נהיגה ושימוש בטלפון נייד במהלכה
אין כל מניעה חוקית לדבר בטלפון בזמן נהיגה, כל זמן שהדבר נעשה בהתאם לחוק. הסעיף הרלוונטי הוא סעיף 28(ב) לתקנות התעבורה, תשכ"א 1981, הקובע, באופן כללי, כי בזמן שהרכב בתנועה אסור להשתמש בטלפון נייד אלא באמצעות דיבורית, כלומר כאשר הטלפון נמצא בהתקן קבוע ויציב מבלי לאחוז בו.
מדובר בתיקון לחוק שהתווסף לתקנות התעבורה בשנת 2007, זאת בשל הצורך בהסדרת הנושא של שימוש בטלפון בזמן נהיגה, וכן לאור מחקרים רבים שנעשו אשר הצביעו כי שימוש בטלפון במהלך הנהיגה מגביר את הסיכוי לתאונות דרכים קטלניות.
עבירה לפי סעיף 28(ב) לתקנות התעבורה היא מסוג "ברירת משפט", ובמסגרתה מחליט הנהג/ת שקיבלו את הדו"ח האם ברצונם להישפט על העבירה, או האם לשלם את הדו"ח, ובכך בעצם להודות בביצוע העבירה.
העונש על עבירה זו הוא קנס כספי בסך של 1,000₪ ו-8 נקודות תעבורה, עונש חמור יחסית לדו"חות מסוג ברירת משפט.
אלא, שסעיף 28(ב) לתקנות התעבורה מעלה תהיות רבות, שכן נשאלת השאלה מתי הרכב נחשב "בתנועה"? האם שימוש בטלפון הנייד בזמן המתנה ברמזור אדום, כשהרכב עומד אך מונע, נחשב לעבירה? האם נגיעה בטלפון בזמן נהיגה, מבלי לדבר בו, נחשבת לעבירה?
על שאלות אלה ונוספות ננסה להשיב במאמר זה.
נהגים רבים אינם יודעים מה אומר סעיף 28(ב) לתקנות התעבורה, וכיצד ניתן להשתמש בטלפון הנייד בזמן נהיגה.
עורך דין תעבורה מסביר על נהיגה ושימוש בטלפון במהלכה:
סעיף 28(ב) לתקנות התעבורה קובע כדלקמן:
"חובה להחזיק בהגה או בכידון…
28. (א)…
(ב) (1) בעת שהרכב בתנועה, הנוהג ברכב –
(א) לא יאחז בטלפון קבוע או נייד, ולא ישתמש בהם ברכב אלא באמצעות
דיבורית;
(ב) לא ישלח או יקרא מסרון (s.m.s);
(2) בתקנת משנה זו –
"דיבורית" – התקן המאפשר שימוש בטלפון בלא אחיזה בו ובלבד שאם ההתקן מצוי בטלפון, הטלפון יונח ברכב באופן יציב המונע את נפילתו;
"טלפון" – מכשיר המיועד לתקשורת אשר קיימים בו לחצנים לחיוג."
למה הכוונה 'בעת שהרכב בתנועה'?
הכוונה היא כאשר הרכב מונע, ואין זה משנה אם הרכב בזמן נסיעה או עצרתם את רכבכם בצד הדרך או ברמזור. לכן זכרו: כל זמן שהרכב מונע – הרכב נחשב 'בתנועה'.
אחיזה בטלפון = שימוש בטלפון = עבירה לפי סעיף 28(ב) לתקנות התעבורה
לשון החוק אינה מבחינה בין 'אחיזה' לבין 'שימוש', ככה שטענות כדוגמת "לא דיברתי בטלפון… רק החזקתי אותו ביד", עלולים להוביל להרשעתכם בעבירה זו לפי סעיף 28(ב) לתקנות התעבורה.
לכן, מומלץ להימנע מכל מגע עם הטלפון הנייד ולא לעשות בו כל שימוש בזמן נהיגה, אלא השימוש בו נעשה לדוגמא לצורך שימוש באפליקציית WAZE והטלפון נמצא על דיבורית (התקן קבוע).
שליחת SMS בזמן נהיגה מהווה עבירה!
סעיף 28(ב) לתקנות התעבורה מדגיש באופן מפורש, כי שליחת SMS בזמן שהרכב בתנועה מהווה אף היא עבירה. לכן, בין אם הרכב מצוי בדיבורית ובין אם לא – אסור בתכלית האיסור לשלוח הודעת SMS בזמן שהרכב בתנועה!
שימו לב, שגם אם תחליטו להיות 'אחראיים', לעצור את הרכב בצד ולשלוח הודעת SMS – הרי שכל עוד הרכב מונע אתם חשופים לדו"ח בהתאם לסעיף 28(ב) לתקנות התעבורה.
קיבלתם דו"ח על שימוש בטלפון בזמן נהיגה? עורך דין תעבורה יכול לסייע לכם!
סער – משרד עורכי דין לתעבורה הינו משרד בעל מוניטין רב המתמחה בכל סוגי עבירות התעבורה, ובעל ניסיון רב בייצוג נאשמים בגין דו"חות שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה. למשרדנו הצלחות רבות בדו"חות שכאלה, ופעמים רבות לקוחותינו נהנו מהסדרי טיעון מקלים במיוחד.
במקרים מסוימים, ולאחר ייצוג משרדנו, התביעה החליטה לחזור בה מהאישום, לבטל את הדו"ח באופן מוחלט, כך שלקוח משרדנו יצא ללא עונש כלל! אך כמובן שהדבר תלוי נסיבות, וכל מקרה לגופו.
משרדנו מייצג בכל בתי המשפט לתעבורה בארץ, כך שלא משנה היכן קיבלתם את הדו"ח, נשמח לעמוד לשירותכם ולהעניק לכם ייצוג מהשורה הראשונה!