פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה
עבירות תנועה נפוצות

פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה

באילו עבירות ניתן לקבל פסילה מנהלית?

הרבה מאוד נהגים לא יודעים זאת, אך לא כל עבירת תנועה יכולה להביא לפסילה מנהלית של הרישיון הנהיגה. מדובר על אחד מהעונשים החמורים ביותר, ולכן היד לא יכולה להיות קלה על ההדק כאשר מדובר בנושא הזה.

שלילה מנהלית יכולה להתרחש במספר סיטואציות שונות, ואנו ננסה להציג בפניכם את כל התרחישים האפשריים.

האפשרות הראשונה היא שהתרחשה אחת מאותן עבירות תנועה המופיעה בתוספת הרביעית לפקודה. אומנם כרגע אתם בוודאי לא מכירים את התוספות השונות, אך לפני פסילה מנהלית של רישיון נהיגה – תוכלו לבדוק את זה. כי לא תרצו שאף קצין משטרה ייקח לכם את הרישיון שלא לצורך.

החוק קובע בנוסף כי ישנה אפשרות לבצע פסילה שכזאת במקרה שבו נפגע אדם בצורה מסוימת. במקרה של פציעה בדרגת חומרה שונה, השוטר שמגיע למקום יוכל לבצע את הפסילה – כל זאת שהדרגה שלו היא דרגת מפקח ומעלה.

מדוע חשוב לפנות אל עו"ד לפסילה מנהלית?

סיטואציה של פסילה מנהלתית היא מן הסתם לא מצב אידיאלי, וככל הנראה אתם תהיו בסערת רגשות לא קטנה. מהסיבה הזאת מוטב כי לא תפעלו בצורה לא שקולה, שכן כל טעות קטנה עלולה לסבך אתכם עוד יותר. עורך דין פסילה מנהלית הוא איש המקצוע שיוכל לסייע לכם להיחלץ מהמצב, ולהחזיר את המצב לקדמותו בהקדם האפשרי.

אף עורך דין אחר לא מכיר את הנושא הזה על בוריו, ואם תבחרו את עורך הדין הנכון תוכלו להיות בידיים הכי טובות שיש. ביטול פסילה מנהלית זוהי לא משימה קלה, אך מה שבטוח עם עורך דין מקצועי הסיכויים הם הרבה יותר גדולים. כי אם תנסו לקחת את המושכות לידיים שלכם, לא מן הנמנע כי תגלו שמדובר על משימה הרבה יותר קשה ממה שחשבתם בהתחלה – משימה שלא תוכלו לסיים אותה בצורה מוצלחת.

מהי הדרך היעילה ביותר לבטל פסילה מנהלתית?

אומנם ההחלטה על הפסילה מתקבלת בשטח על ידי קצין במשטרת ישראל, אך קחו בחשבון כי לא מדובר על החלטה שלא ניתן לשנות אותה. פסילה מנהלית של רישיון נהיגה היא אומנם לא אידיאלית, אך היא אכן ברת ביטול כל זאת רק בתנאי שתעשו את הצעדים הנכונים. ככל שתעשו פחות טעויות, כך תוכלו להגדיל את הסיכוי לבטל את הפסילה – בתנאי כמובן שהיא לא ניתנה לכם מסיבות נכונות.

עוד פסילה מנהלית הוא איש המקצוע היחידי שיוכל לסייע לכם להתמודד עם המצב הזה. למרות שהכול נראה מאוד לא יציב, בעזרתו של עורך דין מנוסה תוכלו לפלס את הדרך להצלחה. כאשר רישיון הנהיגה שלכם עומד על הפרק, אתם לא יכולים לקחת סיכונים שיסכנו אותו. במצב של פסילה מנהלתית רק עורך דין שמכיר את העולם ידע בדיוק אילו צעדים אתם צריכים לעשות.

עבירות שונות אשר כוללות זימון לדיון אודותיהן בבית הדין לתעבורה, יכולות לגרור גם פסילה מנהלית אשר מתבצעת על ידי קצין משטרה.

בבסיסה, תכליתה של הפסילה המנהלית מובנת, והיא באה לאפשר פסילה מהירה של רישיון הנהיגה במקרים בהם נראה שנהיגתו של אדם עשויה לסכן באופן משמעותי את הסובבים.

אך אסור לשכוח שפסילה מנהלית נעשית ללא תהליך משפטי ראוי, וכך קל מאוד לבצע טעויות במסגרתה ולפסול את רישיונו של אדם שלאו דווקא ייקבע כי הוא אשם בעבירה או שיש לקחת ממנו את הרישיון – ואף גרוע מכך, ייתכן וייווצר מצב בו רישיון הנהיגה יילקח מאדם שזקוק לו לשם פרנסתו.

לכן אין להקל ראש בפסילה המנהלית – יש להכיר אותה היטב ולדעת כיצד ניתן להתמודד איתה לאחר שהתרחשה.

ביטול וערעור בשל פסילה מנהלית בליווי עורך דין תעבורה

הדרך הנכונה לטפל בפסילה מנהלית היא לא התעלמות ממנה, אלא ביטול וערעור שלה.
סעיף 48 של פקודת התעבורה ממשיך ומפרט את סמכותו של בית המשפט לבטל את הפסילה המנהלית, ויש מקום לפנות לבית המשפט למטרה זו.

ליווי משפטי על ידי עורך דין תעבורה יכול לסייע בפנייה לבית המשפט רבות, כאשר במסגרת הליווי המשפטי תתגבש אסטרטגיית ההגנה על הנאשם.
באופן הזה, הטיעונים הנכונים יועלו בפני השופט כדי לשכנע אותו בחוסר הצדק הטמון בפסילה המנהלית, ואלו יכולים להיות מושתתים על הסיבות הבאות:

  • עמימות בנוגע להגשת כתב אישום: במקרים בהם לא ברור האם יוגש כתב אישום כנגד הנאשם, ובמיוחד כאשר נראה שהגשת כתב אישום אינה סבירה, אין למעשה סיבה להשהות את רישיונו של הנאשם ואפשר לבקש שיקבלו בחזרה.
  • חוסר סכנה: הפסילה המנהלית נועדה למנוע מן הנהג להשתמש בכלי הרכב כדי שלא יסכן את הסביבה בנהיגתו, אך לא תמיד נראה שבאמת יש סכנה יוצאת דופן בכך שינהג והפסילה המנהלית הופכת במקרים שכאלה להליך רשמי ושגרתי – אך דווקא במקרים הללו, אם מפני שהעבירה שביצע הנהג הייתה פעוטה ואם מפני שביצוע העבירה על ידיו הייתה חריגה, נהיגתו לאו דווקא מהווה סכנה ואז אין סיבה לפסילה המנהלית.
  • פגיעה בפרנסה: באם פרנסתו של הנהג תלויה ברישיון הנהיגה שלו, נוצרת סיבה מהותית לביטול הפסילה המנהלית – אין זה הוגן שהנהג ייפגע פיננסית כתוצאה מהליך ביורוקרטי, במיוחד אם זה עתיד להסתיים בהחלטת בית המשפט על כך שהנהג יכול לשמור על רישיונו.

בכל המקרים הללו ועוד, ובמיוחד בשילובים ביניהם, מתקבלת עילה לביטול הפסילה המנהלית.
פנייה ראשונית לייעוץ עורך דין יכולה לעזור להבין את האפשרויות העומדות בפנינו ומה תהיה הדרך הטובה ביותר לנהוג בטיפול בפסילה המנהלית.

פסילה מנהלית ל-30 ימים

פסילה מנהלית ל-30 ימים יכולה להתקיים לאחר ביצוע אחת מן העבירות המפורטות בתוספת הרביעית לתקנות התעבורה, וכאשר העבירה גוררת זימון לבית דין.
פסילה מסוג זה היא הפסילה הנפוצה ביותר, ורבים סבלו ממנה כתוצאה מעבירות שונות.

להלן רשימת העבירות שעשויות לגרור פסילה שכזו:

  • אי ציות לתמרור תן זכות קדימה (תמרור 301).
  • אי ציות לתמרור עצור (תמרור 302).
  • נסיעה ברמזור אדום.
  • נסיעה תחת השפעת אלכוהול או נסיעה תחת השפעת סמים.
  • היות אדם תחת השפעת סמים או אלכוהול כאשר הוא משמש כמלווה, מורה לנהיגה או בוחן נהיגה.
  • נסיעה ברכב שעשוי לסכן עוברי דרך.
  • עקיפת רכב בדרך שאינה פנויה מספיק או תוך סיכון רכב אחר.
  • חציית קו הפרדה רצוף.
  • נסיעה במהירות מופרזת החורגת ב-30 קמ"ש מהמותר בדרך עירונית או ב-40 קמ"ש מהמותר בדרך שאינה עירונית.
  • אי האטה או עצירה לצד מעבר חצייה כדי לתת להולכי הרגל לחצות בבטחה או להשלים חצייה בבטחה.
  • אי האטה או עצירה כאשר רכב אחר עושה כן בקרבת מעבר חצייה.
  • הסעת כמות נוסעים בשכר מעבר למותר בהתאם לסוג כלי הרכב.
  • הובלת מטען כך שסך המשקל של המטען והרכב עולה על המשקל המותר על פי רישיון הרכב.
  • נהיגה על ידי נהג חדש ללא מלווה לפני שהשלמת תכנית הליווי.
  • הסעת למעלה משני נוסעים על ידי נהג חדש בטרם מלאו לו 21 או בטרם חלפו שנתיים משקיבל את הרישיון.
  • אי עצירה לפני מסילת ברזל.

פסילה מנהלית ל-60 ול-90 יום

במקרים של תאונת דרכים, הפסילה המנהלית יכולה להיות ארוכה מ-30 יום בלבד, והיא עשויה להגיע ל-60 ואף ל-90 ימים בהתאם לחומרת התאונה.
באופן הזה, ניתן לעשות את ההבדלה בין תאונת קטלנית ותאונה שאינה קטלנית, והיא מפרידה בין שני סוגי הפסילות:

  1. פסילה ל-60 יום: כתוצאה מתאונת דרכים שאינה קטלנית, כלומר, כזו שנפגע בה אדם או שנגרם נזק לרכוש אך ללא אבדות בנפש.
  2. פסילה ל-90 יום: כתוצאה מתאונת דרכים קטלנית, כלומר, כזו שנהרג בה אדם.

מי מוסמך לבצע פסילה מנהלית וכיצד זה פועל

הפסילה נעשית על ידי קצין משטרה בדרגת מפקח לפחות, והיא נעשית כחלק מזימון לבית דין ומתוך הנחה של קצין המשטרה כי יוגש כתב אישום כנגד הנאשם.
סעיף 47 לפקודת התעבורה מגדיר באופן מפורט כיצד הפסילה המנהלית צריכה להיעשות, זאת מפני שהיא נעשית במסגרת שימוע מול קצין המשטרה בלבד ולא בהליך משפטי מלא שבו לרוב מתקבלות החלטות מסוג זה.
לכן, כדאי להכיר היטב את התהליך של הפסילה המנהלית כדי לדעת לזהות כל סטייה ממנו וכל יחס לא הוגן:

  • זימון לשימוע מול קצין משטרה:
    לאחר ביצוע העבירה, השוטר שנכח במקום יכול לזמן את הנהג לשימוש מול קצין משטרה בו תתקבל ההחלטה על הפסילה המנהלית.
    הזימון ייעשה או בכך שהשוטר ידרוש מן הנהג להתלוות אליו ולהתייצב מול קצין משטרה באופן מידי, או בכך שהשוטר ייתן לנהג זימון בכתב לשימוע שיתבצע בתוך שלושה ימים מן המקרה.
  • לקיחת רישיון על ידי השוטר:
    באם השוטר החליט לתת לנהג זימון בכתב, הוא רשאי לקחת את רישיונו של הנהג למשך שלושת הימים עד לביצוע השימוע.
  • שימוע מול קצין משטרה:
    במהלך השימוע, יבחן קצין המשטרה את המקרה ויגבש מסקנות לגבי ציפיותיו אודות הגשת כתב אישום.
    אם קצין המשטרה יחליט שהנאשם אכן עומד מול כתב אישום, הוא יטיל על רישיונו פסילה מנהלית.
  • אי הופעה לשימוע:
    אם הנאשם לא הופיע לשימוע, הדבר ייחשב כאילו הופיע והוחלט ליטול ממנו את רישיונו – כך הפסילה המנהלית תכנס לתוקף.
  • תקופת הפסילה המנהלית:
    הפסילה המנהלית תהיה באורך של 30 ימים, 60 ימים או 90 ימים בהתאם לעבירה, כאשר תקופת הזמן תתחיל מיום השימוע.
    אם בתום השימוע מול קצין המשטרה הרישיון עוד לא נלקח מן הנהג, ועליו לתת את רישיונו בדרך כלשהי, תקופת הפסילה המנהלית תתחיל מהיום בו הרישיון יגיע לרשויות.
  • החזרת הרישיון:
    בתום התקופה הרישיון יחזור לבעליו, אלא אם בית המשפט החליט אחרת.
    בנוסף לכך, אם קצין המשטרה שינה את מסקנותיו בתקופת הפסילה, והבין שלא יוגש כתב אישום כנגד הנאשם, הוא יחזיר לו את רישיונו והפסילה המנהלית תתבטל.

נהיגה ברכב בזמן פסילה

מיותר לציין שהנהיגה בכלי רכב כלשהו אסור על ידי הנהג בזמן שרישיונו נפסל בפסילה מנהלית.
פסילה מנהלית גורמת לכך שהרישיון לא יהיה תקף, וכך אדם שנוהג ברכב בזמן הפסילה למעשה נוהג ללא רישיון, והוא מפר את סעיף 10(א) לפקודת התעבורה אודות האיסור לנהוג ללא רישיון נהיגה.

בעקבות אי ציות לפקודה הזו, הוא מסתכן בעונשים כבדים, לרבות פסילות רישיון ארוכות יותר, קנסות ואף עונשי מאסר.

בנוסף, אין להמעיט בחומרת מעשה שכזה – באופן רשמי, הדבר נחשב "רק" לנהיגה ללא רישיון, אך בית המשפט יודע להבחין בהבדלים בין המקרים ויעניש את הנהג בהתאם לכך.

כך, אדם שנוהג בזמן פסילת הרישיון אינו רק נוהג ללא רישיון, אלא בניגוד להמלצת המשטרה להשהות את רישיונו שכן הוא עלול לסכן אנשים בנהיגתו – באופן הזה הנהג מתעלם באופן מודע מרשויות החוק ופועל באופן שעלול לסכן את הסובבים.

להצלחות נוספות s2-arrow

הצלחות שלנו

עוד שאלות ותשובות s2-arrow

שאלות ותשובות

מהי פסילה מנהלתית?

פסילה מנהלית היא פסילה הניתנת לתקופה מוגבלת על ידי קצין משטרה. הפסילה מתקבלת כהקדמה לשימוע בבית הדין לתעבורה, ומטרתה למנוע מהנהג לסכן נהגים אחרים, נוסעים והולכי רגל.

מה התהליך בו מתקבלת פסילה מנהלתית?

במסגרת התהליך, הנהג מלווה לתחנת המשטרה על ידי שוטר בסמוך לזמן העבירה, או מקבל זימון על ידי שוטר או בדואר להתייצבות בתחנת המשטרה במועד קבוע כלשהו, על פי רוב של יומיים לאחר קבלת הזימון. כאשר הנהג יתייצב בתחנת המשטרה, הוא ישתתף בשימוע מול קצין משטרה אשר יבחן את פרטי המקרה, ויכול להחליט על פסילה מנהלית.

מה משך הפסילה המנהלתית?

הפסילה המנהלתית היא באורך של 30 יום, 60 יום או 90 יום, על פי האירוע. כאשר מדובר בעבירת תנועה חמורה, משך הפסילה המנהלתית יהיה 30 יום. כאשר מדובר בתאונת דרכים, לא קטלנית או קטלנית, משך הפסילה המנהלתית יהיה 60 יום או 90 יום בהתאמה.

האם ניתן לקחת את הרישיון בטרם השימוע מול קצין משטרה?

כן, באם שוטר נכח בעת ביצוע העבירה, והעביר לנהג זימון לשימוע מול קצין משטרה, השוטר רשאי לקחת את רישיונו של הנהג עד למועד השימוע.

מה קורה למי שאינו מגיע לשימוע מול קצין המשטרה?

רישיונו של אדם שאינו נוכח בשימוע נפסל בפסילה מנהלתית באופן אוטומטי.

האם ניתן לפסול רישיון בפסילה מנהלתית שלא בנוכחות הנהג, גם אם הנהג הגיע לשימוע במועד שנקבע לו?

לא, הדבר מהווה הליך לא תקין.

האם ניתן לבטל פסילה מנהלתית?

כן, ניתן להגיש בקשה דחופה לבית המשפט לבטל את הפסילה המנהלתית. הבקשה תצטרך תמיכה של טיעונים שונים, כאשר העיקריים שבהם עשוי לעסוק בהיעדר ראיות לביצוע העבירה, בכך שהנהג אינו מסוכן לנוכחים בכביש או בכך שהרישיון חיוני לנהג מסיבות שונות (סיבות רפואיות, פרנסה וכדומה).

מחיקת נקודות? הזמנה למשפט? המומחיות שלנו! תשאיר פרטים ונדבר

פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה ייעוץ בוואטסאפ פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה ייעוץ בוואטסאפ
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 246 ביקורות
js_loader