
נתפסת על עבירת מהירות מופרזת?
בצורה שאינה מפתיעה, נהיגה במהירות מופרזת היא אחת העבירות השכיחות ביותר בקרב הנהגים הישראלים. המחוקק הישראלי קבע בסעיף 54(א) לתקנות התעבורה את המהירות המותרת בכל אחד מסוג הכבישים (דרך עירונית / דרך שאינה עירונית / דרך שאינה עירונית עם שטח הפרדה בנוי וכיוצ"ב), על מנת להבטיח את בטיחות המשתמשים בדרכים ולשם מניעת תאונות, שכן ידוע שנהיגה במהירות מופרזת מגבירה את הסיכון לתאונות דרכים, ביניהן תאונות דרכים קטלניות, בעשרות אחוזים! לעיתים קרובות, לעבירה של נהיגה במהירות מופרזת מתלוות עבירות נוספות שמבוצעות על ידי אותו נהג, כדוגמת עבירה של שימוש בטלפון בזמן נהיגה, וכך תשומת הלב של הנהג על הכביש הולכת ופוחתת, בעוד שמהירות נסיעתו נותרת מסכנת חיים.
לאור העלייה החדה בכמות הדו"חות שמשטרת ישראל חילקה עקב נהגים ש'רגלם הייתה קלה על הגז', החליט המחוקק לשים לו ליעד מרכזי את מיגור התופעה של נהיגה במהירות מופרזת במדינת ישראל, ולפיכך הגביר את האכיפה על עבירה זו באמצעות מספר דרכים, ביניהן הגדלת מספרן של מצלמות המהירות בכל רחבי הארץ (הידועות גם בקרב הציבור כ-"המצלמות הכתומות" או "א'3"), הגברה בכמות שוטרי התנועה שיש להם הכשרה להפעלת מכשירי אכיפה אלקטרוניים (ממל"ז = מד מהירות לייזר, או מכשיר ה'דבורה').
אמצעי האכיפה שבה השתמשה משטרת ישראל על מנת לאכוף עבירת מהירות הינו חשוב לנהג שקיבל את הדו"ח, משום שההתמודדות בבית המשפט לתעבורה עם מצלמת מהירות אלקטרונית שונה מאכיפה שבוצעה על ידי שוטר בשר ודם, שעליו לעמוד בכל הדרישות וההנחיות המשטרתיות בשביל שהדו"ח יהווה ראיה מספקת להרשעה. נסביר את כוונתנו:
דו"ח על נהיגה במהירות מופרזת שהתקבל באמצעות מצלמת מהירות:
מצלמות המהירות נועדו לאכוף בצורה יעילה כמות גבוהה של נהגים שהחליטו ללחוץ על הגז מתוך מחשבה ש"אף אחד לא מסתכל". מדובר בסוג של "האח הגדול" שפועל מטעם משטרת ישראל, כאשר בדרך כלל מדובר במצלמות שמוצבות במקומות שמועדים לפורענות, ושהסיכוי לבצע במקומות אלה עבירה של נהיגה במהירות מופרזת היא גבוהה.
למשל, צמתים מרומזרים, כבישים שבהם תנועת המכוניות גבוהה, או כבישים עירוניים מרכזיים (למשל רחובות ראשיים שמשתרעים על מספר קילומטרים) – מקומות שכבר הוכיחו שציבור הנהגים מרגיש בנוח מדי ללחוץ על דוושת הגז.
זה המקום לציין, כי לרוב אנו נראה שילוט שיוצב מאות מטרים לפני מצלמות המהירות, כדוגמת "זהירות מצלמת מהירות לפניך" או "אזור אכיפה מוגבר", אך לאלו מבנינו שנוהגים במהירות מופרזת, ככל הנראה השילוט לא יעזור משום שהם יפספסו אותו עקב נהיגה מהירה מדי (אירוני למדי, אך עם עובדות אי אפשר להתווכח).
אם שאלתם את עצמכם מדוע משטרת ישראל מזהירה את ציבור הנהגים מפני המצלמות שמוצבות בצדי הדרך, אתם תופתעו לשמוע שיש לכך לפחות שני הסברים שמתיישבים עם ההיגיון הבריא:
הסיבה הראשונה: הרתעת ציבור הנהגים והשגת התוצאה הרצויה
במידה ומי שנהג במהירות מופרזת זיהה את השלט שמזהיר מפני מצלמת מהירות, הוא כמעט אוטומטית יאט את מהירות נסיעתו, דבר שמשיג את המטרה מבחינת משטרת ישראל. נהג כזה יחשוב שהוא "ניצל" ממצלמת המהירות, ולכן יירתע באופן משמעותי בהמשך נהיגתו מנהיגה במהירות מופרזת, בשל החשש שבהמשך הדרך עלולות להיות מצלמות מהירות נוספות שאותן הוא לא יספיק לראות, וכך בעצם הוא מסתכן בקבלת דו"ח מהירות.
חשוב להבין, שבסופו של יום, משטרת ישראל אינה מעוניינת בכספי הציבור על חשבון הבטיחות בדרכים, ולכן, אם השילוט שמזהיר מפני אותן מצלמות יגרום להרתעת ציבור הנהגים ולהאטת מהירות הנסיעה למהירות המותרת – משטרת ישראל השיגה את שלה!
הסיבה השנייה: מניעת תאונות דרכים
אין ספק שהמטרה העיקרית בהצבת מצלמות מהירות בצדי הדרך, היא לגרום לציבור הנהגים להפחית את מהירותו, אך המטרה במקרה הזה לא מקדשת את האמצעים. משטרת ישראל מודעת היטב לכך שנהג שנוסע במהירות מופרזת ותוך כדי שם לב בהפתעה גמורה למצלמה שנמצאת בצד הדרך, עלול באופן דרסטי ללחוץ על הבלמים על מנת שלא להיתפס בעיני המצלמה ולקבל דו"ח. עצירה חזקה ופתאומית של אותו נהג, עלולה לגרום לתאונה קטלנית – בין אם אותו נהג יאבד את השליטה על ההגה עקב הימנעותו הקיצונית מלהיתפס במצלמה, ובין אם נהג תמים שנסע מאחוריו לא יספיק לעצור את רכבו, דבר שיוביל לתאונת דרכים, ולעיתים אף לתאונת דרכים קטלנית!
מסקנה: הצבת מצלמות מהירות היא מעין "אליה וקוץ בה" (דבר טוב שיש בו גם דבר רע): מצד אחד המצלמות גורמות להרתעת הנהגים ולכך שנהגים רבים ישמרו על המהירות המותרת בדרכים, ואילו מצד שני, ההרתעה עלולה להוביל לתאונות דרכים, חלקן אף קטלניות ומסכנות חיי אדם.
דו"ח על נהיגה במהירות מופרזת על ידי שימוש במכשירי אכיפה אלקטרוניים
ממל"ז / מד מהירות לייזר / מכשיר ה'דבורה'
כפי שצוין לעיל, מצלמות המהירות הן רק אמצעי אחד, אם כי השכיח ביותר, לצורך אכיפת עבירות של נהגים שנוסעים במהירות מופרזת. הדרכים האחרות הן באמצעות שוטרי התנועה שנעים בדרכים, אשר קיבלו הסמכה מיוחדת להפעלת מכשירים אלקטרוניים (ממל"ז/דבורה), כאשר מטרתם של מכשירים אלו היא מיגור התופעה הפסולה של נהגים שרואים במהירות הנסיעה המותרת מרבית, כ"כהמלצה בלבד".
סקרנו באופן פרטני את ההבדלים שבין הממל"ז לדבורה, כיצד מכשירים אלו פועלים ואיך מבצעים אכיפה באמצעותם, מהו מתחם הענישה בעבירות מהירות ועוד. לקריאה על ההבדלים בין ממל"ז לדבורה לחצו כאן
שימו לב! ההבדל העיקרי בין מצלמות המהירות לבין הממל"ז והדבורה – הוא גם ההבדל שיכול לסייע לכם להשגת הסדר טיעון מקל או זיכוי – הוא שמצלמות המהירות ("המצלמות הכתומות") הן אוטומטיות, ופועלות ללא התערבות של גורם אנושי, (ובמקרה שלנו – שוטר תנועה), לעומת מכשירי האכיפה האלקטרוניים: ממל"ז ודבורה, אשר מופעלים אך ורק באמצעות שוטרי התנועה. על שוטרי התנועה המפעילים מכשירים אלו לעבור קורס מתאים, ולקבל הכשרה למכשיר הספציפי שאותו הם מפעילים, וזאת על מנת לבצע אכיפה חוקית ונכונה של עבירות מהירות.
המשמעות היא, שרק שוטרים שיש להם הסמכה מפורשת ממשטרת ישראל יכולים לבצע אכיפה באמצעות ממל"ז ודבורה. כל אכיפה שבוצעה על ידי מי שאינו עבר הכשרה על הפעלת המכשירים הללו – דינה להתבטל, והוא יקבל זיכוי מלא מעבירת המהירות!
נוסף על כך, אין זה מספיק ששוטר התנועה שנתן לכם את הדו"ח יהיה בעל הסמכה מתאימה, שכן על כל שוטרי התנועה שאוכפים באמצעות מכשירי הממל"ז והדבורה לעמוד בנהלים משטרתיים קפדניים.
לכל מכשיר אכיפה משטרתי קיים "נוהל הפעלה" (אגב, זה חל גם על מכשיר "הינשוף" בעבירה של נהיגה בשכרות). בהתאם לנוהל, על אותו שוטר שעבר הסמכה מוטלת חובה לבצע את האכיפה בהתאם לנוהל ההפעלה. ככל ואותו שוטר לא ביצע את האכיפה בהתאם לנוהל ההפעלה המשטרתי, הדבר הוא בגדר כשל חמור בראיות, מה שעלול להוביל לענישה מקלה במיוחד, ובמקרים מסוימים אף לזיכוי מוחלט!
חשוב לציין, שנוהלי ההפעלה של המשטרה אינם קלים להבנה, ועל מנת להבין האם שוטר תנועה שביצע את האכיפה באמצעות ממל"ז/דבורה מילא באופן קפדני אחר הוראות הנוהל או לא, יש להכיר היטב את "האותיות הקטנות" של הנהלים, וכן את פסיקת בתי המשפט לתעבורה שדנה וסוקרת לעומק את נוהלי המשטרה.
עורך דין לענייני תעבורה שנחשב למקצועי בתחומו, מכיר את הנהלים המשטרתיים באופן מלא, ויכול לבחון האם השוטר שהפעיל את מכשיר הממל"ז/דבורה –פעל בהתאם להנחיות או לא! לכן, חשוב להתייעץ עם עורך דין תעבורה מיד עם קבלת הדו"ח!
כיצד מתמודדים עם דו"ח של נהיגה במהירות מופרזת? האם ניתן לבטלו?
ראשית, אין זה סביר ש"אדם מן השורה", כלומר מי שדיני התעבורה אינם תחום ההתמחות שלו, יוכל להתמודד עם הסוגיה המורכבת של ביטול דו"ח מהירות.
משטרת ישראל לא בקלות תחליט לבטל את דו"חות המהירות שהיא חילקה, משום שהיא מעוניינת למצות את הדין עד תומו עם אותם נהגים שהחליטו לעשות דין לעצמם ולנהוג מעל המהירות המותרת בחוק.
שנית, חשוב לזכור אמצעי האכיפה המשטרתיים הם מכשירים אלקטרוניים, סוג של 'הייטק' בכל הנוגע לאכיפה של עבירות מהירות, ולכן דרך ההתמודדות עם מצלמות המהירות ומכשירים כמו ממל"ז ודבורה אינן קלות (אך בהחלט אפשריות!).
בקצרה ייאמר, כי הענישה בגין נהיגה במהירות מופרזת עלולה לגרור אחריה קנס כספי (לרוב עד 1,500 ₪), צבירה של עד 10 נקודות תעבורה (כאשר ריבוי נקודות תעבורה עלול להביא לשלילת רישיונכם, לדרוש מכם קורסים שונים של נהיגה מונעת ו/או לעבור מחדש תיאוריה ומבחן מעשי, בדיקה לכשרות נהיגה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים ועוד), וכמובן להביא באופן מידי לשלילת רישיון נהיגה.
אין זה נדיר שרישיון הנהיגה נשלל עקב נהיגה במהירות מופרזת, שכן המחוקק אינו חס על מי שמסכן את משתמשי הדרך ומתעלם מחוקי התעבורה, וממי שהחליט להיות "מלך הכביש" (או כמובן – "מלכת הכביש"). לגובה המהירות שנתפסתם יש חשיבות מכרעת לענישה שצפויה להתקבל, וככל שהמהירות גבוהה יותר כך הענישה תהיה מחמירה יותר!
ואולם, במידה והנכם רוצים לבחון את האפשרות של הקלה בעונשים שפורטו לעיל, מומלץ ביותר להיוועץ עם עורך דין לענייני תעבורה. אין ספק, שעורך דין תעבורה שמתמחה בעבירות של נהיגה במהירות מופרזת יגדיל לכם את הסיכוי בצורה משמעותית בהשגת הסדר טיעון מקל, ובמקרים מסוימים זיכוי מלא מעבירת המהירות!
איך עורך דין תעבורה יוכל לסייע לכם?
עורך דין תעבורה יעבור על חומרי החקירה, יבחן את הדו"ח לאורכו ולרוחבו ואת הנסיבות שפורטו בידי השוטר, יגיש במידת הצורך בקשות לבית המשפט לקבלת חומרי חקירה נוספים, יזמן את השוטר שמסר לכם את הדו"ח למתן עדות בבית משפט, ובכך יאתר את מלוא הכשלים בעבודת השוטר שנתן לכם את הדו"ח. לאחר איתור מלוא הכשלים, הדרך להשגת הסדר טיעון מקל, ואף זיכוי מלא מעבירת המהירות, הופכת להיות מציאותית.
סער – משרד עורכי דין לתעבורה מתמחה בייצוג נאשמים בכל סוגי עבירות המהירות בפרט, ועבירות התעבורה בכלל, כולל עבירות של נהיגה במהירות מופרזת של נהג חדש/נהג צעיר. משרדנו נותן מענה זמין, יעיל ומקצועי לכל שאלה הנוגעת לעבירות של נהיגה במהירות מופרזת, וכמובן ייצוג בבתי המשפט לתעבורה בכל רחבי הארץ!
יש לכם שאלה על דו"ח של נהיגה במהירות מופרזת? פנו אלינו ונשמח לעזור!