורט להלן:
- פסילת רישיון נהיגה לתקופה של 30 ימים תיעשה בעבירות ללא נפגעים ברכוש או בגוף, כאשר מדובר בדרך כלל בעבירות של נהיגה במהירות מופרזת (מעל 40 קמ"ש בדרך עירונית ומעל 50 קמ"ש בדרך שאינה עירונית), עבירות של נהיגה בשכרות, עבירות של חציית צומת באור אדום לאחר שחלפו 5 שניות מעת שהרמזור התחלף ועוד.
- פסילת רישיון נהיגה לתקופה של 60 ימים יכולה להינתן על ידי קצין משטרה כאשר מדובר בעבירות תעבורה עם נזק לגוף או לרכוש, לדוגמה בעבירה של תאונת דרכים.
- פסילת רישיון נהיגה לתקופה של 90 ימים יכולה להינתן על ידי קצין משטרה כאשר מדובר בעבירות תעבורה שכתוצאה מהן נהרג אדם.
חשוב לציין, שפסילת רישיון נהיגה על ידי קצין משטרה תיעשה רק לאחר שקצין המשטרה נתן לנהג את זכות הטיעון, כלומר את האפשרות לנסות ולשכנע את קצין המשטרה שלא לפסול את רישיונו, ובמידה וקצין המשטרה לא שמע את הנהג בטרם ההחלטה על הפסילה – ניתן יהיה לבטל את הפסילה בשל פגם בהליך השימוע. עוד יצוין, כי קצין המשטרה חייב לנמק את החלטתו מדוע החליט לפסול את רישיון הנהיגה, והיעדר נימוק ו/או הסברים כלליים, יכולים להוות סיבה מספקת לביטול הפסילה המנהלית באופן מוחלט!
- פסילת רישיון נהיגה על ידי בית משפט לתעבורה: בית המשפט לתעבורה מוסמך להורות על פסילת רישיון נהיגה של כל נהג, וזאת על פי שיקול דעתו של השופט הדן בתיק, בין אם מדובר בעבירה קלה ובין אם מדובר בעבירה חמורה. כך לדוגמה, נהג שהחליט לבקש להישפט על דו"ח טלפון ולעמוד בפני שופט תעבורה, אזי למרות שהדו"ח עצמו עומד על קנס כספי ונקודות תעבורה בלבד, לשופט שדן בדו"ח יש סמכות להורות על פסילת רישיון הנהיגה של הנהג, ואף להגדיל את הקנס הכספי הכתוב בדו"ח!
פסילת רישיון נהיגה לנהג חדש:
כידוע, נהג חדש הוא נהג עם וותק נהיגה של עד שנתיים. בתי המשפט לתעבורה נוטים להחמיר עם נהגים חדשים ולפסול את רישיון הנהיגה שלהם לתקופות ארוכות יותר מאשר נהגים "רגילים", גם כאשר מדובר בעבירות זהות לחלוטין. הסיבה לכך, היא שמבחינת בתי המשפט, נהג חדש לא צבר וותק נהיגה רב, ולכן השופטים מניחים שאם כבר בתחילת דרכו הוא נוטה לבצע עבירות תעבורה, אזי נהיגתו רק תלך ותדרדר. לכן, הענישה על נהגים חדשים היא קשה יותר.
יחד עם זאת, באמצעות עורך דין תעבורה מיומן ומקצועי ניתן למנוע את פסילת הרישיון של נהג חדש, ולשכנע את בית המשפט להסתפק בעונשים קלים יותר מאשר פסילת רישיון, כגון:
- פסילה על תנאי (ולא פסילה בפועל)
- קנס כספי
- התחייבות מלהימנע מביצוע עבירה (התחייבו זו היא מאין "קנס על תנאי", כאשר התנאי הוא שאותו נהג לא יבצע את העבירה פעם נוספת בתוך תקופה שהוסכם עליה, ואם יבצע אותה אז הוא ייאלץ לשלם קנס נוסף לטובת אוצר המדינה)
ביטול פסילת רישיון נהיגה:
במקרים מסוימים, גם לאחר שניתנה לנהג פסילת רישיון נהיגה, ניתן לבקש לבטל אותה או להפחית אותה על ידי פנייה לגורם המוסמך לכך, תוך העלאת נימוקים משפטיים משכנעים, ולהלן דוגמאות:
- כאשר נהג לא התייצב למשפט תעבורה שנקבע לו, וכתוצאה מכך הוא נשפט בהיעדרו ונגזר עליו עונש של פסילת רישיון נהיגה בפועל, לנהג עומדת הזכות לבקש את ביטול פסק הדין מהשופט שנתן את פסק הדין, וכך למעשה אם פסק הדין יבוטל, אז גם השלילה תתבטל. אין ספק, שביטול פסק דין וביטול פסילת רישיון נהיגה רצוי שיוגשו באמצעות ייצוג של עורך דין תעבורה, שכן לולא נימוקים משכנעים, הכוללים נימוקים משפטיים על בסיס פסיקות של בית המשפט העליון ובתי המשפט לתעבורה השונים, הסיכוי לביטול השלילה נמוכים מאוד.
- ביטול פסילה מנהלית על ידי קצין משטרה: אם קיבלתם פסילת רישיון נהיגה על ידי קצין משטרה לתקופה של 30/60/90 ימים, ניתן לבקש לבטלה באמצעות הליך שנקרא "בקשה לביטול פסילה מנהלית". במסגרת הליך זה, מבקשים מבית המשפט לתעבורה לבטל את פסילת הרישיון שניתנה על ידי קצין המשטרה, ובמידה והבקשה מתקבלת, אז השלילה מתבטלת או מתקצרת באופן משמעותי.
- ביטול פסילת רישיון נהיגה שניתנה על ידי משרד הרישוי בגין צבירת ניקוד: עם הודעת משרד הרישוי על פסילת הרישיון, כך שלמעשה הנהג שקיבל את ההודעה נדרש להגיע למשרד הרישוי ולהפקיד את רישיונו, ניתן לבקש ממשרד הרישוי להגיע פיזית למשרדים ולטעון טענות, הליך הנקרא "שימוע לפני פסילה מנהלית", ובכך לנסות לשכנע את נציג/ת משרד הרישוי לקצר או לבטל את הפסילה המנהלית. פסילה מנהלית על ידי משרד הרישוי תהיה לתקופה של 3 חודשים או 9 חודשים.
בכל המקרים שצוינו לעיל, עורך דין תעבורה מיומן ומקצועי שמכיר היטב את פסיקות בתי המשפט ואת הנהלים הפנימיים של משרד הרישוי ומשטרת ישראל, יוכל לסייע לכם לבטל את פסילת הרישיון, ובכך להגדיל את הסיכוי להשבת רישיונכם בהקדם!
רוצים להחזיר את הרישיון?
צוות משרדנו זמין עבורכם לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות ב- 072-3308588 או מלאו את הטופס למטה ↓
פסילת רישיון נהיגה לתקופת מינימום בעבירות תעבורה חמורות
ישנן עבירות תעבורה חמורות שלפי החוק, על בית המשפט לתעבורה ישנה חובה לפסול את רישיון הנהיגה לתקופות מינימליות של 3 חודשים, שנה, שנתיים, ואף 5 שנים! עבירות אלו נמצאות בתוספת הראשונה או בתוספת השנייה לפקודת התעבורה [נוסח חדש]. שימו לב, בית המשפט יכול לגזור עליכם שלילה ארוכה יותר מפסילת המינימום, אך הוא מחויב לגזור עליכם עונש מינימום של לפחות מספר חודשים ועד מספר שנים!!
דוגמאות לעבירות נפוצות שנמצאות בתוספת הראשונה לפקודת התעבורה:
- נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף
- אי מסירת פרטים לאחר תאונת דרכים
- עקיפה מסוכנת
- נהיגה ברכב שניתנה עליו הודעת איסור שימוש
- עבירות תעבורה של נהג חדש ללא מלווה או נהג חדש שהסיע נוסעים מעל המותר
דוגמאות לעבירות נפוצות שנמצאות בתוספת השנייה לפקודת התעבורה:
- נהיגה בקלות ראש
- אי ציות לתמרור עצור או מתן זכות קדימה
- נהיגה במהירות מופרזת (מסוג הזמנה לדין)
- אי מסירת פרטים מזהים לאחר ביצוע עבירה
- אי מתן זכות קדימה בצומת
פסילת רישיון נהיגה לתקופה של 3 חודשים:
על פי חוק, אם הורשע אדם על ידי בית המשפט לתעבורה על העבירות המנויות בתוספת הראשונה או אם הורשע על עבירה שמנויה בתוספת השנייה שגרמה לתאונת דרכים בה נחבל אדם או נגרם נזק לרכוש, בית המשפט לתעבורה מחויב לפסול את רישיונו לתקופת מינימום של 3 חודשים, וזאת בנוסף על כל עונש אחר שיטיל עליו.
פסילת רישיון נהיגה לתקופה של שנה:
אדם שהורשע באחת העבירות שנמצאות בתוספת הראשונה או בתוספת השנייה לפקודת התעבורה, אשר גרמה לתאונת דרכים, ובמסגרת התאונה נחבל אדם חבלות של ממש, ובשנתיים שקדמו לאותה עבירה הוא כבר הורשע בעבירות של תוספת ראשונה או שנייה, בית המשפט לתעבורה יגזור את דינו למשך שנה אחת לפחות, וזאת בנוסף לכל עונש אחר.
מתי בית המשפט לתעבורה יגזור עליכם עונש פסילת רישיון נהיגה של לפחות שנה?
- אם הורשעתם בעבירות של תוספת ראשונה או שנייה, ובשל עבירה זו נגרמה תאונת דרכים.
- אם בתאונת דרכים נגרם למישהו אחר, כולל הנהג עצמו, חבלות של ממש.
- אם בשנתיים שלפני העבירה הוא הורשע בעבירה נוספת שמנויה בתוספת הראשונה או בתוספת השנייה.
רק אם כל התנאים האלו מתקיימים יוכל בית המשפט לגזור עליכם עונש מינימום של פסילת רישיון נהיגה למשך שנה.
פסילת רישיון נהיגה למשך שנתיים על עבירה של נהיגה בשכרות :
אדם שהורשע על עבירה של נהיגה בשכרות צפוי לקבל מבית המשפט לתעבורה פסילת רישיון נהיגה לתקופת מינימום של שנתיים, וזאת בנוסף לכל עונש אחר שיטיל עליו בית המשפט, כגון: קנס כספי, פסילה על תנאי, עבודות שירות למען הציבור (של"צ), מאסר על תנאי ומאסר בפועל (בכמויות גבוהות או בעבירות חוזרות של נהיגה בשכרות). לכן, אם רישיונכם חשוב לכם, המלצתנו היא לפנות באופן מידי לעורך דין תעבורה שמתמחה בעבירות נהיגה בשכרות לצורך ייעוץ מקצועי וייצוג משפטי.
אם סירבתי להיבדק או לא הצלחתי לעשות את בדיקת הינשוף, האם גם אז אחשב שיכור ואהיה צפוי לפסילת מינימום של שנתיים?
התשובה היא כן! סירוב לביצוע הבדיקה או הכשלת הבדיקה מהווים ראיה לכך שאותו אדם נהג שיכור, וזאת הסיבה שהוא סירב לבדיקה או הכשיל אותה. יחד עם זאת, ישנם מקרים שנהגים סירבו להיבדק ויצאו זכאים מכל אשמה, כך שכל מקרה נבחן לגופו. גם לגבי הכשלת הבדיקה, יתכן ואדם אינו מסוגל לבצע את הבדיקה כנדרש ממנו עקב מצב רפואי (נניח בשל היותו סובל מאסטמה), ולפיכך במידה ולא הוצעה לו דרך אחרת לביצוע הבדיקה (בדיקת דם), אז לא יראו אותו כמי שהכשיל את הבדיקה.
פסילת רישיון נהיגה למשך שנתיים על עבירות תעבורה שאינן נהיגה בשכרות :
אם הורשע אדם באחת מן העבירות האלו:
- עקיפה מסוכנת
- אין ציות לתמרורים
- נהיגה ללא רישיון נהיגה על סוג הרכב שעליו נהג (בלתי מורשה לנהיגה)
- נהיגה במהירות מופרזת
- אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה
ובחמש שנים שקדמו להרשעה, הוא כבר הורשע לפחות פעמיים על אחת מהעבירות הנ"ל, יגזור עליו בית המשפט לתעבורה פסילת רישיון נהיגה לתקופה של שנתיים לפחות, ובנוסף עונשים נוספים.
פסילת רישיון נהיגה לתקופת מינימום של 3 שנים בעבירות של גרם מוות ברשלנות או בעבירות הפקרה לאחר פגיעה:
נהג שהורשע בעבירה של גרם מוות עקב נהיגה רשלנית או בעבירה של הפקרת פצוע לאחר תאונת דרכים תוך שלא השאיר פרטים מזהים וברח מהמקום, צפוי לעונש פסילת רישיון נהיגה של 3 שנים לפחות! בעבירה זו, בהחלט ייתכן שבית המשפט לתעבורה יגזור גם עונשי מאסר מאחורי סורג ובריח – יש לבחון כל מקרה לגופו.
עורך דין תעבורה – ביטול פסילת רישיון נהיגה:
אין ספק, שעוד לפני קבלת החלטה על פסילת רישיון חשוב להתייעץ עם עורך דין תעבורה שמתמחה בביטול פסילת רישיון, וזאת עוד לפני שקיבלתם את הפסילה בפועל. אם רישיונכם חשוב לכם ואתם לא יכולים בלעדיו, הסיכוי הטוב ביותר להשיב את רישיון הנהיגה הוא באמצעות עורך דין תעבורה מיומן ומקצועי שיוכל להתנהל מול גורמי אכיפת החוק ולשכנע אותם לבטל את השלילה.
למשרדנו יש אינספור הצלחות מוכחות בביטול פסילת רישיון ובהשבת רישיונות נהיגה לנהגים, ונשמח לסייע לכם בייעוץ מקצועי ופרטני, ובמידת הצורך גם בייצוג בפני גורמי אכיפת החוק שמוסמכים לפסול את רישיון הנהיגה שלכם (בית המשפט לתעבורה, קצין המשטרה ומשרד הרישוי) לצורך השגת התוצאה הרצויה, שהיא קבלת רישיון הנהיגה בחזרה ובמהירות האפשרית.
סער – משרד עו"ד לתעבורה.